Tuesday, November 19, 2019

POLITIK 'ZERO SUM' YANG SEDANG MEMBUNUH PH


Jamzuri Ardani

'Zero sum' bermaksud, keuntungan utk satu pihak menyebabkan kerugian untuk pihak lain. Keseronokan untuk satu pihak bermaksud kesedihan untuk pihak lain. Sokongan dari satu pihak membawa penentangan dari pihak lain.

Di dalam politik, prinsip 'zero sum' ini digunakan oleh pelobi politik untuk memastikan polisi kerajaan memihak kepada kepentingan mereka, dan biasanya pertembungan kepentingan akan berlaku. Di sinilah pertimbangan biasanya dibuatkan berdasarkan prinsip 'zero sum'.

Di Malaysia, kegagalan besar kita ialah apabila membenarkan dikotomi perkauman dan anutan agama di kalangan rakyat dimasukkan dalam angkubah perkiraan politik 'zero sum'.

Tanjung Piai - Benarkah Melayu Jatuhkan Melayu?


Tanjung Piai terjemahkan 1001 cerita
MELAYU JATUHKAN MELAYU

Oleh Norman Liverpool

Tanjung Piai mempunyai 1001 satu hikmah kpd mereka yg ingin berfikir. Bagaimana hukum hakam dilelong begitu sahaja, bagaimana bijak pengundi Cina dan bagaimana begitu mudah Melayu diperbodohkan. Terserlah kata Abdullah Munsyi, Zaaba dan Hamka itu benar. Org Melayu boleh dianggap pemikiran kelas kedua.

Dlm tempoh 24 jam keputusan PRK Tg Piai pelbagai andaian faktor kekalahan diulas. Ada betul atau tidak. Malah apa yg dikatakan kerajaan PH ini tidak menunaikan janji, menipu dan bermacam lagi ia hanya sekadar persepsi.

Sedangkan kerajaan BN yg memimpin selama 60 tahun lebih banyak menipu, tidak menunaikan janji dan lebih teruk dari itu rasuah beratus billion. Ada org Melayu ambil peduli?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...