Saturday, March 7, 2020

BENARKAH HARGA MINYAK TURUN KERANA PM BARU??


Bila kerajaan umum penurunan harga minyak lebih 19 sen hari ini.. baca komen Sahabat PAS..depa kata Nampak tak, Kerajaan baru hari ini..Minyak turun banyak..walhal sorang Menteri pun belum dilantik.. Punya lah Jahil..

Apa yang diumum hari ini..Mekanisma, cara pengiraan apungan harga minyak itu kekal sama sepertimana zaman PH.. Depa ni bukan tau pasal harga minyak Dunia.. depa lebih tau pasai angka nombor ekor dari harga komiditi dan Saham..

Kalau Tun jadi PM lagi pun.. itulah harga yang turun.. Memang harga minyak Dunia hari ini menjunam akibat fenomena penularan wabak Covid-19.. jatuh lebih 20% dalam tempoh 2 Minggu..

Masa malam Move Sheraton 24 FEB, dan Mesyuarat majlis Presiden PH 21 FEB.. Harga minyak Dunia pada ketika itu masih berlegar pada harga USD 59..Petang tadi Jatuh lebih USD 11 kepada USD 47... Jatuh lebih 20% dalam tempoh 2 minggu.....

Selepas keluar PH, Nampaknya BERSATU jadi lembu dicucuk hidung oleh UMNO..

Cerita ini panjang kerana mustahil boleh diceritakan dengan ringkas.

Jalan cerita atau naratif penyokong Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang membawa Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) pada 23 Februari lalu mengandungi beberapa elemen. Antaranya:

1. Bersatu mesti menjadi parti Bumiputera-Melayu terbesar di Malaysia dengan mengambil alih peranan Umno yang sudah rosak;

2. Bersatu tidak boleh menarik sokongan Bumiputera-Melayu selagi bekerjasama dengan DAP dalam PH dan sedikit sebanyak dengan PKR kerana ia mempunyai perwakilan bukan Melayu yang besar;

3. Bersatu wajib keluar PH bagi menyelamatkan Dr Mahathir daripada dihina oleh penyokong-penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu beliau segera menyerahkan kuasa kepada idola mereka; dan

4.DAP tidak boleh dipercayai untuk menyokong dan mempertahankan Dr Mahathir.

Oleh sebab ramai ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu mentah dalam politik tetapi bercita-cita tinggi atau tamak (atau kedua-duanya sekali), mereka percaya kepada naratif di atas.

Maka dalam mesyuarat MPT 23 Februari, mereka tidak peduli lagi penjelasan dan rayuan tuan tubuh, iaitu Tun Dr Mahathir, bahawa beliau mempunyai sokongan Majlis Presiden PH.

Oleh sebab itu, Dr Mahathir merayu agar ahli MPT tidak tergesa-gesa mengambil keputusan keluar PH.

Hadi nie sama ada tak cerdik atau tiada prinsip - Patriot

Patriot sanggah Hadi: 'Sama ada tak cerdik atau tiada prinsip'

Malaysiakini
Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot), menyanggah kenyataan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang mengatakan usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri umpama tidak menghormati Yang di-Pertuan Agong.

"Ini mendedahkan dua ciri beliau, sama ada dia kurang cerdik tentang sistem Westminster yang membina sistem raja berperlembagaan kita, atau dia tidak berprinsip dan cuba mengelirukan masyarakat luar bandar untuk mendapatkan sokongan politik," kata Presiden Patriot Mohamed Arshad Raji dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamed Arshad juga berkata Hadi tidak layak menjadi timbalan perdana menteri "jika itu adalah apa yang dia idam-idamkan secara diam-diam".

"Patriot telah menyatakan sebelum ini bahawa perdana menteri baru dan gabungan baru, Perikatan Nasional, mesti membuktikan legitimasinya di parlimen," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...