Saturday, December 28, 2019

Disenaraikan antara kejayaan 30 perkara PH dah buat untuk rakyat tapi pembangkang buat² tak nampak..


ANTARA KEJAYAAN KERAJAAN DI BAWAH PH YANG BARU BERUSIA LEBIH SETAHUN MENTADBIR

1. JAKIM terus diperkasakan. (PAS UMNO kata JAKIM nak dimansuh)

2. Pusat Tahfiz diperkasakan melalui Dasar Tahfiz Negara. (PAS UMNO kata kerajaan nak tutup tahfiz)

3. 5000 guru KAFA bakal diserap ke jawatan tetap. (PAS UMNO kata Islam terancam)

4. Tabung Kebajikan Guru Kafa dilancarkan berjumlah RM 2.6 juta (PAS UMNO kata Islam makin ditekan)

5. Tabung Haji berjaya menambah jumlah deposit baharu hampir RM 1 billion. (PAS UMNO kata TH dikuasai bukan Islam)

6. Kuota jemaah haji bertambah dan kouta bagi menteri dimansuhkan. (PAS UMNO kata kuota makin terancam)

7. Kompleks Nasyrul Quran terima peruntukan RM 5 juta (PAS UMNO kata Islam terus terancam)

8. Masjid RAHMAH diperkenalkan. (PAS UMNO rilek je guna masjid untuk kutuk kerajaan)

Taktik Terkini burukkan PH dengan berselindung di sebalik TANDA SOAL.. kini viral isu SUBSIDI HAJI


Tanda soal subsidi haji

1. Kali ni pakai tanda soal lagi. Sepatutnya kalau hang tak pasti dan tak tau, tak payahlah buat berita. Hang nak tanya sapa? Hang pilah tanya TH sendiri. Orang yang membuat rakyat tak tenteram tu tak dapat apa selain dosa. Apatah lagi kalau hang menyebabkan orang maki hamun sasaran hang. La ni mungkin la hang ketawa, tapi esok lusa hang diketawakan sebab pikoi bangkai dosa buat fitnah. Ingat tu hai blogger miskin.

2. Saya sebenarnya malas nak jawab sebab isu ni isu lama yang diputar semula oleh blogger Myutaranews yang agaknya kekeringan modal untuk merancak program kebencian awam terhadap YB Menteri.

3. Namun kerana dah ramai sangat hantar mesej peribadi tanya saya maka saya jawablah tentang perubahan yang wajib dilakukan TH demi kelestarian dan kestabilan dana TH. Memandangkan sebelum ni sehingga 1 Okt lepas saya bertanggungjawab tentang soalan dan jawapan di Parlimen maka saya banyak berinteraksi dengan pegawai tertinggi TH yang memaklumkan 'masalah' orang kita. Ini saya akan cerita kemudian.

Wee Ka Siong si Presiden MCA tak habis² cabar kedaulatan Islam.. Kenapa?


Apa yang kurang ajar sangat Presiden MCA nie. Semua kerja buat berkenaan KEDAULATAN ISLAM pihak dia asyik nak cabar dan pertikai sahaja.

Adakah ini disebabkan berasa bangga selepas kemenangan bergaya MCA di Tanjung Piai selepas mendapat sokongan tinggi dari UMNO & PAS. 

IKUTI LAH nasihat Dr Ridhuan Tee Abdullah 

Kerajaan PH Kedah beri RM250 sebulan kepada kaum ibu terpilih melalui program KIDA

Tahukah anda?

Kad KIDA

Kerajaan Negeri Kedah dengan Inisiatif peduli rakyat, Kasih Ibu Darul Aman (KIDA) yang dilancarkan oleh kerajaan sejak 20 Mei lalu bakal dilengkapkan dengan pelaksanaan program 'empowerment' atau pemerkasaan kepada ahli keluarga penerimanya.

Menteri Besar, Dato' Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, program pemerkasaan itu akan memberi latihan kepada kalangan ahli keluarga pemegang kad KIDA dengan mereka akan diberi latihan mengikut bidang diminati.

"Mereka yang telah selesai menjalani proses 'profiling' akan diberi latihan dalam bidang diminati bermula November ini.

"Program ini diyakini dapat melahirkan lebih ramai tenaga mahir dan usahawan muda dalam kalangan B40,"

Untuk keterangan lanjut boleh ke https://www.kidakedah.com/pengaktifan-kad

#MMFC #Kedah

Siapa di sebalik Dong Jiao Zong?


Siapa di sebalik Dong Jiao Zong?
Ditulis oleh Luttfi Khalid, Aktivis Peguam ISMA

PADA 7 Jun 2017, bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Koh Tsu Koon menulis di dalam Facebooknya berkenaan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong).

Tidak ada apa-apa yang menarik tentang isi kandungan status tersebut hinggalah terjemahan bahasa Inggerisnya dimuat naik. Saya tidak pasti siapakah yang telah merujukkan saya kepada terjemahan tersebut.

Setelah membacanya, saya dapati bahawa rumusan dan telahan saya terhadap kaitan antara parti-parti politik Cina (DAP, MCA dan Gerakan) dengan Dong Zong serta kelompok ahli-ahli korporat, taikun-taikun bisnes dan pemuka-pemuka kaum Cina di negara ini tidak jauh tersasar.

MUBAHALAH HANYA DALAM PERKARA AQIDAH, BUKAN JENAYAH,,,

MUBAHALAH HANYA DALAM PERKARA AQIDAH, BUKAN JENAYAH,,,

Bila Mufti Wilayah kata " Mubahalah" Tidak ada kaitan dengan Sumpah dalam kes jenayah , pakat marah kepada Mufti Wilayah, Kebanyakan orang Agama.. ada yang tuduh dia alat DAP.. ada yang tuduh kelompok Wahhabi yang menyerupai Ahli Sunnah Wal Jamaah.. Punya teruk akhlak depa ni..

Mula mula aku malas melayan isu Mubahalah ni..Pada aku aku cuma anggap ia sebagai Jenaka Ustaz debab penjual koko dan Najib... Bila pegawai Agama KDN sendiri jahil dalam soal Mubahalah dan memperkecilkan Mufti Wilayah, Jadi aku cuba jawab disini..

Untuk 2 tahun PH sudah luluskan 10675 jawatan tetap untuk KKM yang mana dibekukan BN sejak 2015


Kejayaan KKM Tambah Jawatan

Ramai yang tak tahu, bahawa sejak 2015 kerajaan telah membekukan perjawatan tambahan, dan ini sangatlah memberi kesan kepada perkhidmatan kesihatan dan telah didedahkan oleh Laporan Audit Negara terkini bahawa KKM "understaffed dan overworked".

Kini di bawah pemerintahan baharu, pertambahan 10,675 perjawatan baharu telah diterima KKM setelah hampir 5 tahun dan melegakan sebahagian besar anak-anak muda yang menunggu giliran untuk berkhidmat di KKM.. tapi itulah, is about opportunity cost..

Link pembekuan jawatan:
https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2015/05/06/beku-jawatan

Link pertambahan jawatan selepas hmpir 5 tahun:
http://www.bernama.com/bm/news.php?id=1795623

#KKM #perjawatan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...