Sunday, August 29, 2021

TIBA-TIBA ZIARAH KUBUR TIDAK LAGI MENJADI KESALAHAN LANGGAR SOP SELEPAS PM BERDOA DI PUSARA IBU BAPANYA

Tindakan seorang lelaki menziarahi kubur pada pagi Hari Raya Aidiladha 20 Julai 2021, mengundang padah apabila dia dikenakan kompaun sebanyak RM2,000 kerana dikesan melanggar SOP. Polis mendapati lelaki berkenaan menziarahi tanah perkuburan itu bersama dua kanak-kanak iaitu anak saudaranya masing-masing seorang perempuan berusia tiga tahun dan seorang lelaki berusia lima tahun.


2. Ketua Polis Daerah Jempol, Superintenden Hoo Chang Hook memberitahu lelaki berusia 21 tahun itu ditahan oleh Pasukan Khas Pematuhan SOP Fasa Satu Perintah Kawalan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada pukul 11.40 pagi di Tanah Perkuburan Islam Felda Palong 12 dan 13. Kes ini menjadi ingatan kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa ziarah kubur adalah perbuatan melanggar SOP dan tiada informasi lain berkenaan SOP ini pada masa itu.
 

3. Tiba-tiba, semalam, Sabtu 28 Ogos 2021, Ketua Pengarah Keselamatan Negara, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Rodzi Md. Saad menegaskan, dakwaan  Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah melanggar SOP semasa melakukan ziarah kubur ibu bapanya di Tanah Perkuburan Islam Lubuk Kawah, Temerloh, Pahang semalam sebagai tidak tepat dan Ismail Sabri masih patuh terhadap undang-undang yang dikuatkuasakan kerajaan.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...