Saturday, March 24, 2018

AMANAH : Masalah felda dua kali ganda bertimpanya

Masalah Felda dua kali ganda, kata AMANAH Selangor
ARIF ATAN

Warga Felda bukan sahaja tidak terkecuali daripada bebanan kenaikan melambung harga barangan keperluan bahkan dihimpit dengan pelbagai masalah akibat penyelewengan Felda.

Pengerusi AMANAH Selangor, Ir Izham Hashim berkata, kos sara hidup yang meningkat kesan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dan penarikan subsidi menyebabkan harga barang meningkat lebih tinggi.

“Kalau kita bercerita di luar (Felda), rakyat tertekan dengan pelbagai masalah terutama kemelut ekonomi.

“Penduduk Felda pun sama merasai. Mereka juga terkena GST dan menjadi lebih parah lagi di Felda ditambah dengan segala masalah Felda.

“Orang Felda mengalami masalah dua kali ganda. Warga Felda tertekan dengan bermacam-macam kos seperti penanaman semula serta pelbagai kes penyelewengan lain,” tegasnya ketika berpidato dalam Jelajah Pakatan Harapan (PH) Selangor di Felda Sungai Tengi malam tadi.

Profesor Kangkong jadi Kongkang?


Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi :

1. Aku ingatkan dia hebat sangat. Rupa-rupanya apabila bercakap, dia lebih banyak berinteraksi dgn kertas drpd audience.

 2. Tajuk wacana mengenai usia Tun M tapi dia hentam DAP, tuduh PH dikuasai oleh DAP sehingga diberhentikan oleh moderator sebab terkeluar tajuk.

 3. Ketika Tun M sampai, khalayak bangun menyambutnya, tetapi tidak dia. Yalah... Tun M orang tua, apa salah utk bangun menghormatinya? Hormatlah orang tua.

 4. Dia juga ambil kesempatan hentam PH kononnya tiada agenda Islam dalam manifesto. Tajuk wacana ialah usia Tun M bukan manifesto PH. Kenapa jauh benar konarnya?

 5. Syok juga apabila dia nak buktikan Tun M tak layak jadi PM dgn mengungkit habis tarikh kematian adik-beradik Tun M. Apa kena-mengena fakta usia mereka dgn Tun M?

GST : 'Hanya orang bodoh je tak marah'

Hasrat kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk meneruskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) kerana mendapati sistem cukai itu terbukti berkesan untuk Malaysia dibidas Ahli Parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin.

Beliau dipercayai merujuk kepada kenyataan dibuat Menteri Kewangan kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani selepas melancarkan hari terbuka tahunan Kementerian Kewangan Putrajaya semalam.

Johari dipetik berkata, GST yang telah dilaksana di lebih 170 negara itu boleh membantu menghapuskan ekonomi gelap, iaitu kegiatan transaksi perniagaan yang tidak boleh dikesan.

Bagaimanapun Mohamed Hanipa berpandangan ia tidak benar sama sekali.

“Dia (Johari) kata GST adalah rejim cukai yang cekap ( efficient ) dan dapat hapuskan apa yang dipanggil ” black economy” ( ekonomi hitam ). Mudahnya ekonomi yang berjaya “terlepas” dari cengkaman cukai.

Taubat paling baik buat Dr M ialah kembali jadi PM

Mufti Pulau Pinang Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor berkata lebih baik bekas perdana menteri itu membetulkan kerosakan lalu daripada berdoa semata-mata.

Mufti Pulau Pinang berkata taubat paling baik buat seorang ahli politik seperti Tun Dr Mahathir Mohamad ialah kembali membetulkan kezaliman dan kejahatan yang dikaitkan dengannya.

Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor berkata orang Islam harus faham bahawa taubat bukan sahaja diucapkan melalui kata-kata seperti beristighfar tetapi yang lebih utama dilakukan dengan perbuatan dan amalan.

“Jika seorang hamba Allah yang pernah menjadi pemimpin atau pemerintah dan banyak melakukan kezaliman dan kejahatan ketika memimpin rakyat jelata dan memerintah negara, maka taubat yang paling baik ialah dengan menegakkan keadilan dan melakukan kebajikan jika dia berpeluang kembali berkuasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...