Monday, July 16, 2018

Permulaan yang mengecewakan bagi pihak pembangkang di parlimen

PERMULAAN YANG MENGECEWAKAN

Permulaan sidang parlimen penggal ke 14 yang mengecewakan saya. Awal-awal lagi kesemua wakil pembangkang BN dan Pas telah keluar dewan sebagai membantah pelantikan Mohamad Ariff Mohd Yusuf sebagai Speaker. Alasan bantahan ialah kerana penamaan Ariff tidak mengikuti peraturan yang memerlukan nama Ariff diserahkan kepada parlimen dalam tempoh tertentu.

Walaupun Setiausaha Dewan memaklumkan nama Ariff diserahkan pada 2 Julai, dimana tarikh itu memenuhi peraturan, namun pembangkang membantahkan kerana mengambil kira isu pelantikan speaker baharu diputuskan pada tarikh sebelum itu.

Kafirkah HADI selepas mengangkat sumpah hari ini?

KESAN ANGKAT SUMPAH AHLI DEWAN


Parlimen Malaysia Ke-14 sebentar tadi selesai dengan upacara mengangkat supah Ahli-ahli Dewan Rakyat. Ini sesuai dengan Peraturan Mesyuarat 5 seperti berikut :

Sumpah yang hendak dilafazkan mengikut seperti yang disebutkan dalam Jadual Keenam dalam Perlembagaan hendaklah dijalankan oleh Setiausaha dan tiap-tiap orang ahli yang mengangkat sumpah itu hendaklah menurunkan tandatangan dalam sebuah buku yang akan disimpan kerana itu oleh Setiausaha.

Hari pertama di parlimen mp pembangkang dah buat kelaku bangang..!

SYOK NAK JAWAB

Tinggal KJ seorang, mp pembangkang yg lain keluar dewan
Pagi ini Parlimen Ke-14 Malaysia bermula dengan urusan perlantikan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. Mengikuti siaran langsung di kaca tv, permulaan Dewan sudah kelihatan ada persoalan dibangkitkan oleh blok pembangkang iaitu PAS dan Umno.

Kemudian, seorang penulis yang juga mungkin pegawai Ahli Parlimen PAS menulis begini :

Kenapa pembangkang walk out dari sidang dewan pagi tadi?

Kerana pada hari Pertama Dewan pun, Kerajaan PH Sudah Menipu.

Kerajaan Pakatan Harapan mencipta sejarah Malaysia Baru dengan menipu dalam proses pemilihan Speaker Dewan Rakyat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...