Tuesday, December 11, 2018

Benarkah PH dah gadai TABUNG HAJI kepada cina DAP seperti kata walaun?

Aset Tabung Haji Diletak Di bawah Seliaan dan Kawalan Bank Negara Malaysia

Bermula Januari tahun depan aset TH bernilai 19.9B akan diletak di bawah seliaan dan kawalan Bank Negara Malaysia sebahagian daripada langkah pelan pemulihan secara menyeluruh bagi memulihkan penyata kira-kira TH yang merekodkan defisit RM4.1 bilion pada 31 Disember 2017.

Penubuhan syarikat tujuan khas (SPV) pada bulan ini bagi mengambil alih, memulihkan dan memaksimumkan pemulihan aset yang menunjukkan prestasi lemah.

Menurutnya, antara langkah yang akan diambil SPV berkenaan adalah menjual aset yang tidak menunjukkan prestasi baik bagi memulihkan kedudukan kewangan TH.

Secara tiba-tiba, timbul isu para Lebai bangkitkan institusi memegang deposit terbesar orang Islam Malaysia akan diletak di bawah kawalan menteri bukan Islam, saya percaya dirujuk kepada Menteri Kewangan, YB Tuan Lim Guan Eng.

Apa punya manusia, Tabung Haji pun mereka noda

A Kadir Jasin

ULASAN | Berita buruk yang luar biasa mengenai agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tidak memeranjatkan lagi.

Sejak kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil alih pentadbiran negara daripada BN pada 9 Mei lalu, satu demi satu skandal kewangan terbongkar.

Semakin hari apa yang ditakuti semakin menjadi kenyataan iaitu bawah telunjuk bekas perdana menteri, Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil, Mohd Najib Abdul Razak, kerosakan berlaku secara sistematik dan meluas.

1MDB, Felda, FGV dan sekarang Tabung Haji (TH). Daripada apa yang kita dengar, senarai ini akan menjadi lebih panjang.

Letak TH di bawah BNM langkah baik: Anwar


KUALA LUMPUR - Meletakkan Lembaga Tabung Haji (TH) di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia (BNM) penting ke arah menumpukan semula kepada tujuan asalnya, kata Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun katanya, banyak lagi yang perlu dilakukan dari segi kawal selia, tetapi tidak mengulas lanjut.

Bercakap kepada pemberita pada Majlis Simposium Tahunan mengenai Kewangan Islam Kali Keempat di sini hari ini, beliau berkata TH merupakan institusi yang baik, tetapi telah disalah urus oleh pihak yang menggunakannya untuk kepentingan politik atau peribadi.

“TH merupakan satu contoh bagaimana pengurusan yang 'goblok' (bodoh) yang merosakkan dan mengkhianati amanah.

Isu Tabung Haji; Serahkan Pada Audit Bebas


1. Kerajaan PH perlu menyerahkan kepada audit luar dan bebas untuk melakukan Audit terhadap akaun TH. Sudah banyak kali kerajaan PH bermain dengan angka bagi mengelirukan masyarakat. Penilaian aset TH sehingga dikira lebih rendah daripada nilai pendeposit boleh terdedah kepada permainan angka yang mengelirukan.

2. TH adalah aset besar bagi umat Islam. Jangan pula ia dijadikan alasan untuk menutup kelemahan kerajaan PH membayar dividen sepertimana sebelum ini kepada para pendeposit TH.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...