Wednesday, February 28, 2018

Parlimen berdepan masalah kewangan, wakil rakyat tak terima bayaran

Parlimen berdepan masalah kewangan, wakil rakyat tak terima bayaran

SEGELINTIR ahli Parlimen mengadu yang elaun perjalanan yang sepatutnya diberikan kepada mereka untuk sesi persidangan tahun lepas masih belum diterima.

Ahli Parlimen Indera Kota Fauzi Abdul Rahman (PKR) berkata ahli Parlimen tidak menerima tuntutan sejak sesi Oktober lepas.

“Tuntutan yang dibuat untuk sesi Parlimen lepas masih belum dibayar.

“Selalunya ambil masa dua minggu tetapi kerajaan tak ada duit,” katanya pada sidang media di Kuantan hari ini.

Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh turut menyuarakan sentiment sama dan berkata situasi itu menyukarkan ahli Parlimen pembangkang menjalankan program dan menggaji pekerja.

“Kami tak ada dana lain, tuntutan itu akan digunakan untuk bayar pekerja. Sangat sukar bila tak dapat tuntutan. Situasi yang menyedihkan bila ahli Parlimen pun tak dibayar.”

Ini jawapan NIK ABDUH berkenaan rakaman suara terima 'dedak' Umno


Nik Mohamad Abduh

Jawaban Saya

Dakwaan rakaman ucapan saya itu adalah karut, mengarut dan fitnah ke atas diri saya, malah juga secara langsung dan sengaja ke atas parti PAS yang sejahtera daripada terlibat dalam perkara yang diharamkan oleh Islam termasuk memakan rasuah politik UMNO atau membuntut di ekor DAP.

Ia hanya sampah yang tidak layak dimakan kecuali oleh pelahap fitnah seperti PAN dan sekutunya.

Saya menafikan sekeras-kerasnya, berdoa semoga Allah menimpakan balasan segera ke atas para pelakunya kecuali mereka segera bertaubat kepada-Nya.

Semoga Allah mengukuhkan kekuatan PAS dan pendukungnya, dicintai rakyat Malaysia seluruhnya dan memimpin negara menuju kejayaan dan kesejahteraan yang sebenar.

Sekiranya 1MDB memang menguntungkan, buat apa nak tutup?


ANWAR bongkar kepincangan dalam 1MDB sejak 2010. Ketika itu, 1MDB dikenali sebagai Terengganu Investment Authority (TIA).

Dalam usaha nak 'damage control', UMNO penjarakan ANWAR pada tahun 2015. Ramai pemimpin kemudiannya turut serta menyambung usaha membongkar skandal 1MDB. Bermula dengan YB Rafizi Ramli & YB Tony Pua, disusuli Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal. Semakin ramai turut serta, semakin ramai membuka mata.

Pelbagai alasan mengarut digunakan oleh UMNO/BN bagi mempertahankan 1MDB. Kononnya 1MDB menaja umat Islam menunaikan Haji, kononnya 1MDB nak beli semula IPP supaya kuasa elektrik boleh dijana dengan kadar yang lebih rendah, kononnya aset 1MDB melebihi hutang, kononnya 1MDB menguntungkan. Semuanya bullsh*t.

Akhirnya perbendaharaan isytihar 1MDB bakal ditutup.

Benarkah CAWANGAN UMNO di seluruh Malaysia akan menjadi TIDAK SAH di sisi undang-undang pada tepat jam 12 am, 01.03.2018 !!

Siri : 1305KRISIS KEPERLEMBAGAAN UMNO MUNCUL SEMULA !!
SIRI PERTAMA : 1988 !! SIRI KEDUA : 2018 !!

NAJIB RAZAK - "BAGAIKAN MELUDAH KE LANGIT" APABILA TUDUH "PPBM TIDAK MAMPU URUS PARTI SENDIRI MENURUT PERLEMBAGAAN PARTI" !!

Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
AsSalaamualaikum dan Salaam Sejahtera :

1. Pada 30.01.2018, NAJIB RAZAK, sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO, telah melemparkan satu TUDUHAN PALSU apabila beliau dipetik oleh MALAYSIA GAZETTE bertajuk "PPBM urus parti tak mampu, nak perintah negara?", di mana NAJIB RAZAK telah dipetik berkata :

"Kita tak nampak dari segi prinsip perlembagaan, kalau kita buat perlembagaan sendiri, kita kena patuh pada perlembagaan kita.",

"Saya diberitahu peringkat cawangan, bahagian mereka (PPBM) tak ada mesyuarat, alih-alih peringkat nasional ada perhimpunan, kita tak tahu macam mana perwakilan itu datang? ", dan

"Jadi, maknanya pengurusan parti sendiri boleh dipersoalkan daripada segi perlembagaan yang mereka sendiri tentukan dan diluluskan mereka dan adakah ini petanda mereka boleh jalankan tanggungjawab lebih besar? "
(Link Laporan MALAYSIA GAZETTE 30.01.2018 : http://malaysiagazette.com/v2/blog/2018/01/30/ppbm-urus-parti-tak-mampu-nak-perintah-negara/)

2. Anehnya, kenyataan NAJIB RAZAK seperti yang dipetik di atas, adalah terbukti "BAGAIKAN MELUDAH KE LANGIT", kerana UMNO, parti NAJAB RAZAK sendiri adalah sebenarnya terbukti sebagai parti yang TIDAK DAPAT diri mereka sendiri menurut PERLEMBAGAAN PARTI sendiri, mahupun menurut keperluan undang-undang !!

SANDIWARA 1MDB: JUAL TANAH KEPADA SYARIKAT ASING, KEMUDIAN BELI BALIK GUNA WANG RAKYAT?


Saya merujuk kepada kenyataan Tan Sri Irwan Siregar, Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP) yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB yang melahirkan keyakinan kukuh bahawa 1MDB akan dapat melangsaikan kesemua hutang-hutangnya (yang dijangka berjumlah melebihi RM42 bilion) seterusnya membolehkan syarikat yang didokong Dato’ Seri Najib Tun Razak itu ditutup.

Kenyataan Tan Sri Irwan Siregar itu mendapat liputan meluas di dalam media tempatan. Saya petik keratan yang disiarkan oleh Malaysiakini:

Secara khusus, saya tumpukan kepada kenyataan beliau kononnya hutang terbabit akan dapat dibayar daripada hasil pendapatan projek mega kerajaan seperti pembinaan bandar Tun Razak Exchange. Beliau menyebut bahawa “.. penghuni yang memiliki tempat di bandar TRX akan membayar sewa dan kita juga akan menjual plot tanah.”

Kenyataan ini sebenarnya mengelirukan kerana hutang-hutang 1MDB sepatutnya dibayar oleh 1MDB, bukannya kerajaan (walaupun kerajaan adalah pemegang saham dalam 1MDB). Malah, jika pun ada hasil dari projek yang diusahakan 1MDB seperti pembinaan bandar Tun Razak Exchange (TRX), projek tersebut dimiliki oleh pihak swasta kerana 1MDB telah menjual tanah-tanah itu kepada pihak swasta demi mendapatkan wang untuk membayar hutangnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...