Friday, January 7, 2022

AZAM BAKI KIAN TERBELIT DI SEMUA SUDUT...!


 AZAM BAKI KIAN TERBELIT DI SEMUA SUDUT, DEMI SPRM, LETAK JAWATAN LANGKAH TERPUJINYA 

Hanya sehari selepas mengadakan sidang media bagi membebaskan dirinya yang sedang terperangkap dalam satu lubang, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki akhirnya terperangkap ke dalam lebih banyak lubang lagi.

Bagi tujuan menepis dakwaan, sekaligus membersihkan diri kerana memiliki sejumlah besar saham dalam syarikat korporat dengan mengatakan akaun pembelian sahamnya telah digunakan oleh adiknya, beliau kini bakal berdepan kemungkinan melakukan banyak lagi kesalahan yang lain.

Sementara penjelasannya bahawa akaunnya telah digunakan adiknya begitu diragui dan sukar dipercayai, Azam seterusnya terdedah pula kepada kesalahan melanggar perintah am perkhidmatan awam, peraturan Suruhanjaya Sekuriti atau SC serta kedudukan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) SPRM yang telah membersihkan namanya dengan didakwa melangkaui batas peranan yang sewajibnya.

AZAM BAKI DAN SPRM.. SIAPA YANG BERSALAH?


 Adoi! Whistleblower pula yang kena saman. Ajaib sungguh la. Di mana-mana negara dalam dunia, bila ada kes begini, yang dituduh akan berusaha untuk bersihkan nama.

Tapi di Malaysia lain. Yang dikantoikan boleh buat alasan, tak kiralah remeh atau tidak, dan kemudian saman whistleblower. Ini seperti menakutkan para whistleblower yang lain daripada menyatakan kebenaran.

Sepatutnya Azam Baki buktikan apa yang dia perkatakan tentang saham itu betul. Tunjuk bukti yang memang adiknya yang gunakan akaun dia. Itu bukan saham miliknya.

Masalahnya Suruhanjaya Sekuriti pun nak minta penjelasan dari Azam. Sebab kalau ikut akta pun, setiap akaun yang dibuka mesti atas nama sendiri. Macamana adiknya boleh guna akaun dia?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...