Thursday, December 27, 2018

LUAR BIASA ERDOGAN MENUTUP TIRAI 2018


1. Tahukah anda, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pernah dipenjarakan 20 tahun lalu hanya kerana membaca puisi berikut:

“Masjid-masjid ialah berek tentera kita
Kubah-kubah masjid ialah topi keledar kita
Menara-menara masjid ialah bayonet kita
Orang-orang yang beriman pula ialah tentera kita”

2. Siapa sangka, 20 tahun kemudian beliau telah diizinkan Allah untuk bukan sahaja mengalahkan pakatan ‘ultra-sekular’ yang menguasai politik Turki sejak sekian lama, bahkan lebih gemilang lagi berjaya menyatukan aset ketenteraan berskala besar dari Timur (Rusia) dan Barat (Amerika) di tangan Turki. Tentulah bukan mudah bagi beliau untuk mencapai kedudukan hari ini.

Skandal 1MDB pecah terburai di saat BN tumbang dalam PRU14


https://www.thestar.com.my/~/media/online/2017/12/01/04/00/1mdb-april16.ashx/?w=620&h=413&crop=1&hash=2A960BE604B8D38A3ACD3E6CDEEBB458791051BC
Skandal mega 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan Malaysian Official no.1 yang sebelum ini ditutup begitu rapi akhirnya pecah terburai pada saat kerajaan Barisan Nasional yang memerintah tumbang di tangan rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Tumbangnya apa yang dipanggil kerajaan kleptokrasi BN itu pada 9 Mei lalu membuka ruang kepada kerajaan baharu parti gabungan Pakatan Harapan (PH) membongkar satu demi satu penyelewengan dan salah guna kuasa dalam skandal mega itu yang melibatkan wang berbilion ringgit.

Sebelum tegaknya kerajaan PH, siasatan mengenai 1MDB hanya dapat dilakukan oleh kerajaan-kerajaan luar termasuk Amerika Syarikat (AS), United Kingdom, Singapura, Switzerland dan Indonesia.

Keputusan PRU14 itu membolehkan PH mengambil alih tampuk pemerintahan negara yang sekali gus membenamkan 61 tahun pentadbiran BN.

Berikutan itu, pada 15 Mei, kerajaan PH bertindak mengklasifikasi semula dokumen 1MDB oleh Jabatan Audit Negara yang sebelum ini dikelaskan sebagai “Rahsia” di bawah Akta Rahsia Rasmi sejak Januari 2016.

Pengklasifikasian semula dokumen itu membuka “terlalu banyak pekung di dada”.

Tiada kenaikan kadar tol di 21 lebuh raya tahun depan

Tiada kenaikan kadar  tol di 21 lebuh raya

Kerajaan memutuskan tiada kenaikan kadar tol bagi semua kelas kenderaan di 21 lebuh raya di seluruh negara pada tahun depan.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata, pembekuan kenaikan kadar tol itu membabitkan implikasi kewangan kerajaan sebanyak RM994.43 juta.

Beliau berkata, Kabinet pada 12 Disember lalu bersetuju membekukan kenaikan kadar tol bagi semua kelas kenderaan di 21 lebuh raya di seluruh negara yang tolnya layak dinaikkan pada 2019.

“Ia adalah satu penambahbaikan ketara kepada pengumuman Belanjawan 2019 pada 2 November lalu yang hanya membekukan semua kenaikan kadar tol di lebuh raya dalam bandar saja untuk tahun hadapan.

“Implikasi kewangan itu membabitkan pembekuan kenaikan kadar tol berkenaan merangkumi 21 lebuh raya; kadar tol bagi bas di 8 lebuh raya berasingan dan pemansuhan tol motosikal di Jambatan Pulau Pinang (Jambatan Pertama Pulau Pinang), Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (Jambatan Kedua Pulau Pinang) serta di Lebuhraya Laluan Kedua di Johor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Insentif-insentif dari Kerajaan Malaysia Baru kepada Rakyat Malaysia


1. Rebat Bil Elektrik RM40 setiap bulan bagi keluarga Miskin & Miskin Tegar berdaftar & disahkan dalam Sistem e-Kasih.

2. Harga Runcit Bahan Bakar lebih rendah bermula 1 Januari 2019.

3. Peruntukan Khas (RM77 juta) Kementerian Kewangan kepada Peneroka FELDA bagi tahun 2018.

4. Geran Sepadan RM500 melalui Skim Simpanan Pendidikan Nasional 1Malaysia (SSPN1M).

5. Bayaran Bantuan Awal Persekolahan RM100 bagi setiap murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 bagi keluarga berpendapatan dibawah RM3,000 sebulan.

FAKTA : Jumlah menteri dengan komposisi kaum dalam Kerajaan PH

KOMPOSISI KAUM DALAM KABINET MALAYSIA 2018

Sewaktu kempen PRU14 yang lepas, berlaku kebimbangan oleh sebahagian rakyat bahawa kaum Cina akan mendominasi kerajaan jika PH menguasai kerajaan.

Kebimbangan itu ada asasnya, kerana kaum Cina sebulat suara cenderung memberi undi kepada PH melalui calon-calon DAP dan PKR, manakala undi orang Melayu terpisah kepada tiga gabungan iaitu BN, PH dan PAS.

Kebimbangan ini dijadikan strategi kempen oleh lawan PH bahawa orang Melayu akan hilang kuasa, kedudukan dan keistimewaan jika PH menguasai Putrajaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...