Monday, June 11, 2018

Kerajaan PAS Terengganu - Penjawat awam negeri terima bonus raya lepas raya .....!!!


'Najib mari berdebat, buktikan 1MDB bukan bencana'

 
Siasatan ke atas Najib Razak berhubung skandal pengalihan dana awam melalui 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) sedang berlangsung.

Sepanjang tempoh ini rakyat dihidangkan dengan laporan-laporan media yang bersumberkan daripada siasatan polis, kenyataan Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan sekali sekala muncul juga jawapan balas daripada Najib Razak.

Apa yang jelas, Najib masih memiliki ruang untuk menjawab atau membuat kenyataan balas terhadap segala dakwaan yang dibuat terhadap beliau, baik melalui media arus perdana mahupun alternatif.

Penjelasan Najib boleh dibaca oleh semua orang yang membaca media-media baru seperti Malaysiakini.com, Free Malaysia Today, The Malaysian Insight dan pelbagai lagi portal media alternatif yang lain, mahupun yang menonton TV1, TV2, TV3 dan Astro Awani.

Najib perlu bersyukur kerana kerajaan Barisan Nasional sebelum ini tidak pernah melayan atau menghormati pembangkang sebagai salah satu komponen penting yang diiktiraf dalam sistem demokrasi berparlimen.

Agong berkenaan gaji, emolumen dipotong 10 peratus

Agong berkenaan gaji, emolumen dipotong 10 peratus
YANG di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan untuk memotong gaji dan emolumennya sebanyak 10 peratus sebagai tanda prihatin ke atas tahap hutang dan ekonomi negara.

Satu kenyataan dikeluarkan pejabat pengelola Istana Negara hari ini menyebut, pengurangan itu akan berkuatkuasa sepanjang tempoh pemerintahan baginda sehingga tahun 2021.

"Langkah pengurangan itu juga sebagai tanda penghargaan kepada rakyat Malaysia yang menyumbang kepada Tabung Harapan," kata Datuk Pengelola Bijaya Istana Negara Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz dalam kenyataan itu

Sehubungan itu juga, Istana Negara tidak akan mengadakan Majlis Rumah Terbuka sempena sambutan Aidilfitri pada tahun ini, kata Wan Ahmad Dahlan.

Peruntukan untuk majlis tersebut sebaliknya akan disalurkan kepada fakir miskin, tambahnya lagi. – 11 Jun, 2018.

Kementerian Pendidikan beku pertukaran kakitangan di peringkat daerah, negeri

Kementerian Pendidikan beku pertukaran kakitangan di peringkat daerah, negeri
KEMENTERIAN Pendidikan mengumumkan pembekuan segera pertukaran melibatkan kakitangan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) di seluruh negara, berikutan siasatan yang dijalankan berhubung dakwaan kedua-dua jabatan itu digunakan sebagai alat politik oleh kerajaan terdahulu.

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata keputusan itu dibuat susulan dakwaan bahawa terdapat lantikan politik di peringkat daerah dan negeri menerusi dua jabatan tersebut.

“Saya juga sudah mengarahkan pegawai tertinggi kementerian untuk menyemak semula semua kenaikan pangkat dan pertukaran di peringkat JPN dan PPD di seluruh negara yang mana berlaku dalam tempoh dua bulan lepas,” katanya kepada pemberita di Kementeri Pendidikan Tinggi hari ini.

Dr Maszlee berkata beliau kecewa dengan perkara itu kerana menurutnya institusi kerajaan tidak harus dipengaruhi oleh mana-mana parti politik.

Pas Kedah mengarahkan semua Pas kawasan menarik balik pemberian resit zakat fitrah


ALOR SETAR - Pas Kedah mengarahkan semua Pas kawasan menarik balik pemberian resit zakat fitrah yang tertera lambang parti itu yang dicetak sendiri, bagi elak kekeliruan selain untuk menghentikan tohmahan tidak berasas.

Timbalan Pesuruhjaya Pas II, Datuk Dr Mohd Hayati Othman berkata, sejurus resit berkenaan tular sejak dua hari lalu, pihaknya memutuskan agar pemberian resit dihentikan serta merta.

Menurutnya, sebagai hormati Sultan Kedah selaku Ketua Agama Islam serta institusi zakat negeri ini, pihaknya akur dengan arahan Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK).

“Semua resit itu sudah ditarik balik sejak dua hari lalu, bimbang menjadi isu lebih besar jika disalah erti, tambahan pula berkaitan institusi zakat dan Istana,” katanya.

Dr Mohd Hayati yang juga Yang Dipertua Pas Kawasan Pendang berkata, pendekatan membayar zakat fitrah melalui parti sudah lama dipraktikkan dan menjadi amalan sejak sekian lama.

UMNO sedang goyah.


Tenggelam dalam skandal, bolehkah Umno terus bertahan?

Imejnya sebagai pelindung agenda Melayu hancur berkecai dengan pendedahan demi pendedahan dakwaan korupsi dilakukan pentadbiran Najib Razak. Setiap skandal yang dibongkar kerajaan Pakatan Harapan adalah bukti agenda parti itu bukanlah melindungi orang Melayu walaupun itulah yang dilaungkan selama ini.

Keadaan akan jadi lebih sukar untuk Umno apabila bekas presidennya, Najib didakwa di mahkamah kerana kesalahan berkaitan dana anak syarikat Kementerian Kewangan, SRC International yang dipindahkan ke akaun peribadinya.

Selepas itu, skandal Felda akan terbongkar dan perjanjian-perjanjian mencurigakan yang ditandatangani kerajaan Najib dengan China.

“Walaupun pendakwaan belum difailkan, dengan semua skandal ini, imej Umno sebagai pembela agenda Melayu sudah tercemar,” kata Profesor Madya Awang Azman Awang Pawi dari Jabatan Sosio Budaya, Universiti Malaya.

Umno sudah mula lesu


SHAHBUDIN HUSIN

RoS sah lulus permohonan Umno tangguh pemilihan parti
Tanda-tanda riwayat Umno akan berakhir dan ia tidak mampu bertahan tanpa dibantu kuasa
wang, nyata semakin terserlah sekarang ini.

Cukup sebulan sejak Umno yang merupakan tunjang BN kehilangan kuasanya pada pilihanraya
9 Mei lalu, aktiviti Umno sepanjang Ramadan ini boleh dikatakan terhenti sama sekali.

Jika sebelum ini, bulan Ramadan merupakan bulan yang sibuk bagi pemimpin Umno menjalankan pelbagai aktiviti seperti majlis berbuka puasa dengan ahli peringkat cawangan atau akar umbi, berbuka puasa bersama anak yatim atau fakir miskin, memberi bantuan kepada masjid dan surau dan sebagainya, semua itu terhenti dengan tiba-tiba seiring dengan gugurnya kuasa yang dipegang sejak lebih 60 tahun yang lalu.

Ramai kawan-kawan di beberapa bahagian Umno mengeluh tentang kelesuan program sepanjang
Ramadan kali ini dan ia sangat berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya.

“Ramadan kali ini, kami hanya berbuka puasa di rumah masing-masing saja bersama keluarga”.

Tidak saja ketua bahagian tidak menganjurkan majlis berbuka puasa atau menghulurkan
bantuan kepada cawangan-cawangan untuk mengadakan majlis yang sama, pemimpin Umno
peringkat nasional yang kini sudah bertaraf bekas menteri juga tidak lagi mengadakan sebarang majlis di bulan Ramadan ini, ujar beberapa kenalan dalam Umno yang sempat dihubungi.

Tiga puak dalam media sosial perlu kita awasi


NASUHA RAHMAN

Tiga puak dalam media sosial perlu kita awasi
Selepas PRU14 peranan media khususnya media sosial mutakhir ini telah digunakan oleh beberapa puak atau kumpulan di dalam masyarakat hari ini bagi menimbulkan bermacam-macam persepsi.

Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM) Professor Dr Abdul Muati Ahmad berkata terdapat tiga puak di dalam media sosial mutakhir ini.

Puak pertama, katanya suka mengadu domba yang menyifatkan apa yang dilakukan oleh kerajaan rakyat pada hari ini salah belaka.

“Puak ini akan cari salah kerajaan. Kalau tak ada salah pun mereka akan cipta kesalahan. Mereka sengaja beri maklumat yang tak betul. Mereka mengapi-apikan sentimen bangsa dan agama.

“Mungkin mereka harap akan berlaku kacau-bilau dalam negara dan rakyat akan bangun menentang kerajaan Tun M ini,” katanya.

Umpamanya, tambah beliau dalam kes pelantikan Peguam Negara (AG) mereka sengaja membangkitkan isu AG baharu ini bukan Islam dan bukan Melayu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...