Saturday, January 5, 2019

Hadi ibarat mentua sorok menantu mencuri


ULASAN | Lebih kurang seminggu lalu, di London, Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengulas mengenai skandal kewangan Tabung Haji di hadapan penyokong PAS dari kalangan penuntut Malaysia di London.

Laporan mengenai ulasan beliau itu disiarkan oleh Harakahdaily, yang kemudiannya dipetik oleh Malaysiakini seperti laporan ini.

Antara lain, Abdul Hadi menyebut:

“Mereka hentam Tabung Haji melalui media, bukan melalui mahkamah. Media menjadi hakim, ini tak betul, salah! Apa membimbangkan kita, digunakan isu ini untuk merendahkan imej Islam.

“Itu agenda itu ada. Ini kita kena sedar. Padahal pihak lain banyak juga buat salah. Tapi dibesarkan di media, agenda yang tersirat ialah untuk menjatuhkan imej Islam,” kata Abdul Hadi.

Isu pengurusan dan penyelewengan kewangan di Tabung Haji ini telah saya huraikan sejak 2013 iaitu tahun pertama saya berada di Parlimen dahulu. Dari pengalaman saya sebagai juruaudit dan akauntan bertauliah, terlalu jelas ada benda yang tidak kena mengenai pengurusan kewangan Tabung Haji.

UMNO hilang pemimpin 'heavyweight'?

Oleh Mohd Azrone Sarabatin
azrone@bh.com.my

APAKAH benar UMNO kini kehilangan ramai pemimpin heavyweight sehingga nada pemimpin kanan parti itu mula ber- ubah dalam menentukan arah haluan dan survival perjuangan seterusnya?

Juga sejauh mana kebenaran cakap-cakap politik bahawa parti terbesar yang pernah mewakili Melayu itu sudah boleh melupakan hasrat untuk berkuasa semula, berbanding keyakinan sebelum ini bahawa Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan ditumbangkan mereka sebelum penggal pemerintahan berakhir?

Mungkin cakap-cakap ini berasas melihat tindak-tanduk pemimpinnya yang mula menggunakan strategi pintu belakang untuk mengajak wakil rak- yat Melayu atau Islam supaya membenci DAP, yang dengan sendirinya melompat ke dalam parti itu, selain bergabung dengan PAS.

Sebaliknya, semakin ramai Ahli Parlimen meninggalkan parti itu, selain percakaran dengan PAS yang masing-masing mahu menonjolkan kekuatan dan memperkecilkan kawan.

Antara nama besar meninggalkan parti itu seperti bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed; bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman dan bekas Ketua Puteri UMNO, Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Elak ahli politik pegang jawatan dalam GLC


Skandal kewangan membabitkan Lembaga Tabung Haji (TH) menggemparkan seluruh negara, terutama dalam kalangan Melayu Islam.

TH yang ditubuhkan pada 1963 ialah cetusan idea Prof Diraja Ungku Aziz, apabila mendapati ramai masyarakat Islam negara ini tidak mempunyai simpanan.

Simpanan khas dengan TH juga dapat mengelak unsur riba dalam institusi kewangan ketika itu.

Menerusi TH, umat Islam yang berhasrat menunaikan ibadah haji akan mempunyai simpanan wang lebih selamat dan teratur.

TH berkembang menjadi salah satu syarikat pelaburan berkaitan kerajaan terbesar di negara ini, kecekapannya menguruskan jemaah haji setiap tahun mendapat pujian Kerajaan Arab Saudi.

Malangnya, pendedahan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof, bahawa TH sejak 2014 gagal mematuhi dua syarat untuk membolehkan pembayaran hibah cukup mengejutkan.

Laporan oleh akauntan bebas PriceWaterCooperation (PWc) mendapati akaun TH berakhir Disember 2017 merekodkan aset berjumlah RM70.3 bilion, manakala tanggungan liabiliti hanya berjumlah RM74.4 bilion menunjukkan ia menanggung defisit berjumlah RM4.1 bilion.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...