Friday, June 23, 2023

FITNAH.. MINTAK MAAF.. SELESAI..! MANA BOLEH SELESAI.. SAMAN SAMA DEPA..!


 FITNAH.. MINTA MAAF.. SELESAI?

Semalam seorang Adun Parti Islam telah memuat naik suatu tulisan di facebook milik beliau yang mengatakan Perdana Menteri melantik YB Seputeh Teresa Kok sebagai Pengerusi baru Felda.

Felda menafikan perlantikan, justeru Adun tersebut meminta maaf dan menyatakan tulisan dan siaran tersebut dibuat oleh admin yang menguruskan facebook tersebut.

Adakah tulisan tersebut fitnah? Untuk mengetahui sesuatu tulisan itu fitnah atau tidak, perlu lihat kepada tiga (3) asas utama iaitu :

a) Adakah kata-kata tersebut mempunyai unsur-unsur fitnah?

b) Adakah kata-kata merujuk dan/atau ditujukan kepada Plaintif?

c) Adakah kata-kata dikeluarkan dan/atau diterbitkan oleh Defendan?

A) Adakah kata-kata (siaran) tersebut mempunyai unsur fitnah?

MAHKAMAH tolak tuntutan PAS batal saman MUJAHID.. siap kena bayar kos RM3000 lagi..!


 Permohonan PAS Untuk Batal Saman Mujahid Ditolak. Mahkamah Perintah PAS Bayar Kos RM3000 Kepada Mujahid. 

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada hari ini, 21 Jun, 2023 telah menolak Notis Permohonan yang difailkan PAS bagi membatalkan Saman fitnah Naib Presiden Amanah, Dato Seri Dr Mujahid Yusof. 

Hakim Mahkamah Tinggi, Dato' Ahmad Shahrir bin Mohd Salleh, selanjutnya memerintahkan PAS membayar kos kepada Mujahid RM3,000.00. 

Peguam Mujahid, Noorazmir bin Zakaria dari Tetuan Akram Hizri Azad & Azmir ketika dihubungi mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ini dan berkata kes ini akan diteruskan dengan Perbicaraan Penuh pada tahun 2025. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...