Sunday, April 22, 2018

‘Mengapa Mahathir’ jelaskan keutamaan untuk selamatkan negara

ABU ASHRAF

‘Mengapa Mahathir’ jelaskan keutamaan untuk selamatkan negara
Mendekati Pilihan Raya Umum ke-14, kekeliruan sebenarnya masih pekat menguasai minda sesetengah peminat politik dan pengundi.

Ahmad Lutfi Othman yang uzur juga tidak betah berdiam diri untuk menulis bahan bacaan sebagai pengukuh kepada kempen Pakatan Harapan.

Lutfi menyusun bacaan penting yang boleh dirujuk untuk menangani kekeliruan dalam kalangan pengundi.

Buku terbarunya berjudul Mengapa Mahathir? Dengan tajuk kecil, dan impian Pas menjadi kingmaker dalam PRU14. Booklet ini diterbitkan sebulan selepas beliau menyiapkan buku setebal 525 halaman, berkaitan Parti Amanah Negara.

Lutfi tahu dalam kalangan rakyat, ada yang masih keliru, tidak tahu siapa harus diundi. Mengundi Barisan Nasioanal bermakna mengekalkan penindasan dan pembodohan ke atas rakyat lagi lima tahun.

Mengundi Pas pula seperti menghantar pasu bunga yang tidak pasti apa yang mahu diperjuangkan melainkan agenda Islam dalam kerangka yang cukup sempit.

Dan jika mengundi Pakatan Harapan, bermakna mereka mahu berketuakan seorang ‘diktator’ tua yang pernah menerajui kepimpinan negara selama 22 tahun dahulu.

Umno parti politik yang tidak sah selepas 19.04.2018


PEGUAM VETERAN


Saya ingin mengulas sedikit tentang perkara ini kerana ianya ialah satu isu awam yang amat penting.

Isu ini penting kerana dua sebab, yakni:

i) Umno ialah sebuah parti politik terbesar di Malaysia dan merupakan tunggak kerajaan kita. Oleh kerana itu, isu ini memberi kesan kepada Malaysia sebagai sebuah negara dan kepada semua rakyat Malaysia sebagai golongan yang diperintah oleh kerajaan.

ii) Pendaftar Pertubuhan (Registrar of Societies – RoS) sering sekali mengambil tindakan terhadap pertubuhan-pertubuhan yang tidak mengikut undang-undang ataupun perlembagaan mereka. Contohnya, DAP – di dalam kes DAP RoS dengan teliti sekali menjalankan tugasnya untuk memastikan pilihan pegawai-pegawai DAP adalah sah. Pada masa ini pula RoS dengan tekun sekali mentelaah perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia untuk memastikan parti itu mengikut undang-undang dan perlembagaannya. Saya merasa amat bangga dengan keterlitian dan ketekunan RoS menjalankan tugas-tugasnya. Syabas.

Isu Umno ialah : bilakah Umno sepatutnya memilih ahli Majlis Tertinggi mereka, termasuklah jawatan Presiden, Naib Presiden, Timbalan-timbalan Presiden dan sebagainya.

Isu ini penting kerana umum mengetahui bahawa Presiden Umno akan menjadi Perdana Menteri, Timbalan Presiden akan menjadi Timbalan PM dan sebagainya.

‘Undi Pas sama dengan undi BN, undi BN sama dengan undi Jho Low’

Rakyat yang mahukan perubahan diingatkan tidak memangkah lambang bulan atau dacing di kertas undi pada 9 Mei ini.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, mengundi Pas atau Barisan Nasional (BN) pada PRU-14 sama sekali tidak menguntungkan rakyat.

“Rugi kalau undi Pas. Undi ini sama dengan undi BN.

“Ini bukan satu pilihan,” tegasnya sambil menunjukkan logo Pas pada paparan skrin.

Beliau berkata demikian dalam ceramah Jelajah Felda Selamatkan Felda di Dewan Undangan Negeri (Dun) Johol, Negeri Sembilan malam tadi.

Sejurus itu, lambang dacing kemudiannya terpampang spontan mengundang sorakan ‘booo’ kira-kira 10,000 hadirin.

Jeling pun jangan logo bulan dan dacing ini, kata Saifuidn Nasution.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...