Friday, February 16, 2018

PRU 14 : Ayuhlah kita realisasikannya!

ATRIZA UMAR

Ayuhlah kita realisasikannya!
Pilihan raya perbezaan negara kita dengan negara Arab, peluang itu kita nampak di sini. Namun di dunia Arab peluang seperti ini tidak nampak.

Kalau inginkan juga, perlulah terpaksa melalui perebutan yang dasyat, hingga mengorbankan nyawa, keluarga dan harta yang akhirnya, boleh jadi rakyat itu berpeluang atau mungkin tiada langsung dapat melihat segala apa yang diperjuangkannya itu berikutan kemusnahan dan desakan yang berlaku semata-mata untuk meraih peluang tersebut.

Sebagaimana Algeria yang menang pilihanraya, mereka ingat peluang sentiasa terbuka, tetapi tidak sama sekali. Hingga sampai satu tahap rakyat yang menentukan pemimpin, kuasa negara tidak membenarkan sebagaimana negara Mesir. Setahun selepas itu, kuasa tentera berkuasa semula dan peluang rakyat negara itu sama sekali musnah.

Bagaimana kita pandang negara kita ini? Ada kemungkinankah negara kita berpeluang untuk menukar pemerintahan? Negara kita menggunakan pendekatan sistem demokrasi.

Hanya kita perlu tambah sedikit keberanian kerana demokrasi ini mereka boleh peralatkan juga.

Justeru itu, kita sebagai rakyat Malaysia perlu melihat semua faktor-faktor ini. Bagaimana kita boleh atasi dan harungi kemungkinan-kemungkinan halangan yang timbul, sehingga pilihanraya ini dilaksanakan dengan baik, telus dan amanah tanpa ada tangan-tangan kotor merosakkannya?

#AnalisisTaktikal: LIGA SUPER - Kedah Attacking vs Perak

#AnalisisTaktikal: Kedah Attacking vs Perak


Kali ini, saya ulas tentang serangan Kedah vs Perak. Asasnya Kedah bermain dalam sistem 4-2-3-1 dan 4-4-1-1 dengan Sandro menjadi sokongan kepada Pallares.

Pallares adalah typical poacher no.9 dan perlu disuap lebih banyak. Servis itu kurang diberikan. Secara jujurnya, Pallares ada isu dengan komunikasi dengan rakan sepasukan.

Seterusnya, dalam kerangka lebih besar, Kedah lack of teamplay. Terlalu banyak keputusan based on unrealistic dan ambitious.

Pallares pula masih gagal untuk lebih settle down. Mungkin tekanan pada beliau membuatkan dia melakukan beberapa percubaan lemah. Saya cakap mungkin je la. Harap shot technique dia betul ok la. Kalau memang tak ok, Marcote kena fokus kepada isu ini.

Namun seorang poacher ni kelebihan dia adalah mencari dan mencipta space. Itu adalah perkara yang Kedah harus jadikan kata kunci dalam latihan taktikal mereka.

Baka ini memang bukan baka yang sesuai untuk modern football dan juga taktikal yang memerlukan attacker involve actively dalam teamplay.

Kaum Cina sokong Pas di 'belakang tabir'

Kaum Cina sokong Pas di 'belakang tabir'
KUALA TERENGGANU – Kaum Cina diakui lebih suka memilih ‘belakang tabir’ dalam menyatakan pendirian dan sokongan terhadap Pas berbanding aktif bergerak bersama-sama parti itu.

Perkara tersebut diakui Ketua Penerangan Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) Pusat, Dr B Chandran yang menyifatkan kebanyakan kaum Cina ditemuinya lebih suka menyatakan sokongan secara senyap.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak segelintirnya tetap menunjukkan sokongan secara terbuka termasuk menjadi ahli DHPP.

“Kaum Cina ada yang jadi ahli DHPP tapi tidak ramai. Dalam Terengganu pun ada dua orang yang masuk dan di Selangor boleh kata 10 hingga 11 orang yang daftar sebagai ahli DHPP,’ katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Beliau yakin, dengan pelbagai isu yang melanda kepimpinan DAP ketika ini termasuk keangkuhan pimpinan parti tersebut terhadap Pas khususnya, kaum Cina sudah mula menunjukkan perubahan sikap terhadap Pas.

Jumlah kehadiran ke ceramah PAS bukan ukuran kurang sambutan.

 Jumlah kehadiran bukan ukuran
MARANG - Kehadiran penyokong Pas sempena Majlis Pelancaran Markaz Besar Dun Bukit Payong malam tadi dilihat kurang sambutan berbanding majlis sama diadakan di Dun Pengkalan Berangan 3 Januari lalu.

Dua majlis pelancaran itu disempurnakan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan turut dihadiri pemimpin Pas Terengganu termasuk 'bakal calon' dan penyandang kerusi di dua Dun berkenaan.

Bagaimanapun, Adun Bukit Payong, Mohd Nor Hamzah menegaskan, jumlah kehadiran itu tidak boleh dijadikan ukuran untuk mengatakan majlis pelancaran markaz utama bagi Dun Bukit Payong kurang sambutan.

"Sebenarnya pengundi Dun Pengkalan Berangan lebih ramai dan penduduknya lebih ramai daripada (Dun) Bukit Payong. Dun Bukit Payong pengundinya lebih kurang 20 ribu sahaja.

"Hendak banding Dun Pengkalan Berangan, pengundi dia 29,000 sehingga 30 ribu lebih sekarang, mungkin. Jadi, bagi saya inilah perkembangan semenjak dahulu lagi, inilah yang ada.

BERSATU - Jangan samakan atlet ISRAEL dengan diplomatnya

 logo Bersatu
SHAH ALAM - Rakyat tidak seharusnya dikelirukan dengan isu kehadiran diplomat Israel dan juga pasukan kriket negara itu yang dibenarkan beraksi di Malaysia pada Kejohanan Kriket Trofi Majlis Kriket Antarabangsa (ICC) 1997.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Dr Muhammad Faiz Na'aman berkata, mana-mana negara yang sedang bermusuhan walaupun diambang perang sekalipun tetap cuba mengendalikan acara sukan dengan adil.

“Ini antara hujah bagi menghalalkan kehadiran diplomat Israel di Malaysia dengan membangkitkan kisah pasukan kriket Israel yang dibenarkan beraksi di Malaysia pada 21 Mac 1997.

“Mereka ini seolah-olah tidak dapat membezakan antara peranan atlet dengan diplomat serta keperluan untuk mengasingkan sukan dari sebarang sentimen kebencian atau permusuhan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Katanya, kekeliruan tersebut sengaja dibangkitkan kerana mereka gagal memahami sensitiviti masyarakat tempatan khususnya umat Islam .

Sebagai contoh, Jerman pernah menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 1936. Antara negara yang menyertai acara berprestij itu adalah musuh Jerman seperti Perancis dan Britain.

MB: Dokumen tanah Ijok sudah diserah pada SRPM

azmin
SHAH ALAM: Kerajaan Selangor telah menyerahkan semua dokumen berkaitan isu tanah di mukim Ijok kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata dokumen berkenaan diserahkan beberapa bulan sebelum ini berikutan laporan kepada SPRM yang dibuat beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang meminta siasatan dilakukan terhadap isu itu.

“Kerajaan negeri telah memberi kerjasama penuh dan tunggulah hasil siasatan nanti,” katanya ketika ditemui pemberita malam tadi.

Mohamed Azmin mengulas kenyataan Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan kelmarin yang mendesak menteri besar memberi penjelasan berhubung apa yang disifatkan tindakan tergesa-gesa kerajaan negeri menyerahkan tanah bernilai RM1.18 bilion di mukim Ijok kepada 2 syarikat pada 2016.

Harga rumah di Malaysia sangat tidak mampu milik, kata BNM

MALAYSIA DATELINEF

Harga rumah di Malaysia sangat tidak mampu milik, kata BNM
Harga rumah di Malaysia berada pada tahap sangat tidak mampu milik, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Bank pusat itu berkata, menurut piawaian antarabangsa, ‘rumah mampu milik’ ditakrifkan sebagai rumah yang harganya kurang tiga kali ganda pendapatan isi rumah median tahunan.

Sebaliknya, harga rumah di Malaysia kini lima kali ganda pendapatan isi rumah median tahunan, sekaligus menjadikannya sangat tidak mampu milik.

Dalam laporan bertajuk “Rumah Mampu Milik: Cabaran Dan Penyelesaian” yang diterbitkan pada Rabu bersama laporan ekonomi negara suku keempat 2017, BNM berkata, harga median rumah di Malaysia dicatatkan pada RM313,000.

Ini berbanding harga maksimum mampu milik sebanyak RM282,000.

“Hasil daripada ketidakpadanan bekalan-permintaan yang serius ini, bilangan kediaman tidak terjual di Malaysia berada pada tahap tertinggi dalam sedekad iaitu 146,497 unit pada suku kedua 2017, meningkat dari 130,690 unit pada suku pertama 2017.

“Pada suku kedua 2017, hampir 82% kediaman tidak terjual berharga lebih RM250,000,” kata BNM seperti di lapor Astroawani.

Pertumbuhan ekonomi 5.9 peratus siapa yang punya?

ZULKILFLI MOHAMAD

Pertumbuhan ekonomi 5.9 peratus siapa yang punya?
ULASAN: Saya masih tidak memahami bagaimana Datuk Seri Mohd Najib Razak boleh bercakap tentang pertumbuhan ekonomi negara yang berkembang sebanyak 5.9 peratus, tetapi pada masa yang sama harga barangan harian naik melambung sehingga benar-benar membebankan rakyat.

Apakah maknanya 5.9 peratus jika harga ikan kembung hitam naik sehingga 19.5 peratus, sos Maggie cili naik 38.8 peratus, sardin jenama ayam naik 30.6 peratus dan kubis Cameron naik mencecah 29 peratus?

Kerajaan Umno-BN tahu akan semua ini, tetapi mereka tetap mahu menunjukkan angka 5.9 peratus yang tidak mempunyai apa-apa makna bagi rakyat biasa seperti kita.

Malah, Tun Dr Mahathir Mohamad juga menjelaskan peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan kuasa belanja individu kini tidak lagi mempunyai kaitan.

Bekas perdana menteri itu juga berkata, kos hidup yang tinggi telah melampaui kenaikan pendapatan serta menjejaskan kuasa beli pengguna. “Pertumbuhan KDNK (kini) tidak bermakna kepada rakyat,” kata Pengerusi Pakatan HARAPAN itu dengan tegas.

Kita juga dikejutkan dengan kenyataan berterus-terang Datuk Wira Ameer Ali Mydin, pemilik pasaraya Mydin yang mendedahkan, sepanjang pembabitan syarikatnya dengan projek KR1M, Mydin mengalami kerugian lebih RM100 juta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...