Wednesday, November 18, 2020

JAWAPAN MANTAN SU KFA BERKAITAN ISU PENYELEWENGAN YANG DIBANGKITKAN DALAM SIDANG DUN KEDAH SEMALAM


 INI JAWAPAN MANTAN SU EKSEKUTIF KFA BERKAIT ISU YANG DIBANGKITKAN OLEH ADUN BUKIT LADA DI SIDANG DUN KEDAH KELMARIN. 


“Fitnah itu sedang tidur. Jangan kejutkan fitnah dari tidur..”


1. Kes Tabung CAS. Harus di fahami, masalah yang kita hadapi berhubung isu perpindahan Akhiyar Rashid ke JDT ialah telah melanggar kontrak. Kita telah menubuhkan tabung CAS untuk menanggung dana bagi tunjuan membayar kos guaman dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya.


Kita mengharapkan sasaran jangkaan (expected) kutipan disekitar RM50K untuk membayar kos guaman melebihi RM100K. Malangnya jumlah kutipan yang berjaya di pungut di sekitar RM10K.


Kutipan tersebut di muat turun secara terus kedalam akaun KFA(Kedah Football Association) bukan kepada mana-mana individu atau pun lain-lain organisasi. Tidak timbul soal dana di salah gunakan oleh mana-mana pihak kerana penyumbang telah masukkan secara langsung  kedalam kantung(akuan) KFA.


i). Kes saman Akhiyar 

ii) Kes saman JDT


Merujuk kes (i). Kita telah menang kes  tuntutan pampasan ke atas Akhyar di Asian Arbitration Court yang akhirnya beliau terpaksa membayar RM330K.

KENAPA PNB YANG JAGA PELABURAN BUMIPUTERA JUAL ASET KEPADA BUKAN BUMIPUTERA?


Ingatkan bila PN yang kononnya kerajaan Melayu/Islam memerintah negara ini, keadaannya dalam menjaga aset negara tentulah jauh lebih baik berbanding BN atau PH sebelum ini.

Kalau dulu ketika PH memerintah, bila ada saja berita mengenai penjualan aset negara, riuh rendah mereka yang ketika itu menjadi pembangkang bersuara dan mengadu domba.

Tetapi, apa sudah jadi sekarang?

Kenapa PN pun menjual aset negara juga?

APA PUNYA IDEA TIMB MENTERI PN, ADA BOLEH DIA SURUH BNM CETAK DUIT BANYAK-BANYAK!!

Inflasi-Hiper : Kenapa ia berbahaya pada ekonomi.


Mula-mula saya ingat yang timbalan menteri senator Wan Ahmad Fayhsal yang kata Bank Negara sepatutnya kena cetak duit dan bagi terus pada rakyat adalah satu troll atau satira, rupa-rupanya ia adalah kenyataan dari beliau sendiri.


Saya sangat terkejut macam mana seorang timbalan menteri tidak faham tentang kesan ekonomi akibat dari Bank Pusat mencetak duit tanpa had di pasaran. Mungkin dia terlupa belajar bab ekonomi 101 di King's College waktu sambung belajar Sarjana dahulu.


Secara amnya Bank Negara akan kawal jumlah nota ringgit yang berada di pasaran untuk mengekalkan nilai ringgit tersebut. Bank Negara juga ada simpanan antarabangsa yang mana ia ada sangkut paut dengan rating credit, simpan tukaran wang asing tapi kita hendak cerita tentang Inflasi-Hiper akibat dari mencetak duit lebih dari permintaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...