Friday, April 13, 2018

MUAFAKAT DENGAN TUN MAHATHIR UNTUK MENJANA PERUBAHAN - ANWAR

Saya tidak tahu mengapa pimpinan UMNO menganggap kerjasama saya dan Tun Mahathir sebagai satu perkara yang janggal kerana kami telah bermusuhan begitu lama.

Pernah saya jelaskan bahawa kesediaan Tun Mahathir menjalin persahabatan telah saya terima dengan baik dengan semangat bersilaturrahim.

Saya musykil mengapa Umno begitu takut dengan gabungan Tun Mahathir dan Anwar.

Muafakat ini juga adalah kerana tekad kami bersama untuk menjana perubahan. Negara kini menjadikan rasuah dan penyalahgunaan kuasa sebagai budaya.

Skandal skala besar saperti 1MDB dan Felda cuba dilindungi. Maka hanya dengan perubahan kuasa, negara dapat dikemudi berdasarkan Perlembagaan dan hukum.

PRU14 adalah kesempatan terbaik bagi rakyat menentukan masa depan negara menghentikan kezaliman dan membebaskan rakyat dari segala bentuk penindasan.

Anwar Ibrahim
12 April 2018

Undi Rabu: Umno-BN akan ‘mati’ ditepi longkang, kata blogger politik


Pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengadakan hari pengundian pada Rabu 9 Mei depan disifatkan akan membawa kepada jumlah keluar pengundi akan rendah dan ia disifatkan satu petanda buruk kepada kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN).

Blogger Syed Akbar Ali yang juga pengkritik politik, berkata, kerajaan Umno-BN memilih hari Rabu dengan menyangka ia akan mengurangkan kecenderungan pengundi keluar mengundi.

“Sesungguhnya hari Rabu akan menjadi petanda yang sangat buruk untuk kleptokrasi (R=Rakyat: A = Akan: B=Buang ; U =Umno).

“Ia satu petanda yang sangat buruk.Kleptokrasi tahu bahawa kali ini mereka akan ditendang keluar,” ujarnya seperti dipetik dalam blog ‘Out Syed The Box’.

‘Syed Akbar juga berkata, beliau mendapat maklumat daripada seseorang yang dipecayai yang mengatakan sekurang-kurangnya Pakatan Harapan akan memperoleh 125 kerusi Parlimen dalam PRU14 kali ini.

Penguatkuasaan Akta Antiberita Tidak Benar boleh masuk Rekod Dunia Guinness

Penguatkuasaan Akta Antiberita Tidak Benar boleh masuk Rekod Dunia Guinness
Penguatkuasaan Akta Antiberita Tidak Benar 2018 yang dilakukan dengan begitu cepat sekali mungkin boleh direkodkan dalam Rekod Dunia Guinness (Guinness World Records), kata Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan Lim Lip Eng.

Ini kerana akta kontroversi itu baru sahaja dibahas dan diluluskan parlimen minggu lalu, sehari sebelum persidangan berakhir namun telah diwartakan sebagai undang-undang semalam.

Akta tersebut menghukum penyebaran berita palsu dengan penjara sehingga enam tahun, serta denda maksimum RM500,000.

“Dengan undang-undang baharu ini, dan sekiranya BN kekal berkuasa untuk tempoh lima tahun lagi, adakah sebarang berita yang tidak memihak parti pemerintah akan dilabel sebagai palsu?” soal Lim yang juga seorang peguam.

“Contohnya berita yang tular di media sosial tentang Malaysian Official 1, Riza Aziz, Jho Low dan lain-lain yang merompak lebih US$4.5 bilion daripada 1MDB kini boleh sahaja dilabel palsu, walaupun dilaporkan oleh demikian banyak media antarabangsa.

“Mungkin nanti, melabel Najib Razak sebagai MO1 juga boleh didakwa sebagai ‘berita palsu’ walaupun Abdul Rahman Dahlan telah mengesahkan Najib sebagai MO1,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Amanah umum 13 calon bertanding di Kedah


ALOR SETAR - Amanah Kedah menamakan 13 pemimpin parti bertanding di tiga kerusi Parlimen dan 10 kerusi Dun untuk PRU14.

Pengumuman itu dibuat oleh Presiden Amanah, Mohamad Sabu pada Ceramah Perdana Bekas ‘Singa’ Pas bersama Naib Presiden Parti, Husam Musa; Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar.

Ceramah itu berlangsung, di Jalan Hutan Kampung Alor Setar, di sini, malam tadi.

Calon Parlimen:

1. Padang Terap: Mohd Khairizal Khazali (Naib Ketua Pemuda Amanah Kedah)

2. Pokok Sena: Datuk Mahfuz Omar (Naib Presiden Amanah)

3. Sik: Azli Uda (Jawatankuasa Pimpinan Amanah Sik)

Calon Dun:

1. Kota Siputeh: Dr Salmee Said (Naib Pengerusi Amanah Kedah)

2. Alor Mengkudu: Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi (Timbalan Pengerusi Amanah Kedah)

3. Kubang Rotan: Mohd Asmirul Anuar Aris (Ketua Pemuda Amanah Kedah)

4. Pengkalan Kundur: Datuk Dr Ismail Salleh (Pengerusi Amanah Kedah)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...