Thursday, April 26, 2018

Tuduhan DAP ketuai PH persepsi jahat Umno-Pas

Ketua Penerangan Wanita Pakatan Harapan (PH), Aiman Athirah Al Jundi (foto) menyifatkan tuduhan kononnya DAP menguasai gabungan politik sebagai satu projek menanam rasa takut oleh Umno-Pas.

Menurutnya, jumlah keseluruhan kerusi Parlimen yang ditandingi DAP adalah 47 kerusi iaitu Semenanjung (35), Sabah (3) dan Sarawak sembilan kerusi.

“Masih dalam konteks itu pun, DAP berada pada kedudukan jumlah (kerusi) lebih rendah berbanding kerusi Parlimen Bersatu dan PKR di Semenanjung Malaysia,” jelasnya.

Semakannya juga terhadap agihan kerusi Parlimen PH dan mesra PH bagi Semenanjung, Sabah dan Sarawak mendapati Bersatu memiliki 71 kerusi diikuti PKR (40), AMANAH (34) dan Warisan 34 kerusi.

Cucu Tun Ghafar Baba cabar Najib di Pekan selepas calon undur

MALAYSIA DATELINE

Zahid cabar Najib di Pekan selepas calon undur
Zahid Mat Arip, yang pernah menjadi pegawai khas kepada bekas pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad, kemungkinan besar bertanding di Pekan menentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, menurut sumber PPBM seperti dilapor FMT hari ini.

Ia selepas Kamarul Ariffin Mohd Shahar, calon yang sebelum ini dinamakan untuk cabar Najib, bersetuju berundur selepas pertemuan dengan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad semalam.

Menurut Kamarul, bekas perdana menteri itu sudah menjelaskan strategi untuk Pekan dan meminta beliau berkorban untuk memberi laluan kepada calon baru.

“Ia juga ketara daripada penjelasan Tun, strategi itu juga akan mengubah landskap politik di Malaysia,” katanya.

“Saya setuju atas permintaannya dan untuk memberi laluan kepada Zahid Mat Arip.”

Lima minggu harga minyak tidak berubah bukti janji PH mampu ditunai

Lima minggu harga minyak tidak berubah bukti janji PH mampu ditunai
Pengekalan harga petrol dan diesel selama lima minggu berturut-turut membuktikan harga petrol dan diesel boleh distabilkan, kata Presiden Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pengekalan harga ini, ujarnya berlaku ketika harga minyak di pasaran antarabangsa berada pada paras tertinggi sejak Nov 2014.

Ini tambah beliau, menimbulkan persoalan sama ada pengekalan harga minyak tempatan sengaja dibuat bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU).

“Harga runcit mingguan bagi petrol RON95, RON97 dan diesel untuk minggu ini diumumkan tidak berubah. Sungguhpun harga minyak Brent berada di paras paling tinggi sejak Nov 2014, harga kekal untuk lima minggu berturut-turut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...