Monday, March 19, 2018

Lembu, Negeri tak beragama, & kemusnahan Ahzab - Serangan fikrah "khawarij moden" dalam berpolitik.

SELANGOR DAN PAS

Oleh: Ustaz Ahmad Sayuti Bashiron


Lembu, Negeri tak beragama, & kemusnahan Ahzab - Serangan fikrah "khawarij moden" dalam berpolitik.

Tulisan kali ini bertujuan untuk ajak kita semua berfikir sejenak dgn segala apa yg berlaku di hadapan kita mutakhir ini (فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ) khasnya dalam mendepani politik PRU14 kelak.

Allah memberikan satu teguran yg amat serious buat sesetengah ahli agama yg cuba tidak berlaku benar, berbohong, atau bersikap bersekongkol dgn sang penguasa jahat & zalim melalui ayatNya;

وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلَٰكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الْأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ ۚ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ الْكَلْبِ إِنْ تَحْمِلْ عَلَيْهِ يَلْهَثْ أَوْ تَتْرُكْهُ يَلْهَثْ ۚ ذَٰلِكَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا ۚ فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

"Dan kalau Kami (Allah) menghendaki, sesungguhnya Kami tinggikan (derajat)nya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia (memilih) cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya adalah seperti anjing yg jika kamu menghalaunya, dijelirkan lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia tetap menjelirkan lidahnya (juga).

Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan tanda-tanda yg Kami berikan. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir".

[ Surat Al-A’raf 176 ]

https://www.facebook.com/ahmadsayutibashiron/posts/10156119942124876

Ikhwah yg dirahmati,

1. Tiga malam lepas Presiden Pas Hj Hadi Awang gelarkan LEMBU yg kenyang pada mereka yg bersama dengan DAP. Bererti fitnah & celaan itu ditujukan khas buat Keadilan, Amanah, Bersatu, dan sesiapa pun yg maish terlibat bersama DAP dalam apa jua peringkat.

2. Sebelum itu sejak 2014 berulang kali Hj Hadi gunakan cercaan dan celaan buruk, antaranya: tolol, barua, broker, nyamuk, babi, anjing, serigala, monyet, dan sebagainya pada kumpulan yg berbeza ijtihad politik dgn dia. Itu fakta. Dahulu ia ditujukan pada kepimpinan Pas yg berbeza pandangan dgn dia, tapi sekarang dituju buat mereka yg bersama Amanah pula. Sebebasnya dia berkata.

‘Zaman Najib duit habis, benda tak nampak’

ARIF Atan

Tegasnya, situasi tersebut jauh berbeza dengan pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini walaupun diakui pembangkang ketika itu banyak mengkritik sejumlah projek mega yang dilaksanakan.

“Masa beliau (Tun Mahathir) memerintah dulu, kita kritik Tun Mahathir. Saya tidak mahu hipokrit. Saya puji tapi saya banyak juga kritik sebab itu dua kali masuk ‘dalam’.

“Kita kritik Proton kerana kereta jadi mahal tapi Proton ada. Orang meniaga Proton ada, vendor ada.

“Kita kritik KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur), kenapa tidak buat di Subang. Kenapa buat di Sepang tapi KLIA ada.

“Kita kritik Putrajaya, perlukah bina bangunan baru kenapa tidak guna bangunan yang lama. Ada atau tidak Putrajaya?” soalnya serentak dijawab, “ada” oleh hadirin yang memenuhi lokasi ceramah perdana Jelajah PH di Negeri Sembilan semalam.

Jawatan Menteri Besar PH hanya dua penggal berkhidmat

Jawatan  Menteri Besar PH hanya dua penggal berkhidmat
Sekiranya Pakatan Harapan (PH) menerajui negeri dalam Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang, semua calon menteri besar yang akan dilantik hanya ditetapkan dua penggal berkhidmat.

Timbalan Presiden Pakatan Harapan Mohamad Sabu berkata PH tidak menetapkan mana-mana calon menteri besar sekiranya calon parti mempunyai lebihan kerusi dimenangi pada PRU14.

“Kita belum tentukan tetapi kita kempen jangan undi dacing dan bulan. Kita tidak ada kempen untuk undi calon menteri besar.

“Kita belum putuskan (siapa calon menteri besar) semua mesti kerja kuat supaya parti mereka menang besar.

“Kita akan bincang pada ketika Pakatan Harapan menang nanti siapa yang bakal jadi calon menteri besar

“Dua penggal pun sudah cukup gembira kerana umur kami pun belum tentu dua penggal.” ujarnya berseloroh.

Sebelum ini menerusi manifesto 100 hari PH menetapkan bagi jawatan Perdana Menteri hanya dua penggal berkhidmat.

Hutang Kerajaan NAJIB/BN : Membimbangkan atau Tidak?

PROF DR MOHD NAZARI ISMAIL

Hutang Kerajaan: Membimbangkan atau Tidak?
ULASAN: Di sebalik keterujaan pihak-pihak yang terlibat membuat persiapan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14, pelbagai isu telah dibangkitkan dan diketengahkan ke dalam masyarakat sebagai bahan kempen.

Salah satu isu yang membuatkan ramai daripada kalangan rakyat keliru ialah isu `Hutang kerajaan’.

Ini kerana pihak pembangkang sering menyatakan bahawa jumlah hutang kerajaan yang berjumlah RM685.1 billion pada bulan Jun 2017 adalah sangat tinggi dan mencerminkan keadaan kewangan kerajaan yang tenat.

Tambahan pula jumlah hutang tersebut tidak mengambil kira hutang badan-badan yang berkait dengan kerajaan yang dijamin olehnya yang dilaporkan berjumlah RM217.37 billion.

Pihak kerajaan pula menyatakan bahawa jumlah hutangnya, walaupun menghampiri RM700 billion namun ia adalah hanya 50.9 peratus berbanding saiz ekonomi negara (yang diukur dengan melihat angka Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK).

Kerajaan menyatakan kadar ini adalah sebenarnya rendah kerana kebanyakan negara lain mempunyai tahap hutang yang jauh lebih tinggi seperti Jepun (240 peratus), Amerika Syarikat (105.4 peratus), Singapura (112 peratus), United Kingdom (89.3 peratus) dan Kanada (92.3 peratus).

Ulamak Pas merangkap Ahli Majlis doakan “pakatan yang jahat” hancur walaupun Selangor ada Exco, Adun Pas

 Ulamak Pas doakan “pakatan yang jahat” hancur walaupun Selangor ada Exco, Adun Pas
Ahli Perhubungan Pas Selangor yang juga ahli Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) Zon 1, Ahmad Dusuki Abd Rani mendoakan “pakatan yang jahat” hancur selepas mengimamkan solat hajat di ibu negeri itu semalam.

Tanpa secara khusus menyebut pihak yang dimaksudkan, Timbalan Ketua Dewan Ulamak Pas Selangor itu menganggap negeri Pakatan Harapan tersebut dijajah dengan suasana yang tidak menuruti Islam.

Sehubungan itu, beliau memohon agar partinya diberi peluang mentadbir Selangor walaupun pada masa ini terdapat pemimpin Pas berada di Exco Kerajaan Negeri dan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

“Di malam yang baik ini, Ya Allah, kami berkumpul di padang ini mengharapkan kejayaan kepada Parti Islam Se-Malaysia, Pas, khususnya di bumi Selangor ini dalam pilihan raya yang akan kami lalui nanti.

“Kami memohon, mengadu kepada-Mu Ya Allah betapa lamanya bumi Selangor ini dijajah dengan suasana yang tidak (dengan) cara agama.

“Kami memohon kepada-Mu Ya Allah agar diberi peluang kepada Parti Islam Se-Malaysia, Pas, pula untuk memerintah bumi Selangor ini.

Gelombang rakyat mahu perubahan penentu Kedah ditawan, kemunculan 3M nilai tambah


DALIA ISMAIL


Gelombang rakyat di Negeri Kedah untuk melihat perubahan tampuk kepimpinan negara akan menjadi penentu peluang Pakatan Harapan (PH) merampas semula Negeri Kedah pada Pilihan Raya Umum ke-14 kali ini, kata Dr Ismail Salleh.

Timbalan Pengerusi PH Negeri Kedah itu berkata, walaupun di negeri itu mempunyai tokoh terbilang `3M’ dipersada politik seperti Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan terkini Datuk Mahfuz Omar ia hanya nilai tambah kepada gelombang rakyat.

“Faktor calon bukan keutamaan untuk menang di negeri ini.Apa yang utama berlaku hari ini, gelombang rakyat mahukan perubahan, siapapun calon perkara nombor dua.

“Jika momentum rakyat ini dapat dikekalkan ia akan membuka peluang kepada pakatan pembangkang menawan kembali Kedah,” ujarnya kepada Malaysia Dateline.

Beliau ditanya mengenai sokongan pengundi kepada PH dan hasrat Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu yang bercadang untuk bertanding di tiga kawasan parlimen antaranya di Kubang Pasu,Langkawi dan Putrajaya pada PRU14.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...