Monday, March 30, 2020

Atas faktor keselamatan bolehkah guna h/p untuk bayaran di pump minyak?nampanya ada netizen bertanya mengenai kebenaran mengunakan h/p di stesyen minyak kerana kita semua mengetahui bahawa h/p tidak dibenarkan guna di stesyen minyak...

antara persoalan di bangkitkan adalah seperti di bawah dimana mereka masih memikirkan kesan keselamatan bilamana menggunakan h/p ini...


nampaknya ada sahabat sudah bertanya kepada pihak pengurusan SETEL berkenaan penggunaan apps tersebut dan ini jawapan mereka.. yang boleh diringkaskan..

Melayu, DAP, Mufti, Profesional, Agamawan.. Bolehkah mereka Berfikiran Kritis?


Bolehkah Melayu Berfikiran Kritis?

Setelah menganalisa beberapa berita yang disebar di WhatsApp, saya dan isteri dalam kumpulan saudara mara dan rakan handai yang berjumlah lebih dari 10 “group”, saya membuat kesimpulan orang Melayu tidak boleh berfikiran waras, tidak tahu menilai secara kritis dan tak mahu fikir langsung jika sesuatu berita itu dikaitkan dengan isu Melayu dan Islam.

Boleh dikatakan kalau diceritakan dongeng 1001 malam tetapi ia berkait dengan menegakkan ketuanan Melayu dan melindungi Islam dari tercemar, orang Melayu akan percaya bulat-bulat dan tungang langgang.

Kalau berita atau isu yang dicoretkan itu mempunyai “watak jahatnya” sebagai orang Cina, orang India, DAP, Kristian, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng, maka orang Melayu akan “totally lose it” atau dia hilang akal, tak tahu di mana otak dan fikirannya. Yang dia tahu adalah marah yang membuak-buak dan muka yang merah padam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...