Sunday, July 8, 2018

ISU LGBT : Apabila pembangkang mengulas antara fakta & emosi

Isu LGBT: Antara Fakta dan Emosi


Ramai yang memberikan respon berkaitan isu LGBT daripada Menteri Agama Dato Dr Mujahid. Ada yang mengamuk sakan sehingga bertanya apa perlu mahkamah syariah jika ia dosa peribadi? Saya mencari kenyataan media berhubung isu LGBT yang dinukilkan daripada YB Menteri. Apa yang dapat saya simpulkan ialah:

1. Menteri menegaskan perbuatan itu haram.

2. Tindakan undang-undang akan diambil jika perlakuan tersebut dilakukan terang-terangan.

Bagi yang mengamuk sakan ini, saya cuba fahami asas amukan mereka. Hanya ada beberapa kemungkinan mereka mengamuk:

1. Bila menteri kata LGBT haram. Tapi kemungkinan ini jauh kerana mereka memang anggap LGBT itu haram.

2. Bila menteri kata bila ia dilakukan secara tersembunyi maka ia adalah dosa dia dengan Allah. Inilah kemungkinan yang paling besar yang menjadi sebab mereka mengamuk.

Apa yang pimpinan Pas mengarut nie, bila menteri mengiktiraf LGBT!

SEKADAR PANDANGAN


Pasti ramai telah membaca laporan media tentang kenyataan Menteri Agama, YB Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa tentang isu LGBT. Laporan ini telah mendapat reaksi dan pandangan balas oleh Ustaz Dr Khairuddin At Takiri.

Saya membaca penuh tulisan Dr Khairuddin dan kenyataan YB Datuk Dr Mujahid yang diterbitkan di media berkaitan isu LGBT ini. Saya tidak melihat dalam kenyataan YB Datuk Dr Mujahid yang mengiktiraf LGBT sebaliknya beberapa perenggan dalam kenyataan itu menjelaskan yang tindakan undang-undang akan diambil jika kesalahan jenayah dilakukan. YB Menteri turut menjelaskan yang sesi dialog bersama kumpulan ini akan diadakan.

Di mana kedudukan Islam pasca Pru 14?

1. "Di mana Islam?" Soalan dengan nada negetif sering dilontarkan khususnya oleh orang-orang Pas. Lebih khusus lagi oleh para pemimpin Pas seumpama Mokhtar Dup, soalan seumpama ini dibina dengan tujuan untuk meletakkan tasawwur yang buruk dan salah seakan akan Islam sedang berada dalam 'zon' bahaya, bahkan citra Islam akan makin pudar dalam zaman PH ini.

Sebenarnya bagaimana ? Setelah berada di penghujung bulan yang kedua pemerintahan PH, kita boleh lihat wajah Islam dalam beberapa dimensinya

Apabila ada natizen komplain menteri pertahanan pakai baju pilot untuk naik jet pejuang

Komentar Nyamuk Menggigit.


~ Rentetan dari isu yang diperkatakan oleh netizen hari ini berhubung pemakaian "baju tentera" oleh YB Mohamad Sabu, Menteri Pertahanan Malaysia merangkap Presiden AMANAH. Kononnya Mat Sabu dilihat seolah-olah melanggar arahan berhubung pemakaian tentera yang dikeluarkan oleh beliau sebelum ini.

Secara ringkasnya, pemakaian FLIGHT SUIT adalah dimestikan kepada mana-mana personel yang akan menaiki pesawat pejuang berkuasa tinggi seperti pesawat tempur Sukhoi MKM 30 ini.

Kes Zakir Naik: PAS ucap tahniah pada Dr M

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berterima kasih kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana tidak menghantar pulang pendakwah kontroversi Zakir Naik bagi berdepan dengan tuduhan yang didakwa sebagai "rekaan kerajaan India".

Tuan Ibrahim dalam suatu kenyataan berkata keputusan untuk tidak menghantar pulang Zakir selaras dengan tugas kerajaan Malaysia untuk mempertahankannya kerana status beliau sebagai pemastautin tetap.

"PAS merakamkan ucapan tahniah di atas tindakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membenarkan Zakir Naik untuk terus berada di Malaysia sebagai warga pemastautin tetap dari dihantar kembali ke India bagi menghadapi pelbagai tuduhan rekaan kerajaan India.

"Kenyataan tegas perdana menteri mempertahankan beliau, adalah satu langkah tepat selaras dengan dasar Islam melindungi umatnya daripada menjadi mangsa penganyanyaan dan kezaliman di mana sahaja," katanya.

Tuan Ibrahim menjelaskan pendiran PAS menyokong tindakan makruf yang diambil oleh pihak kerajaan dan menentang kemungkaran dan perpecahan.

Politik Pas, politik Umno

Wan Haron Wan Hassan

Umno-Pas
DALAM rencana lalu saya mengajak pembaca sama-sama memikirkan wajarkah Malaysia terus membiarkan mana-mana pihak menggunakan nama atau label Islam sebagai lambang parti mereka, ataupun memperalatkan agama dan perkauman sebagai teras wadah perjuangan parti mereka?

Tajuk ini dikira amat sensitif terutama bagi Umno dan Pas kerana kewujudan mereka berteraskan kepada agama dan kaum.

Bagi penyokong Umno, Melayu itu sinonim dengan Umno. Kononnya tanpa Umno matilah bangsa Melayu, hapuslah institusi raja-raja Melayu dan tergugatlah Islam sebagai agama Persekutuan.

Manakala bagi penyokong Pas pula, Islam itu Pas dan Pas itu Islam. Kononnya tanpa Pas tiadalah Islam di Malaysia. Tanpa Pas, kafirlah Melayu. Malah Melayu yang menentang Pas pun sudah ditakrifkan sebagai kafir.
Advertisement

Inilah naratif politik di Malaysia sejak merdeka sehingga sekarang. Sepanjang 60 tahun kita telah menyaksikan kejayaan Umno dan Pas memecah-belah rakyat Malaysia dengan memainkan sentimen sempit agama dan bangsa.

Mufti Pulau Pinang sambut baik keputusan mahkamah ke atas Ahmadiah

GEORGE TOWN: Mufti Pulau Pinang mengalu-alukan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam yang membenarkan pengikut Ahmadiah bebas mengamalkan ajaran mereka, walaupun mereka dilabelkan sesat oleh pihak berkuasa Islam di Malaysia sebelum ini.

Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, keputusan itu sejajar semangat kebebasan beragama seperti yang dijamin Perlembagaan Persekutuan dan aliran Ahmadiah tidak pernah diiktiraf sebagai umat Islam.

Katanya, keputusan mahkamah itu juga selaras keputusan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-8 pada September 1984 yang pengikut Ahmadiah bukan umat Islam.

Oleh itu, katanya, pengikut fahaman Ahmadiah boleh dianggap agama lain, selain Islam.

“Ini bermakna mereka tidak boleh menerima hak-hak sebagai orang Islam, termasuk hak pengebumian dalam perkuburan Islam,” katanya kepada FMT.

3 adun BN KEDAH - ‘Kami tak khianati parti’

 ‘Kami tak khianati parti’
ALOR SETAR - Adun Guar Chempedak, Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail; Datuk Suraya Yaacob (Adun Sungai Tiang) dan Datuk Norsabrina Mohd Noor (Adun Bandar Baharu) tegaskan mereka tidak akan sesekali mengkhianati parti apabila menyokong Speaker Dun Kedah.

Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan, ketiga-tiga Adun berkenaan menyatakan komitmen untuk terus memperjuangkan suara parti berlandaskan kepentingan Islam, bangsa Melayu dan rakyat secara keseluruhan, serta kepentingan Kedah.

Menurutnya, kenyataan ini merupakan penjelasan berhubung tindakan mereka memberi undi menyokong pelantikan Speaker daripada Pakatan Harapan (Harapan), susulan kritikan serta ketidakpuasan hati disuarakan terutama daripada ahli parti.

“Sejak dari awal merdeka lagi, setiap Adun BN mengamalkan konsep patuh kepada keputusan pucuk pimpinan parti untuk bertindak mengikut arahan yang dibuat secara konsensus, terutama ketika berdepan proses pengundian di Dun,” kata kenyataan itu hari ini.

Menurutnya, hasil perbincangan pucuk pimpinan Pusat dan negeri memutuskan supaya ketiga-tiga Adun BN menyokong pelantikan Speaker Dun yang dicadangkan Harapan.

LZNK jalin kerjasama CIMB, UUM

Kakitangan CIMB dan LZNK bergambar kenangan beramai-ramai.
Kakitangan CIMB dan LZNK bergambar kenangan beramai-ramai.

ALOR SETAR - Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) menerima peruntukan RM250,000 dari CIMB Islamic Bank untuk pembangunan Program Keusahawanan Asnaf dengan kerjasama Universiti Utara Malaysia (UUM).

Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Syeikh Zakaria Othman berkata, pihaknya terus mengukuhkan jalinan kerjasama CIMB Islamic Bank dan UUM kerana amat memandang serius isu pembangunan asnaf di Kedah.

Menurutnya, rata-rata asnaf dibawah LZNK sememangnya memiliki minat dalam bidang keusahawanan, namun sejauh mana produk dipasarkan menjadi keutamaan Zakat Kedah.

"Kita memberi keutamaan kepada produk mereka dipasarkan demi membantu mengeluarkan golongan berkenaan dari kepompong asnaf, sekaligus mampu menjadi pembayar zakat.

"Zakat Kedah berharap dengan kerjasama antara kedua pihak itu, mana-mana usahawan ingin berjinak-jinak dalam dunia peniagaan tidak takut untuk mencuba," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...