Tuesday, February 20, 2018

BERANIKAH LAGI NAJIB UMUM PERUNTUKAN BERBILION-BILION?

Berikutan pengumuman Najib Razak memberi peruntukan pembangunan berjumlah RM1.3 bilion bagi Pulau Langkawi kerana ura-ura Tun Mahathir Mohamad mungkin bertanding di pulau tersebut, Pengerusi Pakatan Harapan itu berkata, beliau akan menjelma di banyak kawasan lain selepas ini.
Saya akan menjelma di banyak kawasan lain, termasuk Pekan dan Putrajaya, kata Tun Mahathir.

Apa lagi akan Najib curahkan agaknya?

Bagaimana jika kemudiannya "bakal Perdana Menteri"  itu turut menunjukkan kecenderungan dan minat untuk bertanding di Kubang Pasu, Titiwangsa dan beberapa kawasan lain lagi?

Pakatan selesai pembahagian kerusi 4 negeri


 PENGERUSI Pakatan Harapan (PH) Dr Mahathir Mohamad berkata gabungan pembangkang itu sudah menyelesaikan pembahagian kerusi di empat negeri. 
Beliau berkata bagi negeri-negeri yang masih belum menyelesaikan pembahagian kerusi, mereka mempunyai masa sehingga hujung minggu ini untuk berbuat demikian. 
 “Bagi kerusi di peringkat negeri kita masih ada beberapa kawasan yang masih belum diputuskan. 
 “Kita sudah bersetuju kerusi negeri akan ditentukan pada hujung minggu ini dan sekiranya tidak, Majlis Presiden yang akan ditentukan,” kata Dr Mahathir pada sidang media di Ibu Pejabat Bersatu di Petaling Jaya hari ini. 
 “Selepas Majlis Presiden membuat keputusan, semua parti mestilah menerimanya.” 
 Dr Mahathir bagaimanapun enggan menamakan empat negeri tersebut. 
 “Jika saya beritahu, awak akan beritahu Najib,” kata Dr Mahathir merujuk kepada Perdana Menteri Najib Razak.

Rakyat nak tahu ke mana duit GST


SHAH ALAM - Rakyat negara ini ingin melihat ke mana wang hasil kutipan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dibelanjakan sama ada ia nyata atau sebaliknya.

Pensyarah Kanan Putra Business School, Universiti Putra Malaysia, Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata, rakyat dapat menerima pelaksanaan cukai tersebut jika mereka mengetahui kesan langsung kepada rakyat.

Ads By ZincScroll to Continue
“Jika kita bayar cukai, semestinya ingin melihat ia dibelanjakan untuk sesuatu yang perlu. Sebagai contoh pembayaran minimum dikenakan ketika mendapatkan perkhidmatan di hospital.

“Rakyat ingin lihat bagaimana kerajaan membelanjakan wang jika kerajaan mahu mengumpul RM40 bilion daripada kutipan GST setiap tahun," katanya semalam.

Apabila Ahli Parlimen pun kena viral berdoa depan lubang jalan rosak baru dapat perhatian

'Viral doa, makbul dalam tempoh 12 jam'


MELAKA: "Tidak sampai 12 jam gambar saya berada di hadapan lubang itu dimuat naik kali kedua hari ini, akhirnya semua siap ditampal dan turap.

"Mungkin dengan cara viral begini lebih berkesan," kata Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Abu Bakar Mohamad Diah.

Katanya, beliau sengaja duduk di tengah laluan berlubang dekat Jalan Bukit Berlian di sini, dalam keadaan berdoa itu dibuat selepas tiada pihak tampil melakukan penurapan walaupun masalah itu berlarutan sejak sebulan lalu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Tangga Batu, berkata minggu lalu enam keping gambar di lokasi sama dimuat naik ke laman sosial Facebook miliknya, namun sehingga pagi tadi, tiada kerja penurapan dibuat mendorong beliau berbuat demikian.

"Saya bekerja, sama seperti orang lain dan perkara ini sudah lama berlarutan. Tempoh seminggu juga diberikan dan pagi tadi (semalam) ketika dalam perjalanan pulang dari menziarahi kematian, saya lihat ia masih belum diturap.

Ahmad Bashah boleh sedia ‘pack’ barang?


SHAH ALAM - “Mat Bashah dah boleh bersedia ‘pack’ barang-barang dia untuk kita Bersatu ambil alih Kedah.

Demikian bidasan pedas yang dilemparkan Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Kamaruddin Mohd Noor terhadap keyakinan tinggi Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Bersatu menempelak keyakinan Ahmad Bashah kononnya BN akan kekal di negeri jelapang padi itu meskipun tahu rakyat masih hormat kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kamaruddin berkata, Pakatan Harapan (Harapan) berhasrat untuk menyelamatkan Kedah dan Malaysia.

“Semua tahu yang nak jual tanah dan aset negara ialah pimpinan sekarang bukannya Tun Mahathir.

“Macam mana mereka boleh terlupa dan terlepas pandang? Sedangkan kerajaan sekarang yang menjual aset negara seperti tanah, stesen jana kuasa eletrik, Proton dan meletakkan kedaulatan negara di ambang terumbang ambing,” katanya kepada Sinar Harian.

Zahid beri bayangan PRU14 sebelum Aidilfitri


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberi bayangan bahawa Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) mungkin diadakan sebelum Aidilfitri tahun ini.

“Kita ada tiga raya…raya Cina baru lepas…sebelum raya haji, kita ada raya puasa tapi sebelum raya puasa, kita ada satu lagi ‘raya besar’,” katanya ketika berucap pada majlis Semarak Mahabbah di Sekolah Agama Maahd Al-Islah di Sungai Manik di sini, semalam.

Turut hadir Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang juga Anggota Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dan pengetua sekolah agama itu Agus Lokman Sulam.

Garang dan tegas Najib hanya sandiwara politik


Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, sikap garang dan tegas Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak dalam isu penentangan terhadap Israel hanyalah sandiwara politik.

Beliau berkata demikian mengulas penjelasan kerajaan melalui Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berhubung isu kehadiran delegasi Israel ke negara ini minggu lalu.

“Rakyat dinyanyikan bahawa Putrajaya bernada keras terhadap Israel hingga mengadakan banyak himpunan, solidariti, solat hajat dan munajat, ceramah sebagai bukti betapa tegas dan kerasnya suara Malaysia.

“Tiba-tiba atas satu tekanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Malaysia ‘lembik lutut’ terhadap Israel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...