Monday, December 28, 2020

JAWAPAN KEPADA SENARAI BODOH PERISTIWA BURUK ZAMAN PH MEMERINTAH YANG DIREKA PEMBANGKANG


👉1. Tatoo Bogel
Mula dianjur dengan kebenaran zaman BN 2015 di Sabah, kemudian 2017 di Melaka

2019 dibuat tanpa kebenaran Kerajaan, yang kena PH jugak.

Jawab : Tahun-tahun lepas mana ada peserta yang berbogel bhai. Tahun 2019 je peserta berani berbogel. Perempuan pulak tu. Dianjurkan pula di tempat awam pusat beli belah KLCC. Kalau acara tertutup macam mana boleh terlepas gambar dan video berbogel tu? Jelas terpampang anjuran Kementerian Pelancongan takkanlah tanpa kebenaran kerajaan pulak?

👉2. Abu Chin Peng
2012 MCA gesa kerajaan BN benar abu Chin Peng di bawa pulang.

Jawab : MCA hanya berpolitik untuk tarik pengundi Cina dari menyokong DAP. Tapi siapa yang benar-benar membawa balik abu tersebut dan pihak berkuasa mana yang membenarkannya? Sekarang pihak berkuasa BN atau PH?

👉3. Himpunan Komunis
Tiada lagi istilah komunis apabila Perjanjjan Hatyai 1989 semasa zaman BN, semua anggota PKM yang menyerah diri, dibenarkan pulang ke Malaysia dengan syarat ketat tidak boleh menghidupkan ideologi ini.

Jawab : Perjanjian tetap perjanjian, bukannya tak boleh dilanggar? Sedangkan abu mayat Ketua Komunis pun boleh lepas, walhal zaman BN berpuluh tahun dijaga dengan baik supaya abu tersebut tidak dibawa masuk.

DAP PERSOAL KENAPA CABUTAN "SPECIAL DRAW" DIPERTINGKAT SEMULA OLEH PN SELEPAS PH TURUNKAN DAHULU?

SPECIAL DRAW

Saya dimaklumkan bahawa kerajaan Perikatan Nasional telah meningkat kekerapan cabutan khas ramalan nombor 4-digit daripada 8 kali pada tahun 2020 kepada 22 kali pada tahun 2021.

 

Mungkin ramai Yang Berhormat di sini tidak tahu; cabutan khas dimulakan pada tahun 1999 untuk membantu mangsa wabak virus Nipah ketika itu. Kerajaan pada masa itu mengizinkan syarikat judi mengadakan cabutan khas selain daripada tiga hari cabutan seminggu yang ditetapkan. Justeru, dalam setahun, ada 156 hari cabutan biasa dan, 22 hari cabutan khas.

 

Sebahagian besar pendapatan daripada cabutan khas ini disumbang terus kepada aktiviti kerajaan. Pada tahun 2017, kerajaan telah mengutip sebanyak RM238juta melalui cabutan khas walaupun wabak virus Nipah pun sudah tiada lagi. Dalam aspek ini, kerajaan sebenarnya sedang mengutip cukai daripada golongan bawahan yang seringkali mencuba nasib mereka dalam aktiviti judi.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...