Wednesday, October 25, 2023

MARANG bukan MERENG..!!!


 Marang bukan Mereng

1. Hari ini secara kebetulan semasa menunggu masuknya waktu zohor, saya terdengar Timbalan Speaker menjemput Marang untuk membahaskan belanjawan.

2. Saya fikir saya salah dengar kerana Marang acap kali ponteng sidang. Apabila meninjau skrin komputer jelaslah memang Marang.

3. Marang nampak uzur. Marang sebaya dengan YB Pagoh dan YAB Tambun. Tapi Marang nampak uzur.

4. Difahamkan Marang kini mengalami penyakit kegagalan buah pinggang tahap akhir dan perlu menjalani dialisis. Biasa untuk pesakit dialisis uzur. Semoga Allah selamatkan kita dari penyakit buah pinggang dll penyakit.

5. Marang memulakan ucapan dengan menegur Tambun, seolah-olah besar sungguh kesalahan Tambun itu sehingga perlu ditegur secara terbuka dalam sidang parlimen.

6. Kata Marang, ayat pembukaan belanjawan oleh Tambun iaitu surah al-Qasas ayat 77 itu tidak sempurna kerana perlu dibaca dulu dengan ayat 78. Katanya seperti pakai kasut sebelah, tak sempurna.

Polemik "Wahai Kafir"


 Polemik "Wahai Kafir"

1. Apabila membicarakan berkenaan isu sejauh manakah kita boleh atau tidak memanggil seseorang bukan Islam itu sebagai Kafir, saya berpendapat ia bergantung kepada situasi ketika ucapan itu dibuat.

2. Dalam keadaan biasa, memanggil orang bukan Islam sebagai "Kafir" secara bersemuka adalah bertentangan dengan hikmah. Sedangkan Islam mengajar kita supaya berhikmah dalam dakwah. Berdasarkan Fatawa Syabakah Islamiyah yang diselia oleh Syeikh Dr Abdullah Al Faqih, isu ini pernah dijawab seperti berikut:-

Soalan

هل يجوز الإشارة إلى الكافر باليد والقول له أنت كافر علما بأنه كافر فهل يجوز ذلك

Bolehkah menunjuk dengan tangan kepada seorang Kafir dan berkata kepadanya "Kamu Kafir". Dalam keadaan kita sememangnya tahu dia Kafir. Adakah ini dibolehkan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...