Tuesday, September 4, 2018

APABILA PEMBANGKANG PERTIKAI ANTARA HARI KEBANGSAAN ATAU HARI KEMERDEKAAN?

HARI KEBANGSAAN ATAU HARI KEMERDEKAAN?

FAKTA: Rebranding perayaan Hari Kemerdekaan Ke [jumlah tahun] kepada Hari Kebangsaan [tahun] bukanlah ide kerajaan Pakatan Harapan seperti yang didakwa pembangkang.

Penjenamaan semula ini diperkenalkan pada tahun 2015 oleh Menteri ketika itu, DS Shabery Cheek. Contohnya, perayaan 31 Ogos tahun ini dikenali sebagai ‘Hari Kebangsaan 2018’, bukan ‘Hari Kebangsaan Ke 61’ atau ‘Hari Kemerdekaan Ke 61’.

Kalau kita menggunakan terma ‘Hari Kemerdekaan’ untuk perayaan 31 Ogos, secara teknikalnya ia hanya membabitkan Semenanjung Tanah Melayu, bukannya Sabah dan Sarawak.

Sebab itu brand perayaan 31 Ogos diseragamkan pada tahun 2015 sebagai ‘Hari Kebangsaan’ untuk merangkumi keseluruhan Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Rujuk infografik yang dikeluarkan oleh Kementerian Komunikasi Dan Multimedia (KKMM) untuk mengetahui rasional penjenamaan ini.

Kes Guan Eng & Khir Toyo - Ramai orang terkexut atau Buat-buat terkexut pun ada.

Ramai orang terkexut | Buat-buat terkexut pun ada.

Dalam tulisan aku pasal Lim Guan Eng semalam, ada yang tanya aku..apa beza dengan kes Khir Toyo ? Khir toyo pun beli rumah bawah pasaran.. Tu sebab hangpa tak faham.. Khir toyo dipenjara bukans ebab beli rumah murah, tetapi telah dibuktikan dalam Mahkamah dia sebagai Penjawat awam, sebagai MB menyedari hubungan mereka dalam kontrak Kerajaan..

Dalam Kes Khir Toyo Tuan punya Syarikat orang yang sama telah dbuktikan mendapat surat sokongan Khir toyo diatas projek projek Kerajaan Negeri..walaupun surat sokongan tu ditolak pengurusan PKNS, dari surat itu dibuktikan mereka ada hubungan dan sedar akan urus niaga tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...