Friday, May 15, 2020

Apakah untuk ini kita menubuhkan Bersatu.. Adakah sekadar mahu bagi UMNO berkuasa semula?


YANG UNTUNG DAN YANG RUGI PADA PRU15 NANTI

Sebahagian daripada kita dijanjikan bahawa Perikatan Nasional adalah baik untuk Bersatu demi menghadapi PRU15.

Yang pasti jika Bersatu benar-benar mahu kekal bersama UMNO dan PAS dalam PN sewaktu PRU15, Zahid Hamidi tidak akan dicabar oleh Bersatu, Najib Razak akan kekal di Pekan, Azeez akan kekal di Baling, Ku Nan akan kekal di Putrajaya.

Ini kerana Bersatu logiknya hanya akan bertanding di kerusi majoriti Melayu. Kini dengan PN, Bersatu tidak akan bertanding di kesemua Kawasan yang telah dimenangi oleh UMNO dan PAS.

Apakah relevannya lagi bahagian-bahagian Bersatu di kawasan-kawasan tersebut? Apakah nanti PRU15 mereka hanya akan menjadi jentera untuk memenangkan Zahid, Najib, Azeez, dan Ku Nan?

Kerajaan Tebuk Atap, Apa kata Tok Guru ?


Tahukah Kita Politik yang berlaku hari ini, Pernah diungkapkan dan disentuh Tok Guru Nik Aziz 10 tahun dulu..Kebetulan dalam Politik, Aku banyak berpegang kepada Manhaj dan Fikrah Tok Guru Nik Aziz..

Masih kita ingat tentang rampasan kuasa di Perak ? Kita masih ingat kata kata Tok Guru..ya.. Kata Tok Guru Nik Aziz,

" Pecah Amanah ini (Merujuk kepada rampasan kuasa), Akan Datang Ini, Akan Berlaku lagi Insya Allah..akan berlaku lagi,

Ya , Memang Benar..Apa yang dikata Tok Guru Berulang Kembali.. dan ianya Benar benar terjadi..

Aku bukan jenis Percaya akan kisah2 Tok Wali..atau Tok Guru yang menjual mimpi.. Tapi ada Keadaan, bila masa berlalu .. aku percaya terhadap kata kata Doa dan Munajat seorang Ulama yang aku lihat sendiri akan kebenaran akan kata katanya, ada dua tokoh hebat ini yang bagi aku mereka ini kelompok Ahli Ir'fan..

Kisah Muhyiddin Yassin Yang Menghairankan


Pertemuan pertama

Dalam pesanan teks yang dikirimkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada saya dalam empat tahun kebelakangan ini, dia akan selalu mengantarnya dengan “Bro”. Oleh sebab saya lebih muda daripada beberapa anak-anaknya, saya pula selalu memanggil beliau dengan panggilan hormat “Tan Sri.”

Pengamatan peribadi saya terhadap lelaki yang lemah lembut ini mengingatkan saya kepada kisah Dr Jekyll dan Mr Hyde. Kisah ini cukup aneh tetapi mungkin itu adalah fitrah manusia ketika seseorang itu menghadapi godaan kuasa.

Kali pertama kami bertemu adalah pada 11 April 2016. Saya dan Anthony Loke, mewakili DAP, berbual lama dengan beliau selama dua jam lebih.

Muhyiddin, yang dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 28 Julai 2015 kerana mempersoalkan penglibatan Najib Razak dengan skandal 1MDB, ketika itu dipantau dan diekori oleh Cawangan Khas. Bagi mengelakkan diri daripada menarik perhatian, pegawainya telah menyewa sebuah bilik hotel di Petaling Jaya. Saya dan Anthony masuk terlebih dahulu diikuti oleh Muhyiddin 10 minit kemudian. Apabila perjumpaan berakhir, beliau pergi dahulu. Kami pergi 10 minit kemudian.

BERSATU yang berpecah dua.. mampukah bersatu semula..??
Dari pemerhatian aku berdasarkan posting dan komen yang aku baca di socmed, aku dapati, dan aku rasa semua pun tahu, Bersatu berpecah kepada 2 kumpulan besar.

Kumpulan pertama adalah yang condong kepada Muhyiddin Yassin. Mereka mahu teruskan bekerjasama dengan Umno. Tujuannya bukan rahsia, iaitu demi kuasa.

Kebanyakan yang dalam kelompok ini adalah mereka yang berkedudukan dalam parti. Ada juga machai-machai yang menyokong tapi kebanyakannya atas sentimen kaum.

Kumpulan kedua adalah mereka yang condong kepada PH. Kumpulan ini kebanyakannya dari kalangan akar umbi. Ada yang gelar mereka sebagai hard-core Bersatu.

Mereka masuk Bersatu kerana bencikan Umno. Jadi takkan mungkin mereka boleh menerima Umno kembali. Bukan semua berasal dari Umno. Ada yang asalnya golongan atas pagar.

Masalah 20 tahun Ebit Lieu selesaikan dalam 2 jam sahaja..!


Ustaz Ebit Lew termasuk DUN Mohd Amar rupanya.... mana dia tahu, patutlah Ustaz Nik Amar Mengamuk di FB

Ingatkan kenapa Ustaz Nik Amar Mengamuk, rupanya Ustaz Ebit singgah di Kg Tapang, dalam Dun beliau jadi Yang Berhormat, iaitu Dun Panchor, dalam Parlimen Pengkalan Chepa.

Kg Tapang, Kota Bharu dalam dalam Parlimen Pengkalan Chepa, Ahli Parlimen nya adalah YB Utz Marzuk, Timbalan Menteri Agama yang jaga bab puasa, zakat, haji, hal ehwal agama Islam di Malaysia

Dato Mohd Amar jadi YB Dun Panchor, Beliau adalah Timbalan Menteri Besar Kelantan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...