Sunday, April 1, 2018

Tun M bakal PM.. Berakhirlah sebuah mitos...!

BERAKHIRNYA SEBUAH MITOS
Oleh : Zulkifli Mohamed


Tun Dr Mahathir Mohamad sebenarnya sebahagian daripada sebab musabab yang menjadikan Umno kuat. Itu adalah fakta. Jika tidak, Umno sudah lama digantikan dengan Parti Semangat 46 yang diasaskan oleh Tengku Razaliegh Hamzah.

Selepas Mahathir bersara Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak hanyalah penyambung saki-baki kekuatan Umno yang masih ada selepas dirobek gerakan reformasi.

Dan semenjak tu Umno tidak pernah berjaya untuk memulihkan kembali kekuatan politiknya di persada arus perdana.

Ia sentiasa dilihat tidak lagi relevan, di samping sekadar sebuah parti yang cuma mahu mengekalkan legasi dan warisan budaya politik berpaksikan kepada dasar perkauman, dan melalui elemen integriti, prestasi dan merit.

Bantuan demi bantuan yang acap kali diberikan atas nama “membantu orang Melayu” akhirnya tanpa disedari merosakkan diri orang Melayu sendiri.

Kini terdapat segelintir orang Melayu yang takut untuk bersaing dan berdikari atas kekuatan sendiri.

Minda dan mentaliti mereka - khususnya di pedalaman - sentiasa terikat dengan bayang-bayang Umno yang sebahagian besarnya adalah hasil ciptaan Mahathir juga.

Sejak dua menjak nie Najib sungguh sayangkan Kedah..!!

Kerajaan tak lupa pada Kedah: Najib

Najib Tun Razak
KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, selain kemajuan yang dibawa ke Kelantan dan Johor dalam bentuk projek Laluan Rel Pantai Timur dan Bandar Iskandar, Kerajaan Persekutuan juga tidak melupakan Kedah dengan rancangan mewujudkan sebuah zon ekonomi khas di Bukit Kayu Hitam.

"Kawasan seluas 4,856.22 hektar tersebut akan diberi insentif khas dan akan ada hubungan dengan selatan Thailand supaya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kita boleh mengeksport ke Thailand dan produk Thailand boleh dibawa masuk ke Malaysia," kata Perdana Menteri di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika berucap kepada 14,000 usahawan Bumiputera di Sesi Sembang Petang sempena Himpunan Usahawan Bumiputera, yang turut disertai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

"Kita juga akan mewujudkan Bandar Raya Getah seluas 6.070.28 hektar di Padang Terap yang akan mewujudkan peluang pekerjaan dan sektor hiliran," kata Najib.

BALING - Tumbangkan kerajaan BN menjadi motif utama Pas bertanding PRU14.

 Pas mahu tumbangkan BN
Mansor (duduk, kanan), Hilmi (duduk, tengah) dan sebahagian ahli yang hadir.

BALING - Tumbangkan kerajaan BN menjadi motif utama Pas bertanding PRU14.

Pengarah PRU Pas Baling, Mejar (B) Zakaria Mansor berkata, sama ada pendirian itu dipersetujui atau tidak, ia terpulang kepada rakyat.

Menurutnya, Pas mengadakan ceramah bukan untuk menipu mahupun menyatakan fitnah atau dakyah, tetapi untuk menyampaikan kebenaran.

“Rakyat memberikan mandat selama 60 tahun kepada BN untuk memerintah namun negara gagal diperintah dengan baik.

“Adakah dari dahulu sampai sekarang bertambah baik? Rasanya tidak.

“Jika nak disenaraikan, berpuluh-puluh kejadian di negara ini, semuanya melibatkan kerajaan BN,” katanya.

Mat Bashah - Tidak banyak perubahan di Kedah dalam isu persempadanan semula

Gokina Morganan

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2016/01/Ahmad-Bashah2.jpg
ALOR SETAR - Syor persempadanan semula yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah mengambil kira dari aspek pengundi dan pelbagai elemen terlibat.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, pihak pembangkang tidak perlu menjadikan ia sebagai satu isu kerana syor persempadanan itu merupakan proses biasa dalam sistem pilihan raya di negara ini.

“Di Kedah, cuma satu Parlimen tukar dari segi ejaan. Iaitu Alor Setar yang sebelum ini dengan ejaan Alor Star. Dun tukar nama dengan Dun Bakar Bata kepada Dun Suka Menanti.

“Daerah mengundi terlibat yang berlaku sedikit perubahan di Parlimen Kuala Kedah, Parlimen Sungai Petani dan Merbok,” katanya kepada media selepas Majlis Penyerahan Kunci Rumah Bantuan Khas Kerajaan Negeri kepada pasangan Anis Mohd Zain dan Siti Zaleha Ahmad di Kampung Lubuk Peringgi, di sini, tadi.

MBAS cadang wujud taman sakura

MBAS cadang wujud taman sakura
ALOR SETAR - Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) bercadang mem–bina ‘Taman Sakura Kedah’ di Alor Setar.

Datuk Bandar Alor Setar, Datuk Zohdi Mohd Saad berkata, pokok tekoma atau lebih dikenali sebagai sakura Kedah merupakan simbolik bandar Alor Setar.

“Untuk itu, pihak kami telah memilih lokasi bersesuaian demi merealisasikan hasrat mewujudkan taman khas seperti di luar negara, sebagai contoh Jepun kepada orang ramai itu.

“Berdasarkan perancangan, MBAS berhasrat membina Taman Rekreasi Keriang Pulau, Tandop, di sini, dipenuhi pokok sakura Kedah,” katanya.

Katanya, taman rekreasi berkenaan akan dilengkapi kemudahan dan prasarana, seperti tasik buatan dan laluan bagi membolehkan orang ramai menikmati pemandangan indah.

Setakat ini, menurutnya, MBAS menerima permohonan cadangan daripada pelbagai pihak untuk mewujudkan Taman Rekreasi Keriang Pulau tersebut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...