Thursday, July 19, 2018

Jawapan TUN M dalam parlimen berkenaan Isu 100 hari janji PHMesyuarat Kabinet ditukar Jumaat selepas dikritik Pembangkang

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkemungkinan akan mengubah waktu mesyuarat Kabinet setelah mendapat kritikan.

Dr Mahathir berkata, mesyuarat Kabinet akan dilakukan pada hari Jumaat, manakala persidangan Dewan Rakyat berlangsung pada hari Isnin hingga Khamis.

“Kita melihat ke arah itu, kita mungkin akan laksanakan (mesyuarat Kabinet) pada hari Jumaat,” katanya.

Terdahulu, Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan mempersoalkan tindakan menteri dan timbalan menteri yang meninggalkan Dewan Rakyat ketika persidangan masih berlangsung.

PM: Royalti minyak untuk rakyat, bukan kukuh politik


Kerajaan berjanji akan memberi royalti sebanyak 20% kepada negeri pengeluar minyak termasuk Kelantan, Terengganu dan Sarawak.


Kerajaan berjanji untuk beri royalti seperti yang dijanjikan sebelum ini tanpa ada penyelewengan. (Gambar Reuters)

KUALA LUMPUR: Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan menunaikan janji untuk memberi royalti minyak kepada Kelantan termasuk negeri pengeluar minyak yang lain.

Bagaimanapun Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata dana tersebut hanya disalurkan terus kepada kerajaan negeri jika ia digunakan untuk rakyat, bukan bertujuan memperkukuhkan kedudukan politik.

“Kami berjanji untuk beri royalti seperti yang dijanjikan dulu, tidak akan ada penyelewengan tapi kami berharap royalti diguna untuk kebaikan negeri dan tidak disalah guna untuk kuatkan parti dan lain-lain.

“Ini bukan hak Kelantan dan Terengganu sahaja, ia terkena semua kawasan dan negeri yang keluarkan minyak berdasarkan keuntungan,” katanya merujuk pemberian royalti sebanyak 20% termasuk Sarawak.

Dr Mahathir berkata demikian menjawab soalan tambahan daripada Ahli Parlimen Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang)

Polis buka semula kertas siasatan kematian Beng Hock, Altantuya

PETALING JAYA: Kematian Setiausaha Politik, Teoh Beng Hock dan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu akan mendapat pembelaan selepas polis memberikan jaminan akan membuka semula kertas siasatan kes itu.

Ketua Polis Negera Tan Sri Fuzi Mohamad Harun berkata, pihaknya sedang menunggu kertas siasatan lengkap untuk dihantar ke peringkat seterusnya.

“Kita akan buka semula siasatan terhadap kes kematian Teoh Beng Hock selepas mendapat arahan berbuat demikian semalam.

“Siasatan selanjutnya akan dibuat, beri kami masa.

“Manakala kertas siasatan Altantuya sudah selesai, kita tunggu arahan selanjutnya untuk hantar ke Peguam Negara,” katanya selepas majlis penyerahan kenderaan polis oleh konsesi PLUS Malaysia hari ini.

Bulan lalu, polis berkata akan merujuk keterangan bapa Altantuya, Shaariibuu Setev kepada pejabat timbalan pendakwa raya untuk tindakan lanjut.

Keterangan itu diambil susulan laporan polis dibuat Setev di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi sehari sebelumnya.

AMANAH, buktikan kamu parti Islam terbaik

 
Islam bermula dari pertengahan abad ke tujuh masihi. Sejak dulu lagi, parti politik bukanlah wacana yang boleh digunakan untuk mendukung cita-cita luhur Islam.

Malah konsep konsep seperti kabilah, kaum, mazhab, malah dinasti, pula yang tidak putus-putus dikaitkan dengan Islam dalam pelbagai acuan

Apa yang ketara dari kesan-kesan ini adalah Islam yang berpecah belah, bukan sahaja dari segi mazhab sahaja tetapi visi kesuluruhannya.

Misalnya konsep ummah. Seharusnya umat Islam harus bersatu, dan berdasarkan penyatuan sebegini membantu umat lain yang mungkin papa kedana, atau mengalami segala malapetaka duniawi, biar dari segi perperangan atau bencana alam.

Tapi realitinya pula agak berlainan. Umat Islam merupakan umat yang kucar kacir. Malah OIC atau “Organization of Islamic Cooperation” langsung tidak bermaya untuk menjadi sebuah organisasi yang boleh membela nasib umat Islam.

Pada saat ini, AMANAH merupakan sebuah parti politik yang berwibawa. Dengan lebih 11 menteri, iaitu menteri (5), timbalan menteri (5) dan ketua menteri (1), AMANAH merupakan satu-satunya parti Islam yang boleh menonjol lagi.

Hamas di Palestin telah tersepit di Israel. Ikhwan Muslimin sedang dikekang oleh Presiden Al Sissi di Mesir serta Saudi Arabia dan sekutunya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...