Friday, January 4, 2019

RON95, RON97 turun 27 sen mulai tengah malam ini

KUALA LUMPUR: Mulai tengah malam ini, harga runcit petrol RON95 dan RON97 masing-masing turun sebanyak 27 sen seliter.

Harga runcit pertol RON95 diturunkan daripada RM2.20 kepada RM1.93 seliter manakala RON97 diturunkan daripada RM2.50 kepada RM2.23 seliter.

Harga runcit diesel pula akan diturunkan daripada RM2.18 kepada RM2.04 seliter.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata penetapan harga itu adalah bagi tempoh mulai esok sehingga 11 Januari ini.

Berita lanjut menyusul.

Presiden PAS - JADILAH MELAYU YANG TIDAK LUPA

Minda Presiden PAS


JADILAH MELAYU YANG TIDAK LUPA

Sabda Rasulullah S.A.W.:

آيَةُ الْمُنَافِقِ ثَلاثٌ: إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ، وَإِذَا ائْتُمِنَ خَانَ (رواه البخاري ومسلم)

“Tanda orang munafiq itu tiga: Apabila berjanji dia mungkiri, apabila dia bercakap dia bohongi dan apabila dia diberi amanah dia khianati”. (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Melayu yang beragama Islam berakhlak mulia sangat menjaga pesanan Rasulullah S.A.W. sehingga setiap janji yang diucapkan kebiasaannya akan menyebut dengan Insya-Allah, kerana kebimbangannya berkemungkinan ada halangan tidak dapat menunaikan janji. Apabila memungkiri janji dengan sendirinya berlaku bohong dan tidak amanah laksana mata rantai yang saling berkaitan.

Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14) menjadi pengajaran bagi bangsa Melayu dalam menilai pemimpin yang mudah bercakap dengan lidahnya yang tidak bertulang: “Malam ini diisytiharkan menang, esok harga minyak diturunkan”. Laksana ucapan Almarhum Presiden Sukarno yang bergetar ucapannya mahu mengganyang Malaysia sebelum ayam jantan berkokok pada waktu pagi sewaktu penubuhan Malaysia yang terus tegak sehingga kini.

Ramai orang Melayu yang bertepuk tangan sehingga hampir bengkak jari jemarinya kerana mudah percayakan janji seperti ini. Tetapi sifatnya sejak azali mudah lupa. Sorak kemenangan pilihan raya menjadikannya lupa apa yang dilaungkan sebelumnya.

Maka yang paling kuat berucap dengan janji itu dikira paling layak menjadi pemimpin. Islam yang dianutinya sejak beberapa abad dilupakan, Rasulullah S.A.W. yang disambut maulidnya setiap tahun dengan gema selawatnya, hanya sekadar satu hari sahaja seperti mudah lupanya dengan janji yang kuat dilaungkan itu.

Tun, betulkah Melayu malas?


Tajuddin Rasdi

https://i0.wp.com/www.cikguhairul.com/wp-content/uploads/melayu-bangsa-pemalas.jpg?resize=600%2C338
Dalam beberapa ucapan Tun Dr Mahathir Mohamad sejak 9 Mei 2018, pandangan beliau ialah Melayu berada di keadaan semasa kerana mereka kaum yang “malas” atau “lazy” atau berat tulang, kata pepatah Melayu.

Dalam artikel ini, saya akan bentangkan pandangan saya yang lebih banyak tidak bersetuju dengan anggapan ini, tetapi ada sedikit yang saya setuju dengan pandangan Tun.

Saya telah banyak menulis tentang Melayu rasis, tetapi bukan malas. Saya banyak menulis Melayu tidak berfikiran kritis dalam beberapa isu penting, tetapi bukan Melayu pemalas.

Saya pernah tulis tentang para akademik Melayu yang ramai di universiti awam amat rajin isi bakul mereka sendiri dan mengabaikan tanggungjawab membina negara bangsa, tetapi saya tidak pernah kata mereka malas.

Saya bukan ahli ekonomi, tetapi saya tahu kalau bulan Ramadan nak makan di Sunway Pyramid, IOI Mall atau mana-mana tempat berharga sederhana dan berharga mahal seperti Tony Romas, kalau tak “booking” dahulu, alamat buka puasa dengan biskut di tepi jalanlah.

Saya bukan ahli ekonomi, tetapi kalau pergi Dol Tomyam dekat rumah saya penuh dengan Melayu makan bersaji dari 6 petang sampai 11 malam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...