Tuesday, July 2, 2019

MENTERI MESTI AMBIL TINDAKAN TEGAS JGN CKP KOSONG SHJ.


1. Lama dah aku pernah dan masih dok sebut pasal ni. Tapi nak ulang lagi, sbb...Amaran demi amaran kita dgr, byk kali kita dgr "Last warning yg paling last" tapi berapa kerat macaiun yg terang2 memfitnah ni SocMed diambil tindakan?

2. Kita jgn pernah jemu mendesak Menteri dan pimpinan PH ambil tindakan tegas ke atas penyebar berita palsu dan mengheret pemfitnah2 ini ke mahkamah.

3. Dlm isu memfitnah Menteri, YB Yeo Bee Yin...Aku sgt setuju beliau berpendirian tegas akan mengambil tindakan undg2 kpd macaiun yg menyebarkan fitnah.

ASRI : BENARKAH ISLAM TIDAK BENAR KITA MENGISTIHARKAN HARTA?


Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin

Beberapa wartawan, rakyat Malaysia; muslim dan non-muslim bertanya saya apakah benar dakwaan yang menyatakan Nabi s.a.w tidak membenarkan orang politik mengistiharkan harta? Bagi yang non-muslim mereka nampak semacam begitu kecewa jika demikian ajaran Islam.

Saya rasa saya perlu berikan penjelasan tentang hal ini agar agama Islam tidak disalahfahami sehingga memberikan imej yang salah terhadap Islam. Di sini saya ingin jelaskan hal ini pada nota-nota;

1. Nabi s.a.w sendiri dalam pentadbiran kerajaan baginda memastikan para petugas atau pegawai yang dilantik tidak memiliki harta atas salahguna kedudukan. Baginda menegur harta yang dimiliki oleh para petugas yang diperolehi dengan cara yang tidak betul. Ertinya, baginda memeriksa dakwaan harta yang mereka miliki. Sabda Nabi s.a.w:

فَمَا بَالُ العَامِلِ نَسْتَعْمِلُهُ، فَيَأْتِينَا فَيَقُولُ: هَذَا مِنْ عَمَلِكُمْ، وَهَذَا أُهْدِيَ لِي، أَفَلاَ قَعَدَ فِي بَيْتِ أَبِيهِ وَأُمِّهِ فَنَظَرَ: هَلْ يُهْدَى لَهُ أَمْ لاَ، فَوَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ، لاَ يَغُلُّ أَحَدُكُمْ مِنْهَا شَيْئًا إِلَّا جَاءَ بِهِ يَوْمَ القِيَامَةِ يَحْمِلُهُ عَلَى عُنُقِهِ

“Apa jadi dengan pegawai yang kita utuskan, kemudian pulang dan berkata: “Ini bahagian kamu, ini bahagian aku. Silakan dia duduk di rumah ayah dan ibunya, lalu tunggu adakah akan diberikan hadiah kepadanya atau tidak?! Demi Allah, dia (pegawai berkenaan) tidak mengambil sesuatu melainkan pada Hari Kiamat nanti dia akan menanggung pemberian itu atas tengkoknya.” (Riwayat al-Bukhari).

Dah banyak kali dah dok ajak DEBAT.. tapi tak pernah jadi!

KISAH DEBAT TAK JADI

DEBAT 1 : Baiah Taklik Talak Tiga.

Bila Exco Agama Kelantan, Dato Nasaruddin kata jatuh talak orang yang langgar baiah taklik talak tiga, Dato Husam pula kata tak jatuh, lalu kedua dua pihak bersetuju untuk debat, malangnya tidak ada persetujuan muktamad dengan tarikh debat, lalu puak Pas buat ceramah " Husam lari dari debat".

Tiba tiba Dato Husam muncul dan naik atas pentas sewaktu program tersebut sedang berjalan dan minta laluan untuk berucap sama...Dato Nasaruddin pula tak bagi dan tuduh Husam kacau majlis dia......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...