Monday, October 15, 2018

PEMIMPIN MALAYSIA BARU TIDAK SEPATUTNYA SAMA KEMARUK DENGAN BINTANG, PINGAT DAN GELARAN

Berikutan beberapa menteri, timbalan menteri dan exco kerajaan negeri yang baru memegang jawatan dalam kerajaan selepas Pakatan Harapan menang dalam pilihanraya umum lalu didapati menerima pingat dan bintang sempena hari ulang tahun kelahiran Yang Dipertuan Negeri Melaka, Tun Khalil Yaakob pada 13 Oktober lalu, ramai yang melahirkan rasa tidak selesa dengan keadaan itu.

Lima menteri, termasuk di antaranya yang tidak pernah ada apa-apa gelaran sebelum ini telah menerima bintang "Darjah Gemilang Seri Melaka" atau DGSM yang membawa gelaran "Datuk Seri".

Menteri yang menerima DGSM itu ialah Menteri Pembangunan Luar Bandar, Rina Harun, Menteri Kesihatan, Dzulkifly Ahmad, Menteri Pembangunan Ushawan, Mohd Redzuan Md Yusof, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mujahid Yusof Rawa.

Hubungan Mahathir-Anwar: Apa istimewanya PRK Port Dickson?


AHMAD LUTFI OTHMAN 

Ahmad Lutfi OthmanPerdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad melanggar kebiasaannya dengan turun berkempen untuk memenangkan Anwar Ibrahim dalam Pilihan Raya Kecil Port Dickson, malam 8 Oktober lalu.

Sebelum itu, Mahathir sendiri mengumumkan, walaupun beliau menyokong Ketua Umum PKR itu, tetapi tidaklah sampai turut membantu berceramah. Dan ia suatu tradisi buat seorang perdana menteri.

Mungkin untuk meredakan gosip liar yang tidak berkesudahan tentang hubungannya dengan Anwar, dalam sidang media selepas mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan baru-baru ini, Mahathir memaklumkan akan bersama berkongsi pentas.

Sejarah pembabitan Mahathir dalam pilihan raya kecil tersekat apabila calon BN kalah teruk di Johor Bahru pada 1988 di tangan penyandang, yakni calon bebas berlambang kunci, Shahrir Abdul Samad.

Senario politik 1988 bergolak hebat ekoran pemilihan Umno, April 1987, yang menyaksikan Mahathir menang tipis jawatan presiden dalam pertembungan sengit Team A dan Team B. Diikuti kes pengharaman Umno oleh mahkamah, penahanan ISA besar-besaran di bawah Operasi Lalang, penggantungan akhbar, krisis kehakiman.

Saya mengikuti ceramah Mahathir itu melalui siaran langsung radio, pada suatu malam, semasa menyiapkan kerja di pejabat kekanda saya, Dinsman, di Plaza Pekeling, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Anwar jadi 'ketua pengawas' MP PH

  Anwar Ibrahim
SHAH ALAM - Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat akan menjadi sebagai 'ketua pengawas” bagi Ahli Parlimen PH terutamanya bagi yang tidak mempunyai pengalaman dalam memegang jawatan berkenaan.

Penganalisis politik, Prof Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, tugas pertama Anwar di Dewan Rakyat adalah bagi memastikan ahli Parlimen khususnya PH menjalankan fungsi sebenar dan tidak cuai menjalankan amanah.

Menurutnya, Anwar harus memastikan setiap Ahli Parlimen PH akan memberikan sumbangan yang terbaik untuk mengetengahkan isu-isu berkaitan rakyat di parlimen.

“Malah, integriti MP PH juga akan dapat ditingkatkan… kebanyakkan MP PH masih baru dan memerlukan bimbangan.

“Selama ini mereka tidak ada ketua pengawas. Jadi ini tugas yang agak berat untuk Anwar menjadi ketua pegawas buat MP PH,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Jangan contohi pemerintahan Umno, BN

Jangan contohi pemerintahan Umno, BN
JASIN - Corak pemerintahan Umno dan BN ketika mentadbir negara, tidak wajar dijadikan contoh, kata Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari.

Sebaliknya, PH harus belajar menjadi sebuah kerajaan yang mampu berkhidmat dengan berkesan untuk rakyat.

"Jangan belajar dengan Umno untuk jadi kerajaan kalau tidak, mati kita. Sebaliknya kalau Umno tak pandai jadi pembangkang, boleh belajar dengan kita (PH)," katanya.

Beliau yang juga Ketua Menteri Melaka berkata, setiap anggota PH harus memahami bahawa struktur kerajaan mempunyai tiga peringkat iaitu persekutuan, negeri dan tempatan dan kalangan anggota setiap peringkat mempunyai peranan dan fungsi masing-masing-masing dalam memberi perkhidmatan kepada rakyat.

"Kegagalan anggota PH memahami dan melaksana struktur itu dengan baik boleh mengakibatkan gabungan parti itu menerima nasib sama seperti Umno dan BN pada PRU14 lalu yang mengakibatkan mereka hilang kepercayaan rakyat.

“(Ketika menjadi kerajaan) Umno, BN sudah jauh daripada rakyat, jadi jangan belajar dari mereka. Ambil pengajaran apabila mereka ketika itu mempunyai kekuatan kewangan dan jentera tetapi gagal dapat sokongan rakyat, kewangan dan jentera bukan jaminan sokongan rakyat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...