Monday, July 1, 2019

Budak Jalanan kata Timb Presiden PAS guna hadis palsu untuk tidak istihar harta!

TIM PRESIDEN PAS GUNA HADIS PALSU UNTUK TIDAK ISYTIHAR HARTA
Oleh : Wan Ji bin Wan Hussin

1. Secara dasarnya, Islam amat menekankan integriti, akauntabiliti dan transparensi dalam berpolitik. Apatah lagi, salah satu sifat utama Nabi adalah al-Amin. Zaman kini, ia disebut integriti.

2. Tidak sedia isytihar harta, adalah lambang bercanggah dengan sifat integriti. Apabila bercanggah dengan integriti, sudah pasti ia tidak selaras dengan sifat al-Amin bagi Nabi.

3. Dengan sebab itu, tidak wajar bagi mana-mana ahli parlimen yang beragama Islam menolak amalan isytihar harta. Lebih-lebih lagi, amalan isytihar harta ini dapat mengelak dari sebarang amalan rasuah melibatkan pihak yang terlibat dengan politik secara langsung. Ia sudah pasti selaras dengan kaedah fiqh yang berbunyi:

"Tidak sempurna perkara wajib kecuali dengan melakukan perkara itu, maka melakukan perkara itu adalah wajib".

Dalam kata lain, tidak sempurna proses melawan rasuah kecuali dengan melakukan amalan isytihar harta, maka isytihar harta juga boleh dianggap sebagai wajib juga.

Aduhai PAS.. Dulu NAJIB dan ROSMAH disuruh istiharkan harta.. Kini tak boleh pula!


Ketua Penerangan Pas Pusat, Nasrudin Hassan pada 15 Mei lalu memberi keyakinan pimpinan dan ahli Pas terbuka untuk mengisytiharkan harta dan aset mereka.

“Pas tiada masalah untuk isytiharkan harta dan aset seperti arahan yang dikeluarkan Perdana Menteri.

“Isu yang penting ialah integriti, adakah harta yang diperoleh itu dengan cara yang halal atau melalui penyelewengan. Jika ia diperolehi dengan cara salah, ia tetap salah,” katanya. 

Menurut Nasrudin, pengisyiharan harta ini bukanlah wajib seperti penjawat awam, sebaliknya terbuka untuk sesiapa yang ingin isytihar.

“Isytihar harta ini terbuka, bukan suatu yang mewajibkan. Lagipun pemimpin Pas bukannya kaya pun,” katanya lapor Sinar di SINI

Isu Tarian : Kem Pendidikan PH menarik balik serta merta sokongan yang BN luluskan dahulu.


Viral pula isu pertandingan tarian kononnya salah kerajaan PH.

Apa cerita sebenarnya?

1. Pertandingan tarian ini adalah kali Ke-7 berlaku. Bermaksud acara ini telah wujud zaman kerajaan lama dulu lagi.

2. Pada Bulan Mac 2018 ( Sebelum PRU 14) kementerian pendidikan ( yang lama ) telah memberi sokongan pada acara ini untuk memberi ruang pelajar sekolah menyertainya.Namun penyertaan murid adalah tertakluk kepada SPI Bil 8/2009 dan Bil. 7/1988

3. Sokongan ini juga diberi dengan syarat garis panduan mengenai tatacara pemakaian perlu dipatuhi di kalangan murid sekolah yang menyertai pertandingan ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...