Saturday, November 3, 2018

ISLAM & BUMIPUTRA DALAM BAJET 2019 SERTA PERKARA UTAMA LAIN

Alhamdulillah, saya berhasrat highlight beberapa perkara yang menarik perhatian, khususnya ia melibatkan Islam, Bumiputra, pengurangan cukai, berian subsidi dan bonus, antaranya adalah:-

BERKAITAN ISLAM & BUMIPUTRA

1. Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1.2 bilion bagi tahun 2019 berbanding RM1.1 bilion tahun 2018 bagi memastikan kemajuan syiar Islam tidak terjejas.
2. RM 150 juta lagi disediakan untuk laksana program pembinaan masjid dan surau serta modul pembelajaran agama gunakan braille.
2. RM 175 juta lagi diperuntukan kepada sekolah agama, sekolah tahfiz dan sekolah pondok berdaftar. Ini jauh lebih besar dari peruntukan agama lain.
3. Penubuhan Jawatankuasa Khas Kewangan Islam diketuai Kementerian Kewangan.
4. Diberikan 7 hari cuti tanpa rekod bagi laksana ibadah umrah.
5. Bank Pembangunan (iaitu Islamic Bank) dapat dana RM 500 juta untuk bantu teksi dan syarikat bas buat pembiyaaan hanya pada 2 % kadar keuntungan.

Belanja JPM dipotong RM9.9 bilion tapi...


BELANJAWAN 2019 | Dokumen dalam Belanjawan 2019 menyaksikan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) telah menyemak semula peruntukan untuk pelbagai kementerian semasa pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Perubahan paling ketara adalah perbelanjaan untuk Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang memperuntukkan hanya RM7.54 bilion, iaitu RM9.89 bilion kurang berbanding RM17.43 bilion yang diperuntukkan Najib ketika Belanjawan 2018.

Bagaimanapun, secara keseluruhan, kerajaan HARAPAN dianggar membelanjakan RM1.82 bilion lebih berbanding jumlah diperuntukkan Najib pada belanjawan lalu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...