Wednesday, May 13, 2020

APAKAH MASIH ADA MASA HADAPAN BUAT PARTI KERAMAT INI? - Dr Maszlee Malik

APAKAH MASIH ADA MASA HADAPAN BUAT PARTI KERAMAT INI? - Dr Maszlee Malik


Sedikit catatan perkongsian.

Saya masih ingat lagi bagaimana saya bergelut dengan diri sendiri ketika mahu membuat keputusan yang besar dalam hidup saya, iaitu menyertai politik dan menyertai parti Bersatu.

Saya menyoal banyak perkara. Adakah saya sesuai menjadi seorang ahli politik? Adakah saya sanggup melondehkan jubah akademia saya dan turun bergulat di bawah menghadapi pelbagai tikam belakang, tawar-menawar, caci-maki dalam kerancuan dunia politik yang lebih menjanjikan kekhilafan berbanding kebenaran?

Apa yang menyebabkan saya didorong untuk menyertai politik dan Bersatu adalah suasana politik tanah air yang dilanda kemelut yang kronik waktu itu.

Tatkala dunia mengenali Malaysia kerana salah guna kuasa dan penyelewengan perbendaharaan negara oleh sesetengah individu, negara bagaikan memanggil-manggil warganya yang sedar untuk bersama merubah keadaan tersebut.

VIDEO - JAWAPAN MUKHRIZ BERKENAAN K'JAAN PH KEDAH DIKATAKAN TUMBANG


SIDANG MEDIA MB KEDAH DI WISMA NEGERI


Siapakah MB KEDAH yang baru dari PN dan benarkah MUKHRIZ sudah tumbang?Nampaknya Kerajaan PH Kedah masih belum TUMBANG 
kerana MUKHRIZ belum lagi meletak jawatan. saksikan video dibawah..

Hikmah disebalik kejatuhan kali kedua MUKHRIZ sebagai MB KEDAH...


Dari minggu lepas, antara berita paling hangat pasal usul undi tidak percaya Tun Mahathir kepada Muhyidin Yasin.. walaupun ramai dari penyokong PH teruja.. Sebenarnya aku tidak lah berminat dengan langkah tersebut.. Cumanya dari sudut strategi parti Politik bagi aku tidak ada sebarang masalah..

Dan semalam bila ada desas desus Kerajaan Mukhriz di Kedah akal tumpang..Sebenarnya itu satu petanda yang baik.. Memang sebelum ini aku dah sebut, Negeri Kedah hanya dibiarkan sebagai taruhan rundingan team Muhyidin dan Tun Mahathir.. Biarlah mereka bergaduh..

Bila jatuhnya Kerajaan Kedah.. bermulalah pertarungan sebenar... jelas ada pemisah antara kelompok Khainat dan bersama aspirasi Kerajaan PH hari ini.. sebenarnya PH mempunyai asas yang kuat..Bagi aku Kerajaan PN Tebuk Atap ini perlu dikekalkan sekurang kurangnya sehingga pembentangan belanjawan 2021...

Sebenarnya banyak hikmah sepanjang pemerintahan kerajaan PN tebuk atap.. aku cukup gembira apa yang selama ini sukar kita jawab keatas fitnah fitnah mereka..terutama menyentuh soal sentimen kaum dan Agama.. akhirnya Allah memberikan jawapan dari tindakan mereka sendiri.. itu sebabnya mereka perlu dikekalkan sehingga Pembentangan belanjawan 2021..

DEDAH - HINA JAWI, LAWAN HUKUM ISLAM & CACI PERJUANGAN ORANG MELAYU MUSLIM, KINI BERKUASA DALAM KERAJAAN PN 1. MAH HANG SOON
Pernah mengisytihar Jawi merupakan beban kepada murid & kalah dlm PRU14 (Parlimen Tanjung Malim).

Kini dilantik sebagai Timbalan Menteri Pendidikan, antara Kementerian yg terpenting di Malaysia.

2. CHONG SIN WOON
Pernah menggesa supaya Hudud dimatikan serta merta & kalah dlm PRU14 (Parlimen Seremban).

Kini dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Kelang, pelabuhan yg paling sesak & bernilai di Malaysia.

3. TI LIAN KER
Pernah mengisytihar bahawa MCA akan sentiasa membantah Hudud & digigur dlm PRU14.
Kini dilantik sebagai Timbalan Menteri Perpaduan.

4. TAN TEIK CHENG
Pernah gesa Tun M jaga hati orang Cina melalui pengiktirafan UEC & kalah dlm PRU14 (DUN Machang Bubok).

Kini dilantik sebagai Pengerusi Pelabuhan Penang, antara pelabuhan terkaya di Malaysia.

Adakah MAHATHIR akan bertindak keatas MUHYIDDIN selepas MUKHRIZ dijatuhkan?

SETELAH ANAKNYA ‘DIPANCUNG’, APA LANGKAH MAHATHIR SETERUSNYA TERHADAP MUHYIDDIN?
Shahbudin Husin


Mukhriz Mahathir kini sah sudah hilang sokongan majoriti untuk terus kekal sebagai Menteri Besar Kedah.

Selepas dua Adun PKR mengisytiharkan diri mereka menjadi Bebas dan menyokong PN yang menjadi kerajaan di peringkat Pusat, difahamkan ada empat lagi Adun Bersatu juga turut berbuat demikian.

Dengan yang demikian, dalam waktu terdekat ini sudah pasti Kedah akan memperolehi seorang Menteri Besar baru.

Berikutan Pas mempunyai jumlah kerusi terbanyak iaitu 15, adalah dijangkakan calon Menteri Besar adalah daripada parti tersebut.

Menjelang usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri yang akan dibawa oleh Tun Mahathir Mohamad di Sidang Parlimen 18 Mei depan, terpecatnya Mukhriz ini menunjukkan Muhyiddin Yassin tidak berdiam diri dalam usaha untuk mempertahankan kedudukannya.

Bocor - Rakaman suara mesyuarat MPT BERSATU sebelum Muhyiddin sailang Tun M

Rakaman suara mirip Muhyiddin beredar di Internet


Rakaman suara yang dikatakan mesyuarat Majlis Tertinggi Bersatu sebelum parti itu keluar Pakatan Harapan (PH) kini beredar di Internet.

Dalam rakaman itu, suara yang mirip dengan presiden parti Muhyiddin Yassin memberitahu mesyuarat supaya memberi kepercayaan kepada Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad untuk memutuskan sama ada akan kekal atau meninggalkan PH.

Sumber-sumber memaklumkan kepada Malaysiakini bahawa rakaman yang dibocorkan di laman web pro-Mahathir itu asli. 


"Dan di kala itu mungkin kita boleh tunggulah bila Tun jumpa dengan ketua presiden parti, okay we wait for one week, for whatever it is, then we will be more sober. Hari ni a bit emosional.

(Oklah kita tunggu selama satu minggu, untuk apa sahaja, maka kita akan lebih tenang. Hari ni agak emosional).

"Dan kita fikirkan soal yang paling besar dalam sejarah kita iaitu out of PH moving to the coalition, but we still be the government. Government led by Bersatu, that is important," kata lelaki dalam rakaman berkenaan.

(...Keluar dari PH untuk berpindah gabungan, tapi kita masih kerajaan. Kerajaan yang dipimpin Bersatu, itu penting)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...