Monday, November 21, 2022

KEBODOHAN STRATEGI DAP DI DALAM PH KETIKA PRU 15..!


 PENDEKATAN "JIWA BESAR" DAP DI PERAK , KEBODOHAN STRATEGI "ABANG BESAR " DAP DI DALAM PH KETIKA PRU 15..

1- Di Perak, Biarpun PH ada 24 kerusi, DAP ada 20 Kerusi..Depa berbesar jiwa bagi calon UMNO Sharani jadi MB...Apa yg dilakukan dalam menubuhkan Kerajaan Perak..Itu patut dilakukan DAP dalam PH masa hadapi PRU 15.. Kenapa DAP masa tu buat Gila ?

2- Antara sebab PH ditolak, Gelombang besar orang Melayu, Pengundi UMNO beralih kepada PN di Utara, Disebabkan sikap "GELOJOH" dan "BODOH" DAP.. Bayangkan, pada PRU 14 depa dah ada 40 Kerusi selamat..Kerusi boleh menang..Tapi sibuk nak jugak Kerusi ditinggalkan Bersatu, Kononnya nak cuba tawan undi melayu dengan meletakkan Calon Melayu..

3- Sebagai contoh Kerusi Changkat Jong, Kerusi tu kerusi boleh menang..Tapi saat akhir nak berebut dengan Amanah kerusi tersebut..walhal itu kawasan Melayu..walaupun itu calon Melayu..Apakah calon DAP menang ? Tidak.. Kalau tidak mungkin kerusi di Perak boleh menang besar lagi..Ini Manjoi Dun bawah parlimen tambun Anwar Ibrahim pun kalah..

MUKHRIZ DEDAH APA YANG DIBINCANGKAN MUHYIDDIN DAN ISMAIL SABRI SEMASA NAK TUKAR PM


 

POLITIK MELAYU DALAM ZAMAN POLITIK MALAYSIA SEKARANG!


 POLITIK MELAYU

1. Otak marhein saya selalu rasakan, orang Melayu ada 3 jenis:

i. Melayu perasan Mat Salleh atau Brown English
- ni set2 urban atau highly educated, terdedah kepada dunia barat

ii. Melayu perasan Pak Arab 
- ni set2 nakkan Malaysia jadi negara Islam sepenuhnya, cara hidupnya lebih kepada menjadi orang Arab kerana banyak terdedah kepada dunia di sana. [NB- kena juga ingat tak semestinya budaya Arab itu= budaya Islam]. 

iii. Melayu tengah2 
- ni set paling ramai. Dia tengok 2 set di atas dia pun nyampah. Dia punya jati diri sendiri, takyah ikut sapa2 pun yang lain. Dia hendak jadi Melayu biasa saja. Bukan Arab atau Mat Saleh. 

2. Jadi kalau berbicara mengenai politik Melayu, ini target market mereka. Suatu ketika dulu, UMNO parti Melayu yang kuat. Dia boleh kuasai set 1 Melayu Urban dan set 3- Melayu Tengah2. Set 2- kebanyakan akan condong ke PAS. 

3. Namun selepas 65 tahun merdeka, cengkaman UMNO kepada Melayu urban makin lemah. Set2 ni baca akhbar luar negara dan The Edge juga. Bila tahu ada rasuah dan salahguna kuasa, mereka tarik undi mereka. Hence, PKR yang mendapat benefit nya. PKR ganti UMNO, menarik perhatian set 1 tadi. 

Siapa harus UMNO pilih? PH atau PN?


 Siapa harus UMNO pilih? PH atau PN?

Sebenarnya UMNO adalah satu-satunya parti yang boleh mencabar PAS di Pantai Timur. PH takkan dapat mendominasi negeri-negeri di sana mungkin buat selamanya kerana sentimen yang berbeza.

Dahulunya aku melihat Amanah sebagai alternatif buat PAS. Tapi mutakhir ini Amanah kelihatannya cuma mampu untuk menguasai kawasan separa urban. Bukan kawasan kampung dan pedalaman.

Kehadiran UMNO dalam PH juga dilihat bakal dapat mengimbangi apa yang disebut 'penguasaan DAP'. PH takkan dapat matikan sentimen ini melainkan ada parti ultra Melayu dalam PH. Kehadiran UMNO boleh meyakinkan rakyat yang DAP tidak kuasai PH.

Masalah dengan UMNO ini, sudah terlalu sinonim dengan rasuah dan salah guna kuasa. Rakyat susah nak percaya yang UMNO telus. Pemimpin UMNO sebut integriti memang kedengaran kelakar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...