Wednesday, June 23, 2021

UMNO PUN DIKIRA SUBAHAT JUGA DENGAN PENDERHAKA RAJA…

 
Sehingga ini masih belum ternampak sebarang langkah atau tindakan positif diambil oleh Perdana Menteri, Mahiaddin Md Yasin untuk memenuhi titah Agong berkaitan pembukaan sidang Parlimen dengan secepat mungkin.

Malah kenyataan terbaru Mahiaddin tentang penubuhan jawatankuasa untuk mengkaji bagaimana Parlimen hendak dibenarkan bersidang ketika tempoh darurat tidak lebih sebagai satu lagi helah untuk melengah-lengahkan titah Agong itu.

Isu di sini, berapa lama pula jawatankuasa ini perlu mengambil masa untuk bermesyuarat dan membentangkan laporan kepada Perdana Menteri?

Hakikatnya, beliau sebagai Ketua Majlis boleh mengarahkan Speaker untuk memanggil sidang Parlimen untuk diadakan dengan secepat mungkin.

Kalau minggu depan pun ia dimahukan, dengan arahan Perdana Menteri selaku Ketua Majlis, sidang Parlimen sebenarnya boleh diadakan bagi memenuhi titah Agong itu.

Sebagaimana disebut oleh bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Zaid Ibrahim semalam, notis 28 hari mengikut amalan biasa tidak perlu lagi dipenuhi kerana ketika ini negara dalam tempoh darurat.

Pokoknya dalam hal ini ialah sama ada Mahiaddin mahu atau tidak saja  memenuhi titah Agong itu.

Pelaburan RM42 bilion di Kedah, mengapa syarikat China umum lain?

 Pelaburan RM42 bilion di Kedah, syarikat China umum lain


Pelaburan RM42 bilion di Kedah, mengapa syarikat China umum lain?

Saya mohon pengesahan dari Malaysian Investment Development Authority – MIDA Invest Kedah dan Kerajaan Kedah mengenai jumlah pelaburan asing (FDI) yang dilaporkan bernilai RM42.23 bilion dari syarikat pengeluar panel solar China bernama Risen Energy melalui anak syarikatnya Risen Solar Technology Sdn Bhd di Taman Teknologi Tinggi Kulim.

Perkara ini telah dilaporkan secara meluas oleh media tempatan khususnya kerana buat pertama kalinya Kedah kononnya mendapat pelaburan sebegitu besar hingga jauh meninggalkan negeri-negeri lain seperti Selangor, Sarawak, Sabah dan Kuala Lumpur.

Kejayaan Kedah ini juga dikatakan sebagai bukti bahawa Malaysia masih menjadi destinasi yang diminati pelabur asing, manakala Kedah pula muncul sebagai negeri yang paling menarik bagi mereka. Ini dikatakan kejayaan Kerajaan Perikatan Nasional.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...