Sunday, May 17, 2020

Sanusi MB baru: Giliran Umno tolong PAS, kata Annuar


Pemilihan Adun Jeneri daripada PAS, Muhammad Sanusi Md Nor sebagai menteri besar baru Kedah adalah hasil perbincangan Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional (PN), kata Annuar Musa.

Setiausaha Agung BN itu berkata, pemilihan Sanusi dibuat secara konsensus PN dan wajar memandangkan PAS memiliki paling banyak kerusi DUN di negeri itu.

"Pelantikan Sanusi itu memang dibincangkan dalam Muafakat Nasional dan PN. Beliau adalah pilihan konsensus daripada PN dan kerana kerusi PAS paling banyak di Kedah, maka wajarlah wakil PAS jadi menteri besar.

"PAS pun sudah banyak tolong Umno, sekarang giliran Umno tolong PAS. Baru orang panggil berpakat, takkan sebelah pihak saja," katanya ketika ditemui selepas majlis penyampaian sumbangan kepada imam dan bilal parlimen Ketereh di Kota Bharu, hari ini.

Isu BERJAYA TIMES SQUARE - Angkara PN atau PH?

BUDIMAN MENGATA DULANG.


Beberapa hari lepas Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa mengumumkan bahawa DBKL akan membuka ruang perniagaan kepada bumiputera berniaga di Kompleks Membeli Belah Berjaya Times Square yang dimilik oleh DBKL bernilai RM150 juta.


Pelbagai komen dan ulasan diberikan. Ramai yang terkejut bagaimana dan kenapa nilai sebanyak RM150 juta dibelanjakan dan dibayar kepada Berjaya tetapi tidak terus kepada peniaga.

Malam tadi sekitar jam 11.34 pm, Budiman Mohd Zohdi, mantan Ahli Parlimen Sungai Besar memuatnaik ulasan di laman facebook mengatakan bahawa lot-lot kedai tersebut sudah dimiliki oleh DBKL sebelum Tan Sri Annuar Musa menjadi Menteri Wilayah Persekutuan.

Menjawab Lukisan NAJIB berkenaan isu anak tirinya dilepaskan mahkamah kes 1MDB.!


#Viral_Broadcast
DANA DARI 1MDB DAN RIZA AZIZ : MENJAWAP PUTAR BELIT NAJIB YG PENYOKONGNYA PERCAYA MEMBUTA TULI.

Oleh : Sawal Ali

Disclaimer: ini bukan tulisan politik tetapi adalah tulisan untuk menilai bagaimana kita menerima dan mengkaji sesuatu penulisan itu dari sudut fakta.

1. Dah lama saya tak menulis pasal 1MDB. Hari ni ternampak tulisan Najib Razak mengenai kes Riza Aziz.

2. Terkejut saya baca kerana tulisannya penuh dengan putarbelit dan perkara yang tak betul. Dan bila saya scroll lagi, rupanya dah ada banyak tulisan dia mengenai 1MDB yang penuh dengan putarbelit.... Wow.

3. Oleh kerana saya ada masa sikit, kali ni saya nak komen ringkas sahaja mengenai tulisan Najib dalam screenshot yang saya sertakan dan beberapa tulisan dia lain yang berkaitan perkara yang sama.

4. Faktanya adalah duit yang masuk ke akaun syarikat Red Granite Capital (milik Riza Aziz) yang berasal dari 1MDB tidak ada kena mengena dengan sebarang pelaburan dari mana-mana syarikat atau pihak.

Tahniah Sanusi.. Harap Sanusi tidak jadi seperti Sanusi..

Harap Sanusi tidak jadi seperti Sanusi
SESUDAH SUBUH

Muhammad Sanusi Md Noor

PETANG ini dijangka akan berlangsung upacara angkat sumpah Menteri Besar Kedah yang baru, yang juga merupakan MB yang ke-14. Dalam Wikipedia sudah dimasukkan nama MB Kedah yang ke-14 itu adalah Adun Jeneri Muhammad Sanusi Md Noor.

Apa yang berlaku di Kedah hari ini satu lagi sejarah penting yang sudah tentu akan tercatat dalam kitab politik negara dengan pelbagai rasa, suka, gembira sedih dan marah.

Sejak meletusnya krisis kepercayaan terhadap bekas MB Mukhriz Mahathir ekoran tumbangnya kerajaan PH di peringkat Persekutuan, nama Sanusi adalah antara yang dijaja dan disebut-sebut akan mengambil alih tempat itu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...