Monday, March 26, 2018

Apabila NGO PAS buat kerja tak beretika menyebar poster forom Tun M tanpa persetujuan

Tindakan Tidak Beretika


1. Jika poster Forum Anak Muda ini benar, ini adalah tindakan tidak beretika. Jelajah PH yg melibatkan Tun M dijadualkan semenjak beberapa bulan yg lalu.

2. 29 Mac Tun M di Kedah, dan 30 Mac di Perlis. Di Perlis, program Tun M sehari suntuk. Saya yakin di Kedah pun sama sebab programnya sama iaitu Jelajah PH.

Terima kasih Najib, RELA tak perlu 'dedak'Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri mengumumkan kenaikan elaun anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) daripada RM6 kepada RM8 sejam.

Daripada membiarkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selaku Menteri Dalam Negeri umumkan, Najib sendiri mahu melakukannya kerana beliau turut umumkan kenaikan elaun pegawai RELA daripada RM7.80 kepada RM9.80 sejam.

Selain itu, Najib juga menambah peruntukan RM20 juta untuk pembelian pakaian seragam baru buat anggota dan pegawai RELA.

Jadi, sebelum pilihan raya umum ke-14 (PRU14), Najib tambah elaun RM2 sejam untuk anggota dan pegawai RELA selain berikan pakaian seragam baru buat mereka yang kini berjumlah 3 juta sukarelawan.

Khabarnya, media milik Umno dengan pantas menyiarkan berita yang menyorot pendapat rata-rata anggota RELA cukup bersyukur dan gembira dengan pemberian tersebut walaupun ramai juga yang melihatnya sebagai gula-gula PRU14.

'Tak bertanding pun tak apa, cukup dah bagi saya' - TMB Kelantan


Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menyerahkan kepada partinya untuk membuat keputusan sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti.

Beliau berkata demikian selepas ada khabar angin mengatakan anggota dewan undangan negeri (ADUN) Panchor itu tidak akan bertanding di kerusi yang disandangnya.

"Saya tak tahu, itu parti buat keputusanlah.

"Saya tak apa-apa, saya kalau tak bertanding pun tak apa. Cukup dah bagi saya," katanya ketika ditemui media selepas Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kota Bharu, hari ini.

Terdahulu, satu senarai calon-calon PAS Kelantan tular di media sosial yang menunjukkan Mohd Amar didakwa tidak akan mempertahankan kerusinya.

Debat terbuka antara Najib, Tun Mahathir dan Hadi wajar diadakan

Shahbudin Husin


Salah satu faktor terpenting dalam memilih dan menentukan calon Perdana Menteri melalui PRU 14 akan datang ialah kebolehan atau kemampuan seseorang itu dalam usaha menyelamatkan negara, memulih ekonomi dan memberi kesejahteraan kepada rakyat yang kian terbeban dengan pelbagai kenaikan kos sara hidup.

Sebagaimana yang kita tahu dan sedia maklum, negara kini terbeban dengan hutang yang mencecah hampir RM1 trilion, rakyat sengsara dengan kos sara hidup, sedangkan pendapatan tidak meningkat dan pengangguran masih tinggi di mana ramai graduan tidak mempunyai pekerjaan yang setaraf dengan kelayakan mereka.

Cukai GST yang merobek poket rakyat setiap kali berbelanja, di samping penarikan banyak subsidi dan harga minyak yang tidak stabil dengan sendirinya telah menyebabkan harga barang turut tidak menentu dan menganggu banyak kehidupan rakyat.

Lebih dari itu, dengan gaya kepimpinan Najib Razak yang boros dan suka bermewah, selain skandal 1MDB, ia bukan saja menyebabkan negara terus terjebak dengan peningkatan hutang yang berterusan, malah kini diancam pula oleh penguasaan China melalui penjualan aset dan tanah serta penyerahan kontrak besar-besaran kepada kuasa besar tersebut.

Selepas senjata perkauman tumpul, Umno-BN main ugutan

ARIF ATAN

http://www.tv14.my/wp-content/uploads/2017/02/mole-UMNO-ASSEMBLY-1_0.jpg
Timbalan Presiden Pakatan Harapan (PH), Mohamad Sabu berpendapat Umno-BN mulai menggunakan pendekatan ugutan apabila sentimen perkauman tidak lagi berkesan selepas Tun Dr Mahathir diumum sebagai calon perdana menteri.

Berpidato dalam Jelajah Felda di Sungai Tengi, Hulu Selangor semalam, beliau memberi contoh kecenderungan itu berdasarkan ucapan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan dan penangkapan Presiden Anak, Mazlan Aliman baru-baru ini.

“Serangan Umno yang menggunakan senjata perkauman semakin tumpul. Sekarang bila dia (Umno-BN) nampak isu perkauman tak boleh, dia mula main ugutan.

“Seorang menteri besar yang saya hormat jugalah. Dia ini dulu ahli perniagaan. Dia masuk politik Umno jadi Menteri Besar Negeri Sembilan.

“Dia tak cakap merapu sebelum ini. Tapi kali ini, dia kata mana kedai kopi yang kata (buruk) Barisan, pergi serang terbalikkan meja.

Umno-BN tidak kuat, peluang PH ubah kerajaan, kata Kadir Jasin

Umno-BN tidak kuat, peluang PH ubah kerajaan, kata Kadir Jasin

Pemimpin dan ahli diseru untuk bersatu padu dan bertolak ansur bagi memastikan Pakatan Harapan (PH) mampu menewaskan Barisan Nasional (BN) yang kini dilihat semakin lemah pada Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu Datuk A Kadir Jasin berkata, pada PRU14 sahaja peluang untuk rakyat menumbangkang Umno-BN.

“Sebenarnya Umno-BN tidak kuat.Tetapi pada PRU13 waktu itu pembangkang di bawah Pakatan Rakyat (PR) yang lemah.

“Tapi kali ini (PRU14) kita akan berdepan sekali lagi dengan Umno-BN yang kini lemah. Kita mempunyai kekuatan sendiri untuk menumbangkan mereka,” ujarnya ketika berucap pada Pelancaran Jentera Pilihan Raya yang diadakan di Dewan Orang Ramai Dengkil, Sepang malam tadi.

Hanya logo PKR atau AMANAH akan diguna untuk calon PRU14, kata Salahuddin


Pakatan Harapan (PH) mungkin terpaksa memilih hanya untuk mengunakan logo AMANAH atau PKR dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 kali ini.

Perkara ini dijangka akan diumumkan Presiden PH Tun Dr Mahathir pada esok (Selasa) dalam mesyuarat mingguan Majlis Presiden PH.

Naib Presiden PH Salahuddin Ayub berkata, logo Bersatu tidak digunakan susulan parti itu menghadapi masalah dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS) dan penggunaan logonya digugurkan dalam satu keputusan bersama yang dibuat oleh majlis presiden.

“PPBM dihalang mengunakan logo mereka. Kita kena guna antara dua logo parti ini. Jadi kita akan fikir logo mana paling berkesan (Amanah atau PKR),” ujarnya ketika ditemui media selepas majlis Pelancaran Jentera Pilihan Raya Parlimen Sepang malam tadi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...