Thursday, March 19, 2020

Benarkah PELANCONG CHINA zaman PH menyebabkan kes COVID-19 meningkat ketika ini??

11 Fakta Perkembangan COVID-19 Di Malaysia Yang Perlu Anda Tahu


Memandangkan terdapat usaha menuduh kerajaan PH bertanggung jawab menyebabkan letusan wabak COVID-19 ini, maka berikut 11 fakta yang anda perlu tahu.

1. 1ST WAVE BERJAYA DIKAWAL

1st Wave yang diuruskan kerajaan PH (yang ditumbangkan pada 24Feb) yang terdiri dari pelancong China telah sihat sepenuhnya dan telah tinggalkan negara pada 27 Feb. Pada masa ini China telah melakukan LOCKDOWN yang bermaksud kawasan yang terjejas tidak boleh tinggalkan tempat mereka. Tiada lagi dibenarkan melancong.

2. 11 HARI GAP TIADA KES BARU

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWjzAN1hSKswOtSP10uvMqoDZDD2JiV9eh2fjtv8JTT8zRWNcDd-inb_b1swPWf1IPOWPuuQ-IMVtJFWgSCYYENVwhdrR60hDtL6WpZzJcbuYCdrUD2cPjUK5ENAKIqLk2ymnM3a-FnsMC/s1600/IMG_20200316_101744.jpg

15Feb – Wave 1 tamat.
24Feb – Kerajaan PH tumbang.
27Feb – Bermula Wave 2.

3. 2ND WAVE BERMULA 27Feb

Gelombang kedua terdiri dari rakyat Malaysia yang membawa virus ini dari luar ke dalam Malaysia. Mereka BUKAN pelancong.

4. NEGARA TIADA KABINET SELAMA 16 HARI

Akibat langkah Sheraton, Malaysia kehilangan Kerajaan yang effektif untuk tangani Convid-19 selama 16 hari dari tarikh PH tumbang (24 Feb) sehingga perlantikan 70 Kabinet baru (10 Mac 2020).

Individu yang terlibat mengkhianat usaha Kerajaan tangani Wabak COVID-19

Masa menteri PH sumbangkan Sarung Tangan kepada WUHAN anda maki hamun dia, sekarang..??

Mohd Mukhlis Mohd Sharif

Buat baik di balas baik.


Ingat waktu Malaysia di bawah Menteri Industri Utama Teresa Kok derma 18 juta sarung tangan getah pada China, golongan ruwaibidhah paling lantang marah. Kata macam-macam pada Teresa Kok, kata tolong sedara, tolong sebab DAP dan maki kata buat apa tolong orang yang siksa puak uyghur etc. Hari ni saya harap golongan ruwaibidhah rasa malu dan bertaubat dengan tajjasus mereka bila orang kafir yang anda maki dulu tolong kita semula waktu kita susah.

Tolong menolong ini patut merentas sempadan bangsa dan agama, bukan takat hubbun mina/lah (cinta dari Allah); hubbun minan nas juga perlu. Ini salah satu ibrah dari puasa, bukan takat lapar dan dahaga tapi kita hendak merasai apa yang di lalui oleh orang yang tidak mampu membeli makanan kerana kekurangan wang. Ini masalah pada umat sekarang, mereka kurang rasa empati dan simpati akibat dari permainan orang politik yang sentiasa membakar api perkauman. Ingat juga kisah seorang ahli maksiat yang memberi minum anjing yang haus pun Allah kurniakan syurga, ini kan membantu sesama manusia. Manalah tahu asbab perbuatan kecil kita itu mereka mendapat hidayah?

When you are kind to others, it not only changes you, it changes the world.

PENTING : 6 Fasa Covid-19 Yang Rakyat Italy Dah Lalui, Malaysia Di Fasa 3 Sekarang.. CEGAH SEBELUM PARAH


Baca sampai habis sebab anda akan faham apa yang rakyat Itali telah lalui dan apa yang rakyat Malaysia bakal lalui jika situasi tidak berubah.

Itali adalah contoh terdekat yang kita boleh ambil sebagai panduan untuk persediaan menghadapi Covid-19. Apa yang mereka telah lalu, sedang kita lalu dan bakal kita lalui.

Sejujurnya, hingga kini Italy masih belum berjaya mengawal Virus ini. Dalam tempoh 24 jam, mereka mencatatkan 3500 kes Covid-19 yang baru. Jumlah semasa di negara mereka 31,506 kes.

Dari segi progress, kita hanya 2 minggu di belakang mereka.

Seikhlas hati saya nak cakap, masih ramai rakyat Malaysia yang ambil mudah, tak kisah, tak takut dengan gejala Covid-19 ini.

Hari ini, hari pertama Kawalan Pergerakan yang diarahkan oleh kerajaan, masih ada kedai makan yang buka pagi ini dan orang makan di dalamnya secara berkumpulan.

Hari ini, di KL kebanyakkan taman taman dah di tutup oleh pihak DBKL. Tapi, uncle uncle dan auntie auntie di KL berpusu pusu ke Bukit Kiara untuk ‘bersenam’ dan aerobic di sana.

Di banyak tempat, banyak geng muda hari ni yang ‘berbasikal’ untuk pusing pusing. Exercise katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...