Saturday, January 19, 2019

PAS - Jangan ada satu pun undi warga Felda untuk PH

NARAZA MUDA

http://www.kosmo.com.my/polopoly_fs/1.824016.1547693526!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_804/image.jpg
KERESAHAN semakin hari semakin melebar sejak hari pertama kerajaan Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara selepas PRU14 dan PRK Cameron Highlands merupakan yang pertama melibatkan kawasan Felda.

Resah teruja menanti perubahan yang mungkin membawa kepada kebaikan kepada warga Felda kerana mereka sendiri berani buat perubahan dengan memberi undi kemenangan kepada Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

Tidak perlu saya rungkaikan janji-janji pemimpin PH ketika berkempen, cukuplah saya nyatakan pengundi di 54 parlimen Felda bertekad membuat perubahan dengan apa yang berlaku kepada mereka selepas Felda diporakperandakan oleh kerajaan terdahulu.

Selepas lapan bulan, sudah melepasi satu tempoh lepas pantang 100 hari meraikan kemenangan PH, hari ini warga Felda seperti menyesali di atas tindakan mereka memberi kemenangan hampir separuh daripada 54 parlimen Felda.

Benar perkiraan penganalisis sebelum ini. Jika warga Felda berubah dengan kadar peratusan tertentu atau mampu menambah kemenangan jumlah parlimen, pembangkang akan menang. Tembok simpanan tetap undi Barisan Nasional dipecahkan.

Tiada satu pun keserabutan sebelum ini mampu diselesaikan secara holistik, bahkan aset-aset Felda pula diancam dilupuskan bagi mengekalkan aliran tunai yang bermasalah.

‘Kita hanya reti berpolitik dan berpolitik saja?’

ADAM ADLI ABDUL HALIM

‘Kita hanya reti berpolitik dan berpolitik saja?’
Masuk 2019, entah apa yang menanti di hadapan. Tahun 2018 sudah dilalui dengan penuh kepayahan. Kita diuji kiri dan kanan. Kita diuji pelbagai bentuk dugaan. Kita hampir-hampir tidak jadi makin kuat, hanya makin lelah.

Itu harga perubahan. Kita sedang mencabar bukan orang lain tapi diri kita untuk jadi lebih baik, lebih besar.

Kita perlu korbankan keselesaan, kita perlu korbankan kelemahan yang kita enak dampingi selama ini.

Seperti orang yang mahu pulih daripada patah kaki, mahu berjalan semula. Lama bertongkat, saat pertama kali dilepaskan pasti sukar dan sakit, namun itulah yang perlu dibuat atau selamanya tempang.

Melahirkan semula sebuah negara yang pernah sakit teruk bukannya mudah. Ubatnya mahal, merawatnya makan masa. Namun sayang, dengan kesedaran betapa payahnya semua ini pun, masih ada yang mengambil kesempatan.

Masih ingin keselesaan dan kelemahan lalu yang merosakkan kita.

Kemudian pula ada lagi yang masih enak berpolitik. Bercakaran tidak henti. Tidakkah kita sedar, ini bukan lagi masanya untuk semata-mata berpolitik?

Tahan, dakwa individu terlibat seleweng TH bukti kerajaan tangani salah laku, kata Teras

 Tahan, dakwa individu terlibat seleweng TH bukti  kerajaan tangani salah laku, kata Teras
Tahan, dakwa individu terlibat seleweng TH bukti kerajaan tangani salah laku, kata Teras

Usaha bersungguh-sungguh yang ditunjukkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) dengan menahan dan mendakwa mereka yang terlibat dalam kes penyelewengan dana Lembaga Tabung Haji (TH) membuktikan keseriusan untuk mencegah aktiviti sedemikian menjadi amalan kini.

Demikian dinyatakan oleh Ahli Jawatankuasa Teras Pengupayaan Melayu Pulau Pinang, Nur Shuhada Abdullah ketika ditemui semalam.

Katanya lagi, penahanan beberapa individu termasuklah Ahli Parlimen Baling bagi siasatan dana tersebut amat dialu-alukan.

“Sejak menerajui kepimpinan selepas memenangi pilihan raya umum Mei yang lalu, jelas kerajaan sedang mencuba sedaya mungkin bagi membanteras amalan korup dan rasuah.

“Sejajar dengan itu, ia bukan saja dapat menyelamatkan dana dan kedudukan kewangan negara, tetapi juga menyekat amalan tersebut dari terus berleluasa.

“Dalam keadaan negara yang sedang cuba mengembalikan kekdudukan kewangan menjadi stabil, maka usaha yang sedang diambil oleh kerajaan memperlihatkan komitmen yang amat besar, ” jelasnya lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...