Sunday, September 29, 2019

Kenapa PAS terima Mahathir, tolak Anwar?


IZWAN ABDUL HALIM
25 September


KUALA LUMPUR: PAS berpendirian menyokong Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad demi memastikan kerajaan membuat dan melaksanakan dasar yang menguntungkan negara serta mensejahterakan rakyat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Kamaruzaman Mohamad menjelaskan, menyokong Tun dan menyokong kerajaan adalah dua perkara berbeza di mana sikap PAS itu mesti difahami dari prinsip dan konsep politik dipegangnya.

Terang beliau, Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) digagaskan telah meletakkan PAS terbuka untuk menyertai sebarang medan yang tujuannya dapat memberi kebaikan kepada rakyat dan negara.

Bahkan terdahulu menurutnya, PAS bersikap lunak kepada Kerajaan BN dengan memberikan pandangan-pandangan untuk kepentingan rakyat dan kini legasi sama diteruskan pula kepada kerajaan pimpinan Tun Mahathir.

"Kami melihat, Tun perlu diberi tempoh sewajarnya untuk memerintah negara supaya pentadbiran ini berjalan lancar. Sekarang inipun kita tengok macam-macam masalah. Belum lagi (sekiranya) berlaku pertukaran kerajaan.

Perlembagaan DAP canggah Perlembagaan Negara?

MUHAMED NORAZIHA ABDULLAH
25 September 2019

BERAKHIR sudah perbicaraan kes saman fitnah yang difailkan Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim terhadap Bekas Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Syarhan Humaizi Abdul Halim berhubung penerbitan artikel di dalam akaun Facebook miliknya pada Januari lalu bertajuk ‘Teresa Kok Tidak Setuju Islam Agama Rasmi Persekutuan’.

Saman yang dikemukakan oleh Teresa atas dakwaan artikel tersebut mengandungi perkataan-perkataan fitnah antara lain membawa maksud beliau adalah anti Islam, bersifat perkauman, menyalahguna kuasa sebagai Menteri Kabinet serta seorang yang tidak beretika dan tidak boleh dipercayai.

Namun, Syarhan dalam penyataan pembelaannya yang difailkan pada 29 Mac lepas mendakwa artikel diterbitkannya adalah berasaskan fakta-fakta yang benar dan bersifat tindak balas politik yang munasabah terhadap DAP selain mendakwa ia tidak bersifat memfitnah plaintif (Kok).

Perbicaraan kes diadakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang berlangsung selama tiga hari bermula 23 September sehingga 25 September. Bagaimanapun, tarikh keputusan akan dibuat pada 4 Disember selepas Hakim membuat klasifikasi berhubung kes tersebut.

Sepanjang perbicaraan bermula sesama mendengar keterangan daripada plaintif, Teresa Kok melalui soal balas oleh peguam bela bagi pihak defenden iaitu Wan Rohimi Wan Daud, pelbagai persoalan balas yang diketengahkan oleh pihak pembelaan untuk menunjukkan bahawa kenyataan defenden itu (Ustaz Syarhan) adalah satu kesimpulan yang wajar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...