Sunday, April 18, 2021

INI KERAJAAN PALING GILA, SAMPAI BILA HENDKA MENGGILA BEGINI?


 INILAH KERAJAAN PALING GILA


Perdana Menteri Malaysia dalam kenyataan rasmi yang dimuatnaik di laman facebook mengguna nama Muhyiddin Yaasin memaklumkan bahawa “selaras dengan Fasal (1) Perkara 43A Perlembagaan Persekutuan, Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan perlantikan YB Senator Datuk Guan Dee Bin Koh Hoi sebagai Timbalan Menteri Persekutuan”


Seterusnya dimaklumkan bahawa beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Pelancongan.


Ini kerja gila lagi tidak munasabah yang dilakukan oleh Perdana Menteri yang turut mengheret Ke Bawah Duli Tuanku.


Alasan :


1) Perlantikan dibuat semestinya atas nasihat Perdana Menteri kerana Perkara 43A Fasal 1 berbunyi :


“(1) Yang di-Pertuan Agong boleh atas nasihat Perdana Menteri melantik Timbalan-Timbalan Menteri daripada kalangan ahli mana-mana satu Majlis Parlimen; tetapi jika sesuatu pelantikan dibuat semasa Parlimen terbubar, seseorang yang menjadi ahli Dewan rakyat yang lepas boleh dilantik tetapi tidaklah boleh memegang jawatan selepas permulaan penggal Parlimen yang berikutnya melainkan jika dia ialah ahli sama ada bagi Dewan rakyat atau Dewan Negara”

Awat harga barang makin tak terkawal, lihatlah beza zaman PH & PN...


 Semasa diamanahkan sebagai Menteri KPDNHEP dalam Kerajaan Pakatan Harapan, agenda utama saya adalah memastikan harga barangan keperluan kekal berpatutan.


Pemantauan yang kerap bersama pegawai-pegawai penguatkuasa KPDNHEP menjadi suatu keutamaan. Malah, melawat pasar borong serta jeti pendaratan ikan seawal pukul 4-5 pagi bagi melihat sendiri harga di pasaran menjadi kebiasaan.


Kami juga menambahbaik Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) dengan menambah senarai barangan kawalan serta melanjutkan tempoh penguatkuasaan. Contohnya, SHMMP bagi perayaan Hari Raya Puasa 2019 kami lanjutkan daripada 15 hari kepada 30 hari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...