Sunday, January 12, 2020

Yang langgar manifesto bukan sahaja Mahathir tetapi menteri kabinet juga

Yang langgar manifesto bukan sahaja Mahathir tetapi menteri kabinet juga
ULASAN MALAM

TINDAKAN Dr Mahathir Mohamad memangku jawatan menteri pendidikan walaupun tindakan itu bertentangan dengan manifesto dan prinsip kerajaan PH, ia juga memberi petunjuk lain yang sungguh memualkan.

Dr Mahathir kata kabinet bersetuju dengan tindakannya itu ertinya tidak ada anggota kabinet yang membantah beliau memangku jawatan itu.

Maka, kesalahan Dr Mahathir kerana memangku jawatan itu sedang manifesto PH melarangnya tidak boleh diletakkan atas bahu PM itu secara bersendirian tetapi seluruh anggota kabinet yang akur dan bersikap pandir dengan Dr Mahathir yang memangku jawatan itu perlu dipersalahkan sama.

Apa dilakukan para menteri kabinet itu sesuatu yang memalukan dan mereka secara tidak langsung tidak menunaikan amanah dan janji atau pengakuan kerajaan seperti dicatat dalam manifesto.

Zaman BN meniaga tak pernah untung, mai zaman PH meniaga siap bayar hutang dan buat untung..


Putra Specialist Hospital Melaka Sdn Bhd adalah salah satu anak syarikat kerajaan negeri Melaka dengan Perbadanan Ketua Menteri Melaka memegang saham sebanyak 74%.

Syarikat ini mengalami kerugian terkumpul sekitar RM40 juta semasa di bawah pentadbiran kerajaan terdahulu.

Pada tahun 2017, hospital ini merekodkan kerugian sebanyak RM10 juta.

Di bawah pentadbiran baru Pakatan Harapan, Ketua Menteri Melaka melantik seorang akauntan, Mdm Chong May Lee menjadi CEO di situ. Beliau bekerja keras memulihkan keadaan bagi malakukan 'turn around'. Beliau terpaksa melakukan beberapa keputusan yang sukar bagi membersihkan pentadbiran hospital dari amalan segala macam kecurangan dan pembaziran.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...