Friday, May 29, 2020

Hanya si bacul suka ‘Pecat’........

[ #pengkhianatan nasional ]


1. Tanggal Sabtu 6 Jun 2015, pasti tarikh yg diingati ramai kalangan aktivist party Amanah, khasnya mereka yg pernah memegang jawatan dalam party Pas satu ketika dahulu.

2. Masa itu berlangsungnya muktamar tahunan di Kuala Selangor. Malam sebelum itu (Jumaat 5 Jun 2015), semua perwakilan yg hampir 2,000 itu dikejutkan mesej "Tok Guru tak mahu usul putus dgn DAP itu dibahaskan esok". Maksudnya, Tok Guru ‘mahu’ usul Dewan Ulamak Pas itu diterima (dipaksa terima) oleh muktamar tanpa dibenarkan sesiapa pun berbahas. Maka usul itu akan jadi "usul diterima tanpa bahas" yg natijahnya adalah muktamar mengambil pendirian putus kerjsama dgn DAP, dan PR akan terbubar.

3. Seluruh perwakilan terkejut. Apa dah jadi dgn Tok Guru Presidan Pas? Tak pernah terjadi dalam sejarah party seorang ketua berani berbuat 'veto’ sebegitu sekali dalam muktamar. Tak pernah sejak Pas ditubuhkan!

4. Maka pagi Sabtu 6 Jun 2015 itu, terjadilah apa yg dijangka terjadi. Bangkitlah berebut mikrofon 7 org perwakilan melanggar arahan Pengerusi Tetap dan Tok Guru, menegur dan mengkritik tindakan 'veto' Presiden party itu.

5. Termasuklah salah seorangnya peguam Pas sendiri, anak al-Marhum Ustaz Fadzil Noor bekas Presiden Pas, bangkit menyatakan tidak ada mana-mana klausa dalam Perlembagaan Pas yg membenarkan Presiden berbuat 'veto' menentukan sesuatu usul diterima atau ditolak. Itu hak perwakilan yg tak boleh dirampas, hatta oleh Presiden.

Najib: Adakah kerja saya nilai sistem intipan untuk dibeli?

Malaysiakini
Bekas perdana menteri Najib Razak menafikan keterlibatannya dalam laporan yang mendakwa syarikat siber Senpai Technologies menandatangani perjanjian bernilai AS$1.5 juta untuk membekalkan kemudahan intipan kepada polis Cawangan Khas (SB) Malaysia.

Menurut dokumen mahkamah di Israel ia dikatakan bagi membantu perdana menteri ketika itu mengawasi pembangkang menjelang pilihan raya umum ke-14.

"Saya bukan menteri dalam negeri masa itu dan saya tak pernah suruh atau pilih apa yang patut dibeli oleh SB. Mereka putuskan sendiri.

"Adakah kerja saya untuk menilai dan mencari software untuk beli?" Soal Najib pada suatu kenyataan kepada Malaysiakini.

Ketika pembelian yang didakwa berlaku itu, Zahid Hamidi memegang jawatan menteri dalam negeri.

Laporan: Syarikat Israel bantu Najib intip pembangkang pada 2018


Dokumen-dokumen mahkamah di Israel mendedahkan syarikat siber Senpai Technologies menandatangani perjanjian bernilai AS$1.5 juta untuk membekalkan kemudahan intipan kepada polis Cawangan Khas (SB) Malaysia.

Ia dikatakan bagi membantu perdana menteri ketika itu Najib Abdul Razak memantau pembangkang menjelang pilihan raya umum ke-14.

Laman berita teknologi Israel CTech melaporkan, kerajaan Malaysia menantangani perjanjian itu bagi mendapatkan sistem untuk mengumpulkan maklumat dan menganalisis dana kegiatan orang awam.

Dokumen-dokumen berkaitan diperoleh dan disemak oleh Calcalist, sebuah harian kewangan terkemuka Israel.

Sistem itu dikatakan dibangunkan oleh Senpai Technologies Ltd.

Perjanjian itu dilapor ditantangai pada April 2018, sebulan sebelum BN yang dipimpin Najib ketika itu kecundang kali pertama dalam sejarahnya.

Tukar kerajaan sekarang bila PH "cukup bilang" atau tunggu PRU15?

oleh Ahmad Lutfi Othman


1. Secara peribadi saya mengharapkan mandat rakyat seperti ditunjukkan dalam PRU14, Mei 2018, dapat dikembalikan sesegera mungkin. Kerajaan Perikatan Nasional yang rapuh ikatan ini, tanpa manifesto pula, wajar diganti dengan cepat, tanpa berlengah. Kekecewaan, khususnya di kalangan pengundi muda harus segera dirawati, jika tidak sistem pilihan raya kita akan mengalami defisit keyakinan. Ya, untuk apa berpanas beratur di pusat mengundi sekiranya kerajaan boleh bertukar hanya dengan rundingan sulit wakil rakyat tertentu yang curang.

2. Langkah pengkhianatan dan pembelotan ahli2 parlimen tertentu PKR dan Bersatu, diketuai Muhyiddin Yassin dan Azmin Ali, akhir Feb lalu, sehingga tumbangnya kerajaan PH adalah bercanggah dengan tatasusila demokrasi dan kerajaan pintu belakang yang ditubuhkan itu tidak mempunyai legitimasi, malahan belum teruji di Dewan Rakyat.

3. Meskipun pelbagai usaha atau "pakej rangsangan" dilakukan Muhyiddin untuk menarik lebih banyak sokongan, melalui pelantikan jawatan-jawatan strategik seperti duta2 khas bertaraf menteri dan pengerusi2 GLC dan agensi kerajaan (mungkin ada sogokan lain yang terpendam), namun masih gagal mengumpulkan sokongan yang mencukupi.

Antara Zaman BN, Zaman PH dan Zaman PN.. apa yang cilakanya??


Penuh timeline dengan #129 kononnya PH nak buat comeback? Ada yang suka, ada yang tak.
Sepanjang 22 bulan PH perintah, banyak juga PH dicemuh. Tapi betul ke PH seteruk yang dijaja?
So, ni rumusan yang aku buat👇

1) PH, DAP, dan Melayu
-Tak hormat bahasa melayu
Zaman PH: Menteri DAP gunakan bahasa cina. Hari-hari UMNO PAS jadikan isu macam Malaysia dah jadi Hong Kong.
Zaman PN: Menteri MCA dan MIC guna bahasa cina dan tamil. UMNO PAS diam je. https://t.co/JpJFkhmnUl

- Isu Adib
Zaman PH: Adib penjawat awam, bertugas ketika rusuhan, dibunuh perusuh.
Zaman PN: Polis penjawat awam, bertugas ketika PKP, dibunuh pemandu mabuk.
Kenapa kes polis dibunuh tak diratib hari-hari seperti kes Adib? Sbb Adib zaman PH, polis zaman PN? https://t.co/4niWGDewlM

Dan, kenapa UMNOPAS boleh selamba je terima abah kau tu siap bangga dia jadi PM kalau betul marah sangat dengan PH dalam kes Adib ni?

Tak tahu ke, dia lah yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dalam negeri masa kes Adib tu, bukan DAP

Adakah Menteri si AZMIN ini berada dalam kluster kayangan sebab tu boleh kesana kesini ziarah rakan sejati?


Aduhai untungnya bila jadi menteri.. boleh kesana kesini kesana kesini tapi bila rakyat nak langkah sempadan negeri pon tak dibenarkan dan tak ada maaf apa pun siap kena saman on the spot aja.

Semalam kita tahu menteri datang ke KEDAH untuk berjumpa MB KEDAH yang baru tak mengapalah itu urusan kerja tapi yg dia dok cerita dalam perjalanan pulang tu siap singgah kat Seberang Jaya ziarah teman sejati tu adakah urusan kerja..

itu sudah ibarat ziarah raya dah di raya ke 5 mana dah ada kebenaran ziarah kesana kesini. Jadi takan ada kluster KAYANGAN pula kot.. walaupun menteri kanan Ismail Sabri menafikan ada kluster tersebut...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...