Sunday, September 16, 2018

Ahli PAS berkurangan hampir 80,000 orang

 https://www.beritadaily.com/wp-content/uploads/2017/04/PAS.jpg
MUKTAMAR | Jumlah keanggotaan PAS didapati menurun hampir 80,000 selepas parti itu melakukan "pemutihan". Menurut Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berdasarkan rekod yang ada pada PAS jumlah anggota parti itu sekarang ialah 818,029 orang dan ada 7,140 cawangan di seluruh negara. 

Berucap semasa sesi penggulungan petang ini Takiyuddin menjelaskan PAS Pusat juga mendapati ada 20 kawasan yang tidak memiliki dewan muslimat dan 11 kawasan tidak ada dewan pemuda. Kata Takiyuddin, berbanding dengan 222 kerusi parlimen yang ada ketika ini ada 26 kawasan di tempat tertentu yang belum ditubuhkan organisasi parti itu. 

Untuk rekod semasa muktamar PAS di Alor Setar pada tahun lalu Takiyuddin mengumumkan parti itu berjaya menambah hampir 100,000 anggota baru sejak pertengahan 2016. Pertambahan itu menjadikan jumlah anggota PAS ketika itu seramai 897,800 orang, dan ia tidak mencapai sasaran sejuta ahli yang ditetapkan ketika itu. 

Pimpinan PAS kecewa ahli tak baca akhbar Harakah

Susah Harakah berkembang jika ahli PAS tidak baca, kata Mohd Amar

http://mole.my/wp-content/uploads/2015/04/harakah-may23.jpg
KUALA NERUS: Ahli dan penyokong PAS diseru supaya menjadikan Harakah sebagai rujukan rasmi berbanding media lain.

Seruan itu dibuat Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah bagi memastikan akhbar lidah rasmi itu kekal releven pada saat semua media menghadapi masalah pengurusan.

Beliau berkata, pihaknya sedang mengambil langkah menyusun semula pengurusan Harakah untuk bersaing dengan media lain.

“Perkara penting adalah sokongan ahli PAS. Kalau kita sendiri tak baca memang susahlah untuk Harakah berkembang dan meningkatkan pencapaian.

“Harakah sepatutnya menjadi rujukan utama sebelum melihat dan membaca media lain,” katanya ketika ucapan penggulungan Muktamar PAS ke-64 di Stadium Tertutup Gong Badak di sini.

Katanya parti itu juga sedang menyusun semula Harakah melibatkan pengurusan dan kakitangannya.

CABARAN KERAJAAN PAKATAN HARAPAN MENANGANI FENOMENA “TROLL”

https://www.hoaxes.id/wp-content/uploads/2018/02/politik-768x439.jpg
9 Mei 2018 menjadi titik bersejarah kepada Malaysia apabila sebuah kerajaan yang kukuh dan utuh sejak Merdeka 1957 bernama Barisan Nasional (BN) telah tumbang dengan cukup tragis kepada Pakatan Harapan (PH) yang dipimpin oleh si veteran yang penuh sifat kepimpinan dan semangat waja Tun Dr Mahathir Mohamad. Kesepaduan tenaga PH dibuktikan dengan menggunakan hanya satu lambang iaitu lambang Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) dan pengagihan kerusi yang diterima dengan berlapang dada oleh semua pimpinan dan ahli keluarga Pakatan Harapan. 

Kehadiran bekas tokoh UMNO-BN sejak tahun 1998 sehingga sekarang telah menambahkan rencam dalam kesepaduan pasukan Pembangkang sehingga berjaya menjadi sebuah kerajaan yang penuh dengan warna warni saat ini. Nama seperti Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhyiddin Yaasin, Tun Daim Zainuddin dan Tan Sri Rafidah Aziz yang beralih arah dan sedar sebelum terlambat merupakan satu titik tolak kepada kejayaan Kerajaan Pakatan Harapan kini. 

Kemenangan Pakatan Harapan perlu dibukukan dan dicatitkan dalam arkib negara kerana kita telah berjaya menyelamatkan Malaysia daripada dibawa hanyut oleh pemimpin pemimpin UMNO-BN yang hanya mementingkan tembolok masing masing sahaja. Kejayaan Pakatan Harapan sangatlah ditunggu tunggu rakyat marhaen kerana mereka percaya Janji dan Manifesto Pakatan Harapan adalah sangat relevan untuk masyarakat kini. Pemimpin Pakatan Harapan yang dulunya hanyalah demonstran jalanan serta pejuang keadilan dan reformis kini merupakan Bapak Menteri yang ditugaskan untuk “walk the talk” segala idea idea dan buah fikiran yang sebelum ini dihadkan dan dikuburkan begitu saja oleh kerajaan terdahulu. 

Deepak lapor polis terhadap Shafee, Najib, Azeez berkaitan kes Altantuya


Saudagar karpet Deepak Jaikishian membuat laporan polis malam tadi terhadap bekas peguamnya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan bekas pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Deepak mendakwa mereka campur tangan dalam saman yang difailkan balu mendiang penyiasat persendirian (PI) P Balasubramaniam mengenai pembunuhan Altantuya Shaariibuu, yang mana beliau juga defendan dalam kes tersebut.

Ahli perniagaan itu membuat laporan di balai polis Dang Wangi dan mendakwa dirinya dipaksa mengambil Shafee sebagai peguamnya dalam kes itu atas arahan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Shafee diambil oleh Najib untuk mewakili saya dalam saman tersebut yang bertentangan dengan hasrat saya.

"Shafee dipaksakan untuk menjadi peguam saya semata-mata atas (kuasa) bekas perdana menteri dan keluarganya yang menggunakan jabatan kerajaan dan institusi kewangan berkaitan kerajaan bagi meletakkan tekanan untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan melalui intimidasi dan ancaman," katanya dalam laporan polis yang dilihat Malaysiakini.

Malaysia bakal jadi kuasa ekonomi baharu

 Anwar Ibrahim
SINGAPURA – Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang juga bakal menjadi perdana menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau optimistik yang Malaysia boleh menjadi satu kuasa ekonomi baharu di rantau ini.

Berucap pada majlis S Rajaratnam Endowment Dialogue, di sini, hari ini, Anwar berkata keyakinan tinggi itu adalah bersandarkan kepada “dasar-dasar Malaysia yang kukuh dan persekitaran perniagaan yang stabil dan bersih.”

“Dengan adanya kedaulatan undang-undang...dan institusi yang demokrasi...saya percaya, Insya ALLAH Malaysia akan muncul sekali lagi sebagai kuasa ekonomi yang menjadi contoh,” katanya.

Dialog tersebut merupakan satu program utama Sidang Kemuncak Singapura 2018 yang diadakan di Shangri-La Hotel di sini.

Turut hadir ialah bekas perdana menteri Singapura Goh Chok Tong dan Ketua Pegawai Eksekutif Temasek Holdings, Ho Ching.

Lebih 75,000 rakyat P Pinang bakal terima bayaran program I-Sejahtera mulai 22 September

 Lebih 75,000 rakyat P Pinang bakal terima bayaran program I-Sejahtera mulai 22 September
Seramai 75,884 rakyat negeri Pulau Pinang akan mulai menerima bayaran melalui program I-Sejahtera kerajaan negeri mulai 22 September minggu hadapan.

Menurut Exco Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh (gambar atas), bagi sumbangan kepada Skim Pelajar Emas, seramai 36,020 pelajar akan menerima manfaat tersebut tidak lama lagi.

Selain itu katanya, untuk program Penghargaan Warga Emas sejumlah 24,995 penerima akan mendapat sumbangan tersebut.

Sementara itu ujarnya, bagi program sumbangan Bantuan Ibu Tunggal pula seramai 14, 869 penerima akan menerima peruntukan yang telah disediakan.

Perwakilan: PAS bukan berjuang untuk tumbangkan Umno

MUKTAMAR | Perjuangan PAS bukan untuk menumpaskan Umno tetapi menegakkan kedaulatan Islam, kata seorang perwakilan muktamar malam ini.

Justeru itu, sesiapa sahaja yang bersetuju dengan gagasan mendaulatkan Islam itu adalah kawan PAS, kata perwakilan Perak, Mohd Akmal Kamaruddin .

"Sehingga ada mengatakan bila Umno dah nak mati kenapa nak bagi nafas kepada Umno, kita berjuang bukan kerana nak tumbangkan Umno tapi kita berjuang untuk daulat Islam.

"Siapa sahaja setuju mendaulatkan Islam maka ia adalah kawan PAS, siapa menutup harapan mendaulat Islam maka dia adalah musuh PAS," tegasnya.

Mohd Akmal berkata dalam sejarah kerjasama PAS bersama parti-parti lain menunjukkan apabila pihak berkenaan memutuskan kerjasama mereka kembali menjadi cacamarba.

Pengalaman bermalam di muzium dalam negeri Kedah

MUZIUM Padi di Alor Setar merupakan salah satu daripada empat lokasi program bermalam di muzium di K
MUZIUM Padi di Alor Setar merupakan salah satu daripada empat lokasi program bermalam di muzium di Kedah.

ALOR SETAR 12 Sept. - Pernah dengar momokan kononnya arca di dalam muzium bergerak pada waktu malam?

Atau lebih teruk lagi dikatakan di muzium itu terdapat ‘penunggu’ yang boleh mendatangkan mimpi buruk buat pengunjung terutamanya mereka yang lemah semangat.

Itu antara persepsi yang mahu dilemparkan jauh-jauh daripada generasi muda hari ini.

Sepatutnya perkara sebegitu tidak lagi timbul lebih-lebih lagi ketika muzium pada zaman ini kian jarang dijadikan lokasi mendapatkan maklumat memandang­kan terlalu ramai yang beranggapan sedemikian.

Bagi menangkis persepsi negatif itu, Jabatan Muzium Malaysia telah memperkenalkan program bermalam di muzium sejak lebih 10 tahun lalu.

Di negeri ini, empat lokasi dijadikan pilihan iaitu Muzium Kota Kuala Kedah, Muzium Arkeo­logi Lembah Bujang, Galeri Perdana di Langkawi serta Muzium Padi dekat sini.

Menurut Pengarah Muzium negeri, Suhaidi Shukri, hampir 300 pelajar dari 15 buah sekolah mengambil bahagian dalam aktiviti berkenaan di keempat-empat lokasi tersebut.

TPM - Kekalkan semangat toleransi, persefahaman

Wan Azizah 
KUALA LUMPUR – Menjelang sambutan Hari Malaysia, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyeru rakyat Malaysia supaya mengekalkan nilai-nilai murni seperti toleransi, hormat-menghormati, saling memahami dan saling menerima.

"Ini adalah harta masyarakat yang harus kita sentiasa hargai dan dukungi," kata beliau dalam perutusan Hari Malaysia.

Beliau berkata Malaysia tertubuh 55 tahun lalu hasil gabungan Persekutuan Tanah Melayu dengan Sarawak dan Borneo Utara (kini Sabah).

"Peristiwa bersejarah penyatuan tiga wilayah ini ditambah manis dengan ciri-ciri unik untuk dimiliki oleh setiap wilayah,” katanya.

Keindahan Malaysia sesungguhnya terletak pada rakyatnya, kata timbalan perdana menteri sambil menyeru rakyat Malaysia untuk terus meraikan keharmonian dalam kepelbagaian dan menikmati perbualan di sekeliling kita yang dituturkan dalam bahasa yang pelbagai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...