Wednesday, February 13, 2019

ANAK MALAYSIA BAHARU MESTILAH LALUI PENGALAMAN AWAL YANG SAMA


ANAK MALAYSIA BAHARU MESTILAH LALUI PENGALAMAN AWAL YANG SAMA

Kepada YAB Perdana Menteri dan YB Menteri Pendidikan

1. Krisis antara kaum nampaknya makin meroyak. Sejak zaman kerajaan yang lepas dan kini kerajaan baru, nampaknya, keharmonian hidup antara kaum di Malaysia menuju ke arah yang membimbangkan. Slogan 1 Malaysia telah gagal dan kini kempen PH ke arah Malaysia Baharu yang penuh teloransi dan keharmonian antara rakyat juga tidak menjadi. Bahkan makin parah. Banyak luka-luka baru yang ditoreh. Emosi telah menguasai kewarasan. Pengalaman hubungan antara kaum yang tipis dan latar pendidikan yang terlalu berbeda, menjadi antara punca usaha ke arah memahami sejarah negara dan hati budi antara kaum gagal diterapkan.

Kaji semula pelaksanaan AES, utamakan kebajikan rakyat

Kaji semula pelaksanaan AES, utamakan kebajikan rakyat
Sekretariat Protes AES (ProtAES) menggesa Kementerian Pengangkutan supaya mengkaji semula pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) secara keseluruhannya agar pelaksanaan sistem ini mencapai objektifnya untuk mengurangkan kemalangan maut di jalan raya tercapai tanpa menjejaskan kepentingan rakyat.

Menurut Timbalan Pengerusinya, Faiz Fadzil, ProtAES konsisten dengan pendiriannya bahawa pelaksanaan AES bukan satu-satunya langkah bagi mendisiplinkan pengguna jalan raya.

Malah katanya, pelaksanaan AES sejak awal lagi mempunyai pelbagai permasalahan.

“Bermula pelaksanaannya pada September 2012 dan kemudiannya dijenamakan semula pada April 2017 dengan AWAS dan Sistem Dimerit, isu berkaitan AES tidak pernah reda.

“Daripada 14 lokasi kamera yang kemudiannya bertambah kepada 21, isu AES tidak dapat ditangani secara holistik.

“Harus diketahui sebelum ini pelaksanaan AES melibatkan perjanjian antara syarikat pengendali terdahulu iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Ates (M) Sdn Bhd dengan Kementerian Pengangkutan,” jelasnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...