Friday, February 23, 2018

Gelak, king maker dan psikik Melayu.

Oleh Arif Atan

Suara masyarakat bukan Islam jelas semakin tidak senang dengan dasar ekstrem pimpinan Pas mengeksploitasi sentimen Melayu-Islam.

Bila membaca komentar ini, teringat perbualan dengan seorang kawan Cina asal Kedah yang kini tinggal di Petaling Jaya, dulu sama-sama di UM meluahkan isi hatinya, "Aku menyesal betul angkat bendera Pas masa election lepas (PRU-13)!".

 Saya sekadar gelakkan dia dan dia pun gelakkan saya sebab dia pasti saya lagi 'gila' menyesal sebab pernah bekerja di organ parti Pas - Harakah! 
 
Malangnya, hari ini pimpinan Pas terus bersikap melampaui batas walaupun larangan 'melampaui batas' kerap diingatkan dalam al-Quran. Pimpinan Pas keterlaluan menabur angan dan mimpi kepada penyokongnya konon mampu berperanan sebagai 'king maker' dengan buat himpunan bela Palestin kononnya di Putrajaya selain 'ulama' dia sudah dijemput sepentas forum agama di TV1!

Kalau ikut cara Umno, tanah di Ijok kena lelong bank

Oleh Radzi Razak

UMNO Selangor tidak pernah peduli nasib peneroka asal tanah kontroversi di Ijok yang bersabar lebih 10 tahun menunggu rumah yang dijanjikan oleh parti itu serta pampasan kerana projek terbengkalai, kata wakil peneroka terlibat.

Omar Ali Bashah, yang mewakili peneroka berkenaan sejak 2013, berkata beliau hairan kenapa Umno membangkitkan semula isu itu sekarang selepas kerajaan negeri Selangor di bawah Pakatan Harapan (PH) berjaya menyelesaikan isu tersebut.

“Selepas penantian selama 20 tahun selesai, mengapa masih ada pemimpin Umno yang pertikai sedangkan masalah ini berlaku ketika zaman mereka. Menteri Besar mereka dulu tak dapat nak selesaikan.
“Kalau Selangor masih di bawah pemerintahan Umno-Barisan Nasional, pasti tanah ini dilelong bank dan institusi pemberi pinjaman,” katanya yang mengetuai Jawatankuasa Bertindak Rumah Terbengkalai Alam Mutiara dan Alam Utama Bukit Cerakah.

Kontroversi kes peneroka itu kembali hangat apabila Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) Abdul Rahman Dahlan pada 15 Februari lalu mendesak Menteri Besar Selangor Azmin Ali menjelaskan "tindakan tergesa-gesa" kerajaan negeri menyerahkan tanah bernilai RM1.18 bilion di mukim Ijok kepada dua syarikat pemaju pada 2016.

Sogok Dedak: Bersatu dedah identiti pengadu, suspek dan notis 7 hari SPRM perlu jawab

 Sogok Dedak: Bersatu dedah identiti pengadu, suspek dan notis 7 hari SPRM perlu jawab
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) telah memajukan Notis Pemberitahuan akhir kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung perkembangan tangkapan, siasatan atau dakwaan terhadap suspek dalam Operasi Banteras Dedak parti itu.

Peguam yang mewakili Bersatu Mohd Haniff Khatri Abdulla menjelaskan, notis akhir tempoh tujuh hari itu dihantar kerana kegagalan SPRM memberikan sebarang kenyataan dari masa ke semasa secara rasmi berhubung operasi dedak pada 5 Februari lalu dan kegagalan melakukan perkara sama setelah diberi tempoh 48 jam kepada SPRM pada 8 Februari.

Katanya, Notis Akhir yang berkuat kuasa hari ini sehingga 2 Mac depan untuk SPRM memberikan maklum balas secara rasmi kepada Bersatu mengenai sebarang hasil siasatan, dakwaan,reman yang pernah diambil tindakan terhadap suspek yang dipercayai wanita di dalam kes ini.

“Kami beri tempoh tujuh hari kepada SPRM untuk beri maklum balas kepada pengadu dan orang awam tentang kedudukan kes.

“Jika mereka gagal maka segala tindakan yang dibenarkan di sisi undang-undang akan diambil oleh pengadu dan/atau PPBM termasuk tidak terhad kepada salah laku jawatan terhadap semua pegawai dan anggota SPRM yang terlibat dalam kes ini.

BETULKAH DALAM AMANAH TAK ADA ULAMA?

1. Aku dipanggil ustaz sebaik saja aku bekerja dgn sebuah agensi agama kerajaan. Semua kakitangan agensi itu dipanggil ustaz oleh orang ramai termasuk kakitangan rencam dan perkeranian.

2. Jujurnya, aku tidak pernah meminta apatah lagi rasa kecil hati kalau aku tak dipanggil ustaz. Cuma, dalam kuliah dan dlm pergaulan, disebabkan aku tidak ada title datuk dan belum menunaikan fardu haji, orang gunakan panggilan hormat ustaz kepada aku.

3. Yalah, kalau ada datuk akan dipanggil datuk dan kalau dah berhaji akan dipanggil haji. Orang yg mesra dgn aku boleh saja panggil encik tapi mungkin mereka rasa panggilan itu agak kurang selesa, mereka pun panggil ustaz.

4. Ada orang panggil aku abang, pak cik, bos atau syaikh. Aku tak ada masalah apa-apa, cuma panggilan pak cik agak merimaskan sebab aku masih rasa aku muda walaupun anak aku seusia dgn orang yg panggil pak cik itu.

5. Aku juga tak pernah rasa bahkan aku paling tidak mahu aku dikenali sebagai ulama, sebab aku sedar siapa diri aku. Ilmu aku ciput, penguasaan bahasa arab aku lekeh dan keupayaan menggabungjalin pelbagai disiplin ilmu Islam utk mengistinbat hukum langsung aku tak tahu.

BN gagal agih kerusi punca kerajaan tidak berani bubar parlimen

 BN gagal agih kerusi punca kerajaan tidak berani bubar parlimen
Ramai menyangka Barisan Nasional (BN) berada dalam keadaan stabil dan kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak dapat mengawal dengan baik parti-parti dalam pakatan itu.

Pengarah Jentera Pilihan Raya AMANAH Nasional, Dr. Hatta Ramli malam tadi mendedahkan perebutan kerusi antara parti-parti dalam BN kini amat bercelaru.

“Akibat persempadanan semua rekaan Umno, parti-parti bukan Melayu boleh lenyap dari muka bumi Malaysia selepas pilihan raya nanti,” kata beliau dalam ucapan merasmikan Jentera Pilihan raya Pakatan Harapan (PH) Rantau Panjang di Lubok Jong.

Dengan melonggokkan kawasan pilihan raya supaya hanya satu kaum majoriti katanya, tiada lagi kawasan bukan Melayu yang boleh dimenangi BN.

“Sebab itu parti-parti bukan Melayu berebut-berebut untuk bertanding di kawasan majoriti Melayu.

“Misalnya kawasan Cameron Highland menjadi rebutan antara MCA dan PPP,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak yang mahu semua parti-parti komponen BN menyerahkan kepada Najib sepenuhnya dalam menentukan calon pilihan raya.

Bayar pinjaman setiap bulan, namun stesen minyak Koperasi Ladang Rakyat Kelantan tidak beroperasi

 
Pendedahan berkaitan sebuah stesen minyak yang dibeli Koperasi Peserta Ladang Rakyat (Kopeladar) Kelantan kini semakin kusut apabila tersebar dokumen tanah yang dibeli itu bukan atas nama koperasi.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kelantan, Husam Musa dalam kenyataan terbaru hari ini mempersoalkan apabila stesen minyak yang dibeli tidak dapat beroperasi, dari mana Kopeladar membayar balik pinjamannya kepada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

“Stesen minyak itu sepatutnya menjanakan keuntungan kepada ahli dan menjanakan pendapatan untuk bayaran balik pinjaman setiap bulan. Namun sejak April tahun lalu, stesen ini telah ‘berehat panjang’.

“Bayaran balik pinjaman difahamkan berjumlah RM12,000 sebulan. Bermakna setahun RM144,000 diperlukan bagi tujuan itu,” katanya.

Beliau terus melahirkan kekesalan bagaimana kepincangan itu boleh berlaku.

Ahli Umno dakwa Shahrir menipu tentang projek KLVC

 Ahli Umno dakwa Shahrir menipu tentang projek KLVC
Bekas Setiausaha Umno Bahagian Bandar Tun Razak, Zaharin Mohd Yassin mendakwa Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berbohong mengenai projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) di Jalan Semarak.

Kata beliau, projek usahasama antara Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) dengan Felda Investment Corporation Sdn. Bhd itu jelas menunjukkan bahawa Felda mempunyai kepetingan di dalamnya.

Menurut Zaharin, dalam pengamatan beliau, sehingga hari ini projek tersebut masih berjalan seperti biasa dengan mesin-mesin serta pekerja bergerak seperti biasa tanpa gangguan.

Kata beliau, sekiranya telah berlaku pertukaran milik tanah seperti diumumkan Shahrir Samad, pastilah kerja-kerja bagi projek berkenaan telah dihentikan.

Berikutan itu beliau memperosalkan apakah permainan yang dibuat oleh Shahrir Abd Samad selaku Pengerusi Felda dalam isu projek KLVC ini.

“Sekejap begini, sekejap begitu, sekejap dapat, sekejap tak dapat.

“Apabila pembangkang membangkitkan soal ini dia (Sahrir) kata bohong,” kata bekas Setiausaha Kerja Barisan Nasional (BN) Bandar Tun Razak itu kelmarin.

MP Pas Kuala Nerus kena serang pengguna laman sosial

 MP Pas kena serang pengguna laman sosial
Ahli Parlimen Pas bagi kerusi Kuala Nerus, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali menerima serangan bertubi-tubi daripada pengguna laman sosial berikutan rakaman video ucapan beliau mengenai prinsip perjuangan Pas dan soal penentangan Pas terhadap Umno-Barisan Nasional (BN).

Beliau yang juga Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS itu dikecam kerana didakwa berkata bohong kerana apa yang dilakukan Pas mutakhir ini kata pengguna laman sosial, jelas bertentangan dengan apa yang dikatakannya.

Salah satu daripada yang dibangkitkan pengguna laman sosial adalah soal pembelaan Pas dalam kes Indira Ghandi yang menurut Khairuddin berbeza dengan AMANAH, yang katanya mengetepikan hukum Islam.

“Sedarkah Pas bahawa Enakmen Pentadbiran Islam Terengganu 2001 yang diluluskan semasa pemerintahan Haji Hadi juga memperuntukkan kebenaran bapa dan ibu adalah diperlukan bagi anak bawah umur untuk memeluk Islam,” kata salah seorang daripada mereka.

Indeks Tanggapan Rasuah paling buruk di era pentadbiran Najib

Indeks Tanggapan Rasuah paling buruk di era pentadbiran Najib
Kemerosotan teruk kedudukan Malaysia pada tangga Indeks Tanggapan Rasuah (CPI) sepanjang 23 tahun diperkenalkan oleh Transparency International (TI) berlaku di era pentadbiran perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, keadaan ini meletakkan kepimpinan Najib berada di kedudukan terburuk berbanding era pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Tun Dr Mahathir.

“Kepimpinan sembilan tahun Najib telah menyebabkan negara menduduki kedudukan tercorot berbanding dua bekas Perdana Menteri, Pak Lah dan Tun Mahathir,” katanya dalam satu kenyataan media.

Bermula dari tahun 1995, kedudukan Malaysia katanya tidak berganjak malah menunjukkan prinsip integriti, ketelusan dan urus tadbir yang baik namun semakin keterbelakang berbanding beberapa negara seperti China dan Indonesia yang memperlihatkan penambahbaikan.

“Pada tahun pertama CPI ini diperkenalkan meliputi 41 negara, kedudukan Malaysia ketika itu berada di tengah-tengah iaitu di tangga 23 dengan skor pada skala 5.28 berbanding 10 (paling bersih) dari kedudukan sifar (paling korup).

BN bakal hilang empat negeri?

 BN bakal hilang empat negeri?
SHAH ALAM - BN berkemungkinan hilang kuasa di empat negeri yang mereka kuasai kini.

Naib Presiden PKR, Dr Shaharuddin Badaruddin berkata, negeri BN yang akan jatuh adalah Perak, Johor, Negeri Sembilan dan Kedah berdasarkan beberapa perkembangan semasa.

“Dalam kajian yang kita dapatkan, selain Selangor dan Pulau Pinang (kekalkan kuasa)... Pakatan Harapan (Harapan) berpotensi besar untuk memenangi keempat negeri berkenaan.

“Perkembangan ini dapat dilihat menerusi sambutan rakyat terhadap jelajah Harapan, dapatan culaan kita, dan hasil perbincangan... ini menunjukkan petanda positif, jadi saya yakin empat negeri ini akan jatuh dalam PRU14 nanti,” katanya sesi siaran langsung di Facebook Sinar Harian, semalam.

Shaharuddin berkata, Pahang dan Sabah dilihat juga antara negeri yang berpotensi besar untuk Harapan memerintah negeri berkenaan selepas PRU14 nanti.

Mapim lancar dana kayu api untuk Rohingya

 Mapim lancar dana kayu api untuk Rohingya
ALOR SETAR - Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) melancarkan Rayuan Dana Kayu Api untuk Rohingya bagi memenuhi keperluan bahan bakar utama itu di kem-kem pelarian sekitar persempadanan Bangladesh-Myanmar.

Naib Presidennya, Ahmad Tarmizi Sulaiman berkata, antara keperluan asas pelarian Rohingya di kem Teknaf, Khutupalong, Balukhali dan Thankali di wilayah Cox’s Bazar, Bangladesh adalah bahan bakar untuk memasak dan memanaskan suhu ketika musim sejuk.

“Kayu api adalah keperluan hidup yang sangat penting, selepas makanan dan khemah untuk perlindungan. Di khemah, mereka tidak ada dapur gas untuk memasak, hanya gunakan sepenuhnya kayu api,” katanya.

Bagaimana pun, beliau berkata, hutan di sekeliling khemah yang menjadi sumber kayu api, kini sudah habis ditebang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...