Thursday, January 21, 2021

FDI MALAYSIA BELUM KUKUH, YANG MASUK BERKURANG YANG ADA ASYIK KELUAR..!!

 Image may contain: text that says 'T BH ONLINE Sony akan 'tutup buku' di Perai selepas 36 tahun, 3,400 pekerja terjejas Ying December 2020 RAKYAT Info. Q Hyundai pindah ibu pejabat serantau di Malaysia ke Indonesia Oleh Mohd Zaky Zainuddin zaky@bh.com.my January 2021 @ 6:24pm PKP 2.0: Toyota dan Honda tutup operasi kilang di Malaysia SONY 5/01/2121 00PM SONY Sebilangan pekerja akan Upindahkan e slang Selangor Bangi'

20 Januari 2021
1. Saya merujuk kepada status Facebook yang dimuatnaik oleh Tengku Zafrul Abdul Aziz, Menteri Kewangan Malaysia, pada 17 Januari 2021 berkenaan pembukaan Pusat Pengedaran Alat Ganti Serantau Volkswagen di Tanjung Pelepas, Johor. Pembukaan pusat ini merupakan berita baik bagi sektor ekonomi dan peluang pekerjaan negara lebih-lebih lagi kepada rakyat Johor.
2. Namun, perkembangan ini juga merupakan bukti ekonomi dan pelaburan Malaysia masih tidak kukuh. Projek pembukaan pusat serantau ini telah diumumkan semenjak tahun 2016 dan dijadualkan siap pada penghujung tahun 2018. Tetapi, atas faktor ekonomi dan halatuju negara yang tidak meyakinkan, ia hanya dapat beroperasi pada suku pertama tahun 2021. Ia bukan contoh pelaburan asing langsung dalam keadaan pandemik.
3. Saya menggesa pihak kerajaan terutamanya Kementerian Kewangan dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri agar lebih giat memainkan peranan membawa masuk pelaburan asing ke dalam negeri. Tambahan lagi, kerajaan juga wajib meneliti dan merangka pelan untuk memanfaatkan pelaburan-pelaburan ini bagi rakyat dan ekonomi Malaysia.

MAMPUKAH PEJUANG SOSMED PH BERHADAPAN JENTERA KERAJAAN PN YANG SEMAKIN AKTIF SEKARANG INI?

 


Aku singgah MalaysiaKini tadi. Baca berita tentang kenyataan DS Anwar yang PH akan mencabar keputusan PM untuk menggantung sidang Dewan Rakyat, dan bukannya darurat.
Seperti biasa aku akan jenguk ke ruangan komen untuk melihat mood rakyat. Ini adalah sebahagian daripada cara aku melihat bagaimana reaksi rakyat terhadap isu semasa.
Seperti dijangka, ada banyak yang mengecam DS Anwar. Yang mendoakan beliau terjangkit Covid-19 pun ada. Tetapi ramai juga sebenarnya yang menyokong kenyataan beliau.
Aku luangkan sedikit masa untuk melihat profile mereka yang mengecam DS Anwar. Dalam lebih kurang 40 pengomen, lebih 90% daripada mereka mempunyai profile yang meragukan.
Antaranya;
1. Akaun yang baru dicipta.
2. Buat posting hanya setahun sekali.
3. Tidak pernah menulis posting. Hanya share beberapa posts setiap hari tanpa tema tertentu.
4. Tak pernah post apa-apa hanya tag dari orang lain.
6. Tak punya posting selain tukar gambar profile.
5. Akaun yang lama tak aktif, hampir malah ada yang lebih dari setahun.
7. Ada juga yang tak punya Friends.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...