Saturday, March 3, 2018

Membetulkan kekeliruan fakta kes Indira Ghandi dan Akta 164 yang PAS mengaku mereka hero.

KANUN

https://www.justreadonline.com/wp-content/uploads/2017/07/istana-kehakiman-malaysia-putrajaya-mahkamah-court.jpg
Sesetengah pihak telah menyamakan fakta kes Indira Ghandi dengan peristiwa Natrah. Peristiwa Natrah itu adalah berkaitan dengan keputusan Mahkamah di Singapura mengenai hak penjagaan ke atas seorang kanak-kanak yang berada dalam jagaan keluarga angkat beragama Islam dan telah berkahwin dengan seorang beragama Islam.

Akhirnya, Natrah telah dipulangkan kepada ibu bapa asalnya di Belanda. Keputusan kes itu akhirnya telah mencetuskan kekacauan di Singapura sehingga menyebabkan beberapa orang telah ditangkap dan dipenjarakan.

Bagi sesetengah penceramah politik, mereka telah menyamakan kes Indira Ghandi dengan kes Natrah. Membuat persamaan begini amat menyeronokkan bagi mereka kerana boleh membangkitkan emosi agama pendengar. Pendengar yang tidak menyemak fakta sebenar akan terus bertakbir padahal kedua kes itu mempunyai fakta yang berbeza. Penceramah politik begini hanya suka untuk memainkan emosi orang awam khasnya para pengundi semata-mata untuk meraih undi politik.

Mereka juga mengecam BN dan PH kerana telah menyokong pindaan kepada Akta 164. Pas pula dikatakan melawan pindaan Akta 164. Bahkan, PAS pula diangkatnya sebagai wira yang kononnya berjuang untuk Islam tetapi sebenarnya mereka sendiri keliru mengenai fakta kes Indira Ghandi dan Akta 164. Mereka hanya pandai berkata Umno telah tunduk kepada MCA dan Amanah pula telah tunduk kepada DAP dalam isu pindaan Akta 164.

Petronas komited bayar kerajaan BN dividen RM19 bilion

Bernama

petronas
Petronas memperuntukkan RM55 bilion bagi perbelanjaan modal berbanding RM44.5 bilion pada tempoh sama.

petronasKUALA LUMPUR: Petroliam Nasional Bhd (Petronas) komited membayar dividen RM19 bilion kepada kerajaan pada 2018, berbanding RM16 bilion pada 2017.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata Petronas memperuntukkan RM55 bilion bagi perbelanjaan modal berbanding RM44.5 bilion pada tempoh sama.

“Petronas terus memacu pengeluaran lebih tinggi dan kecemerlangan operasi meletakkan syarikat di kedudukan kukuh untuk melaksanakan strategi jangka panjang,” katanya semasa taklimat media mengenai prestasi kewangan 2017 Petronas hari ini.

Beliau berkata, Petronas akan memanfaatkan sepenuhnya aset serta memperluas perniagaan minyak dan gas utama menerusi model perniagaan bersepadu selain menambah asas sumber menjamin masa depan syarikat.

“Strategi ini membolehkan Petronas berkembang di rantau strategik seperti Asean, subbenua India, Asia Barat dan Amerika,” katanya.

Adakah Azeez akan ditahan SPRM, digari dan dipakaikan baju jingga?

MALAYSIADATELINE

Adakah Azeez akan ditahan SPRM, digari dan dipakaikan baju jingga?
Seakan cahaya di hujung terowong, begitulah kiranya reaksi kita apabila nama Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Rahim muncul secara tiba-tiba di tengah siasatan projek terowong dasar laut Pulau Pinang yang sedang dalam fasa kajian.

Pada 27 Feb, kontraktor projek terowong terbabit Konsortium Zenith Construction Sdn Bhd dilaporkan telah mengeluarkan surat tuntutan kepada Azeez dan seorang lagi, ekoran kegagalan menjalankan khidmat rundingan pengurusan risiko dan pematuhan peraturan bagi pembinaan terowong sepanjang 7.2km terbabit.

Azeez dan ahli perniagaan tersebut dituntut membayar RM3 juta dan RM19 juta masing-masing.

Menurut laporan Malaysiakini, surat tuntutan tersebut telah dikeluarkan terhadap kedua-dua individu pada 24 Februari.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika ini masih menjalankan siasatan besar-besaran terhadap projek terowong yang menghubungkan pulau tersebut dengan Seberang Perai.

SPRM turut telah menyiasat menyoal 70 individu termasuk menahan dua pegawai eksekutif Zenith bagi membantu siasatan; selain Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy dan Exco Kerajaan Negeri, Lim Hock Seng.

Kerana rakan golf PM, Felda kerugian RM1.3 bilion

HUSIN MAHAT

Kerana rakan golf PM, Felda kerugian RM1.3 bilion
Apakah nasib yang menimpa Felda Global Ventures (FGV) turut dihadapi syarikat kepentingan Felda di luar negara khususnya di Indonesia?

Bagi Pengarah Strategi AMANAH Dr Dzulkefly Ahmad, saham Eagle High Plantation (EHP) Indonesia yang merudum ke paras IDR204 sesaham berbanding IDR580 ketika dibeli Felda tahun lalu mengulangi episod duka FGV.

Apatah lagi Felda telah membelanjakan RM2.26 bilion membeli 37% saham EHP, syarikat milik Peter Sondakh, rakan golf perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Seolah-olah tidak cukup untuk menguji kesabaran rakyat khasnya warga peneroka – dengan merudumnya saham FGV kepada RM1.80, skandal pembelian hartanah dan hotel-hotel mewah yang penuh pertikaian di London dan beberapa tempat lain, dan paling mutakhir tentang ‘terjualnya’ tanah Felda di Jalan Semarak, Kuala Lumpur yang kononnya telah berjaya didapatkan semula; umum tidak mahu lagi dengar apa-apa cerita yang buruk tentang Felda lagi,” ujar Dr Dzulkefly.
Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad

Menurut beliau, meskipun benar harga saham sememangnya turun naik sepanjang tahun, namun kerugian saham EHP itu amat besar untuk ditanggung Felda yang sudah pun bermasalah.

Rampasan kapal mewah: Lucu bila menteri BN bela Jho Low

Rampasan kapal mewah: Lucu bila menteri BN bela Jho Low
Tindakan menteri komunikasi dan multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak membidas pembangkang kerana menguar-uarkan tindakan polis Indonesia menyita kapal layar mewah milik ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho atau Jho Low dianggap sebagai ‘melucukan’.

Apatah lagi apabila Salleh mendakwa pihak pembangkang menggunakan “dakwaan tidak disahkan dan terbukti” yang kapal layar mewah itu, Equanimity dimiliki Jho Low dan dibeli dengan dana 1MDB.

“Saya rasa amat lucu apabila membaca kenyataan seorang menteri Umno yang juga pimpinan tertinggi parti itu yang mendakwa tiada bukti kapal layar mewah yang disita dan dirampas oleh pihak berkuasa Indonesia adalah milik Jho Low,” kata ahli parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin.

“Jika nak bela seseorang pun YB, berpada-padalah. Janganlah sampai jadi bahan lawak YB,” ujarnya sinis.

Hanipa berkata, jikapun dakwaan Salleh itu betul, mengapa Jho Low enggan keluar dari persembunyian dan menafikan secara jelas yang kapal layar mewah berharga US$250 juta dan dibeli dengan wang 1MDB itu bukan milik beliau?

“Kenapa YB (Salleh) pula yang sibuk nak jadi ‘spokeperson’ (jurucakap) Jho Low?” soal Hanipa.

Anak muda mengeluh rumah terlalu mahal zaman NAJIB, tiada pilihan selain menyewa

Anak muda mengeluh rumah terlalu mahal, tiada pilihan selain menyewa

FARHANA Fuad sering ditanya, mengapa beliau tidak membeli sahaja kondominium yang disewa bersama suaminya di ibu kota.

Namun Farhana, 27, berkata mereka tidak mampu berbuat demikian kerana pendapatan kedua-duanya masih kurang RM7,000, tidak memadai untuk memiliki rumah sendiri.

Mereka juga terpaksa menanggung hutang pinjaman pendidikan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

"Ia boleh jadi mustahil jika pendapatan saya masih kekal sama serta pada masa sama kos sara hidup semakin meningkat, melainkan kalau saya buat dua atau tiga kerja pada satu masa," katanya kepada The Malaysian Insight.

Beliau menolak saranan seperti yang disuarakan Pengerusi UDA Holdings Bhd Dr Mohd Shafei Abdullah pada Februari lalu agar golongan Bumiputera khususnya golongan muda tidak menunggu untuk memiliki hartanah.

Menurut Shafei, golongan muda Bumiputera lebih cenderung untuk berbelanja dan berhutang untuk keperluan jangka pendek seperti kenderaan.

Mat Bashah kata kat Mukhriz kurang cerdik


ROSLINDA HASHIM Sinar Harian


ALOR SETAR - Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah membidas Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir kerana mendakwa kejayaan yang dipamerkan di Ekspo Muafakat Kedah sebagai hasil usaha beliau ketika menjawat jawatan menteri besar sebelum ini.

Katanya, kenyataan Mukhriz itu juga dianggap sebagai ‘kurang cerdik’.

“Dia kata idea dia? Jadi, yang kita pamerkan sebelum dia jadi menteri besar, siapa yang buat? Adakah dia juga buat,” katanya.

Menurutnya, kejayaan yang dipamerkan adalah hasil permuafakatan semua pihak dalam kerajaan.

Ahmad Bashah turut mendakwa Mukhriz sebagai pemimpin yang masih merangkak ketika memegang jawatan itu selepas PRU13.

Penduduk dakwa Adun Padang Terap gagal laksana tanggungjawab


Khairizal menunjukkan jalan raya yang tidak di tar .
Kegagalan Adun Kuala Nerang yang juga merupakan exco kerajaan negeri Kedah dan Ahli Parlimen Padang Terap, Datuk Seri Mahdzir Khalid untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna menyebabkan penduduk kampung dan pengundi menjadi mangsa.
Akibat ketidakpedulian tersebut, kini penduduk di Kampung Belukar Melong, Paya Terap, Kuala Nerang merasa amat kecewa apabila kemudahan asas yang ada di kampung tersebut tidak diberi perhatian.
Selain itu terdapat juga jalan-jalan kampung yang sudah hilang tarnya tetapi tidak diturap semula.
Sementara itu penghadang besi jambatan yang ada di kampung tersebut juga semakin uzur dan boleh membawa kecelakaan sekiranya terjatuh ke dalam sungai.
Salah seorang penduduk yang ditemui, Umar Mohamed berkata, aduan telah pun dibuat kepada JKKK untuk beberapa kali, namun begitu ia tidak pernah diberi perhatian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...