Sunday, May 31, 2020

KEDAH : DARI PERTANIAN IANYA MENUJU INDUSTRI TAPI KINI KEMBALI KE NEGERI PNebang BALAK

KEDAH : DARI NEGERI PERTANIAN > MENUJU INDUSTRI > KE NEGERI PNebang BALAK


1) Menurut DS Mukhriz Tun Mahathir apabila menjadi MB bagi Kerajaan PH Kedah, ketika mempengerusikan Mesyuarat Hasil Bumi Negeri, secara peribadi beliau berpendapat bahawa menebang balak TERUTAMAnya di Hutan Simpan (Dara) Ulu Muda tidak boleh dibenarkan kerana ia akan membahayakan Biodiversity, Flora & Fauna dan sumber tadahan air yg membekalkan kira-kira 96% air mentah untuk Kedah, 70% untuk Perlis dan lebih 80% bg Pulau Pinang. Ia juga membekalkan air bagi pengairan tanaman Padi di Kedah. Rujuk tulisan Asmirul Aris di https://malaysiadateline.com/hutan-simpan-ulu-muda-yang-menjadi-idaman-ramai/

2) Oleh itu PH Kedah menganggap sumber dari pembalakan harus dihentikan dulu. Perkara ini kemudiannya dibangkitkannya dalam Mesyuarat EXCO dan diputus utk ditangguhkan serta dikaji semula. Semua kelulusan pembalakan dihentikan.

3) Kerajaan PH Kedah telah berusaha utk mengubah ekonomi Negeri Kedah dari pertanian ke perindustrian dgn cuba "duplicate" kejayaan Taman Industri berteknologi Tinggi Kulim Hi-Tech yg skrg dianggap terbaik di Malaysia dan menghasilkan 26,000 peluang pekerjaan. Kulim Hi-Tech dibuka dan dirasmikan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad pada tahun 1996. Kulim merupakan Hometown bagi saya dan ramai keluarga dan rakan2 saya turut bekerja di Kulim Hi-Tech sejak pertengahan 90an.

Siapa Pemimpin PN Khianat Sesama Sendiri Punca PH Kembali Kuat?


 Aku tak nak ulas panjang kecoh 129 MP katanya sudah menyokong PH menjadi kerajaan. Tetapi sebagai muhasabah, PN harus salahkan diri sendiri.

PN dipenuhi pemimpin tamak haloba menyebabkan berlakunya tikam menikam sesama sendiri. Pertamanya, parti aku sendiri UMNO. Walau pun jumlah kerusi paling besar, perlu diingat tanpa MP Bersatu dan PKR yang melompat keluar PH, kita tidak dapat menjadi kerajaan.

Jadi, apabila membuat tuntutan melampau termasuklah memenuhi jawatan di GLC-GLC utama dan beberapa permintaan yang lain, pastinya mendatangkan rasa terancam Tan Sri Muhyiddin terhadap UMNO. Lebih berat lagi khabarnya ada desakan untuk melepaskan kes-kes melibatkan tokoh-tokoh UMNO yang didakwa di mahkamah. Ia sesuatu yang menekan rakan sekutu baru yang kita baru berpakat.

Keduanya, team Azmin Ali. Mangkuk seekor ini mempunyai keinginan tinggi untuk menjadi PM. Jika UMNO tidak berkeras membantah di awal Sheraton Move, maka hari ini beliau sudah menjadi TPM. Dengan jumlah 10 MP bersama beliau, tetapi bernafsu besar untuk menjadi ketua negara. Akibat tamak, habis jawatan Menteri yang penting diberikan kepada kelompok beliau. Malah di Parlimen, kedudukan Azmin di sebelah PM, memberi isyarat beliaulah TPM. 

Tindakan bodoh Azmin inilah antara penyebab dalaman UMNO semakin membara. Seperti api dalam sekam menanti masa untuk meletup.

Ayuhhh.. Jadikan PH kerajaan yang stabil, pakatan parti yang kuat..

Oleh : HARIS ALIMUDIN
May 31, 2020 7:28 am
MALAYSIA DATELINE


Sekiranya diizinkan Allah PH kembali berkuasa, ada banyak perkara dalam yang harus menjadi muhasabah untuk pimpinan parti-parti komponen Pakatan Harapan (PH). Kita mahu menjadi sebuah kerajaan yang stabil, dengan pakatan parti yang kuat.

1. AMANAH
Dilihat sebagai sebuah parti masih tiada kekuatan asas. Masa yang singkat di antara tarikh penubuhan parti dan kemenangan pada PRU14 menyebabkan AMANAH belum bersedia menjadi parti yang matang. Banyak kawasan dan cawangan masih di dalam proses penubuhan dan tiada kekuatan di peringkat bawahan.

Gagal menguasai segmen pengundi utama, iaitu Melayu Islam. AMANAH diharapkan menggantikan peranan Pas dalam PH, namun sehingga kini masih dilihat tidak mampu menyaingi pengaruh Pas khususnya di kawasan tradisional Melayu Islam. Amanah masih belum dikenali dan agenda parti masih jauh dari difahami pengundi.

Walaupun AMANAH cuba mengusir fahaman sempit perkauman dan agama, ia harus insaf bahawa perubahan tidak berlaku semalam, ia memerlukan waktu untuk diubah. Kekuasan penting untuk mempastikan agenda ini mampu dibawa. AMANAH harus bijak mengimbangi di antara kehendak pembaharuan dan terus kekal berkuasa.

Terbawa sentimen anti-Pas yang tidak membawa sebarang signifikan kepada pengundi majoriti. Kebanyakan pemimpin AMANAH adalah bekas pemilihan Pas di semua peringkat. Hakikat bahawa AMANAH terbina dari serpihan Pas harus diterima. Sentimen ini masih terbawa-bawa sehingga dilihat AMANAH terlalu fokus menyerang Pas dan menenggelamkan agenda lainnya. Rakyat kebanyakan yang tidak pernah peduli romantisme ini melihat ia dengan bosan dan muak.

INIKAH NILAI POLITIK KITA YANG BERTEMAKAN POLITIK MELAYU ISLAM..!!??

Jamzuri Ardani


Bersatu senyap-senyap mahu beli MP Umno dengan jawatan politik dalam kerajaan supaya Bersatu menjadi parti besar tunggal dalam kerajaan.

PAS pulak senyap-senyap jumpa Tun M nak gadai 18 kerusi MP untuk terus berada dalam kerajaan sekiranya berlaku perubahan kerajaan. Sanggup pulak tu comolot dengan DAP asalkan Amanah disingkir keluar.

Umno pulak sedang berusaha keras menggunakan kesempatan sementara masih ada kuasa dalam kerajaan untuk membebaskan para penyamun yang sedang didakwa di mahkamah.

Rakyat pula sedang leka dengan gula-gula dan janji politik yang seperti karipap angin, kembong tapi tak berisi.

Sandiwara politik busuk ini malangnya dilakonkan dengan latarbelakang tema 'Politik Islam dan Melayu'. 

Itulah modus operandi sebenar pengkhianat bangsa dan penunggang agama.

BERBEZANYA KETIKA ZAMAN PH DAN ZAMAN PN..!!!Saya dapat perhatikan dan merasai sendiri wujudnya perbezaan ketara antara era pemerintahan kerajaan PH dan juga kerajaan PN. Perbezaan ini membawa saya kepada timbulnya persoalan dan kehairanan. Apakah perbezaan yang menghairankan saya tersebut?

https://www.sinarharian.com.my/uploads/images/2019/10/18/495404.jpg
1. Ketika zaman PH, isu Buy Muslim First (BMF) dimainkan. Kononnya untuk meningkatkan ekonomi umat Islam. Namun ketika zaman PN, isu BMF lenyap. Pejuang-pejuang BMF di media sosial juga hilang entah kemana. Kalau dahulu kita siap melihat logo BMF di serata media sosial tetapi kini sudah lama tidak kelihatan. Adakah ekonomi umat Islam kini sudah kuat sehingga isu BMF ini tidak lagi dibangkitkan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...